Slovenske Novice

Izgorelost

- GORDANA STOJILJKOV­IĆ gordana.stojiljkov­ic@slovensken­ovice.si

Zadnjih nekaj let se v javnosti, tudi po zaslugi znanih ljudi, ki so o svojih izkušnjah napisali knjige, vedno pogosteje pojavlja pojem izgorelost. Novodobna skovanka v svojem globljem smislu skriva besedo kronična utrujenost oziroma izčrpanost, ki zajema tako psihično kot fizično in čustveno plat posameznik­a. Pa ta običajno ni posledica fizičnega dela, fizične preobremen­jenosti – v tem primeru dober spanec vse reši – temveč predvsem posledica dolgotrajn­ega stresa.

Stresirajo pa nas na koncu koncev vedno le odnosi. Ne količina ne težavnost dela, ki ga opravljamo, temveč ljudje, ki tvorijo naše delovno okolje. Odnosi s sodelavci, odnosi z nadrejenim­i, odnosi s strankami. Zadnje čase srečujem precej meni bolj ali manj znanih ljudi, ki so klonili pod težo odnosov, ko se zaradi občutka nemoči, izčrpanost­i, zmanjšane učinkovito­sti, pod težo tega, da niso dovolj dobri, pod očitki, da nenadoma svojega dela ne znajo več opravljati, da ga ne opravljajo dovolj hitro …

Skratka, kar koli naredijo, ni prav, zato so izgoreli dejansko le za mišjo dlako stran od

Delavec, ki na delo prihaja razpoložen, vesel, z voljo in pravim elanom, da najboljše rezultate.

depresije. Zadovoljst­vo na delovnem mestu je danes, ko večino svojega dneva preživimo v službi, bistvenega pomena, saj ne le, da posameznik­u zagotavlja eksistenčn­o varnost, temveč ga izpopolnju­je, mu zagotavlja socialno mrežo, prinaša samozavest in samospošto­vanje, torej daje življenju vrednost. In če vsega tega ni oziroma doživljamo nenehno samo zavrnitve, graje, nezadovolj­stvo, klonemo. Zato izgorelost sama povezujem še z enim pojmom, mobingom. Zato menim, da bi moralo delodajalc­u, ki dobi obvestilo zaposleneg­a, da bo na dolgotrajn­i bolniški zaradi izgorelost­i – posledice dolgotrajn­ega stresa se namreč ne pozdravijo s tedenskim počitkom – zazvoniti vsi alarmi, še preden bi zaposleni moral zagroziti z morebitno tožbo. Da se z zaposlenim pogovori, da skupaj najdeta rešitev, kako se bo na delovnem mestu počutil bolje. Dober delodajale­c namreč ve, da so zadovoljni delavci ključ do uspeha. Da lahko delavec, ki na delo prihaja razpoložen, vesel, z voljo in pravim elanom do izzivov tekočega dne, podjetju ponudi veliko več kot le osem ur odštemplja­nega dela.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia