Slovenske Novice

Rad dela z mesom in rad ga jé

Velikim trgovskim centrom uspešno kljubuje tudi butična mesnica iz Mokronoga Oče Ciril in sin Žan nadaljujet­a družinsko tradicijo, ki gradi na zaupanju in kakovosti

-

MOKRONOG • Vse manj je dobrih gostiln. Ob refrenu te pesmi bi lahko dodali, da je vse manj tudi butičnih mesarij. Eno takšnih smo našli na Dolenjskem, v Mokronogu.

Za pultom sta nas pozdravila dva Bizjaka, oče Ciril in sin Žan, 47 jih ima prvi, 23 drugi. »Letos bo 30 let, odkar imamo mesarijo. Ta posel je začel že moj pokojni oče; bil je mesar v Emoni. Po denacional­izaciji objekta se je odločil za svojo privat mesarijo, pa tudi sam sem takrat ravno končal srednjo šolo za mesarja,« nam je Ciril razkril, kako se je sploh začelo. Že pet let zatem je oče umrl, Ciril, takrat je imel 28 let, je bil primoran, da nadaljuje. »Ni bilo dileme! Oče je gradil zame, jaz pa sem za svojega sina Žana. Zato sem ob podpori mame Heme in žene Tamare tudi nadaljeval,« je pojasnil Ciril.

Pozimi tlačenka, poleti čevapčiči

»Ko pridem zjutraj v mesnico, tako je že zadnjih 19 let, najprej napolnim vse vitrine z mesom in drugimi izdelki. Nakar pridejo prve stranke. Radi se pomenijo, sam pa jim z veseljem svetujem. Tega v trgovskem centru ni. Danes vse stranke že tako dobro poznam, da že točno vem, kaj bi želele, ko stopijo v mesnico. Vmes, ko je kaj časa, pripravim še kakšne klobase, salame ... Včasih to storim tudi popoldne, včasih, če je treba, smo namreč tudi po ves dan v mesnici. Res je: več strank je ob koncu tedna. Ko smo zaprti, je šele čas za birokracij­o, te pa je vse več!« Sicer pa so pri njih štiri dni v tednu odprti, zaprto imajo ob nedeljah, ponedeljki­h in torkih.

V njegovi ponudbi najdemo govedino, svinjino in teletino. Izdelujejo tudi suhomesne proizvode: od klobas, salam, prekajenih šunk ter hrenovk in mesnega sira. Pozimi je njihov paradni izdelek domača tlačenka, poleti so to čevapčiči, ki jih pečejo vsako tretjo soboto v mesecu na sejmu v Mokronogu. »Cena mesa je v zadnjih dveh letih zrasla za 40 odstotkov, predvsem se je podražila svinjina. Kmetje pa pravijo, da dobijo še vedno premalo?!« je navrgel Ciril, potem pa postregel s podatki, iz katerih smo izluščili, da stane pri njem kilogram govejih zrezkov 13,5 evra, za kilo svinjskih zrezkov boste odšteli 8,5 evra, za enako težo piščančjih zrezkov 8,9 evra, kilogram Bizjakovih hrenovk pa stane 13,5 evra. Meso pridobiva v lokalnem okolju. »Kmetija Lukek na Veseli Gori goji zame krškopoljc­e, sicer pa je meso, kolikor se le da, iz lokalnega okolja. Ljudje še vedno kmetujejo, naša mesnica pa je manjša, in tudi zato nam uspeva priti do lokalnega mesa. Mi nismo industrija, to je naša prednost!« je razodel še o izvoru mesa, ki ga ponujajo. Ne le, da dela rad z mesom, rad ga tudi je, prisega pa na sočno pleče, bodisi svinjsko ali goveje.

Zaupanje šteje

»Hja, trgovski centri so bili in bodo ostali naša velika konkurenca, o tem ni dvoma. Vidim pa, da se ljudje še kako radi vračajo, sploh pa, da želijo imeti stik z mesarjem. Stranka želi sama izbrati kos mesa, ki ga potem odrežem. Tudi zaupanje veliko šteje, ključna pa je vendarle kakovost izdelka. In tu smo gotovo konkurenčn­i, korak pred velikimi trgovskimi centri, saj so ti naši izdelki narejeni pri nas in kvalitetno,« je bil jasen Ciril.

Po treh desetletji­h je mesnica znana že daleč naokoli: Cirilove mesnine jedo tako v Ljubljani kot v Novem mestu.

Tudi načrtov mu zlepa ne zmanjka. Rad bi razširil predeloval­ne prostore, a v isti sapi poudari, da ne na račun kakovosti. Še vedno bo vse prodal v mesnici in ne naokoli. Bo pa v sosednji stavbi naredil degustacij­sko sobo v sklopu Hiše mesnin Bizjak. Tam bodo skupine lahko okušale njihove dobrote in jih potem tudi kupile. Zadnja tri leta so v svojo ponudbo dodali še catering.

Ciril je vesel, ker ima ob sebi sina, ki se znajde v vsaki situaciji. »Zagnan je in priden. Kamor ga postavim, vse naredi z odliko,« ga je pohvalil oče, ki verjame, da bo Žan nadaljeval družinsko tradicijo.

Ko pa Cirila ni v mesnici, tedaj rad zapreže svoje konje in z njimi zapelje kak krog. DRAGO PERKO

» MI NISMO INDUSTRIJA, TO JE NAŠA PREDNOST.

 ?? FOTO: DRAGO PERKO ?? Oče in sin v delovnem okolju
FOTO: DRAGO PERKO Oče in sin v delovnem okolju
 ?? PERKO FOTO: DRAGO ?? Ciril Bizjak s svojim nožem, predvsem pa s pravim kosom mesa
PERKO FOTO: DRAGO Ciril Bizjak s svojim nožem, predvsem pa s pravim kosom mesa
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Zaupanje veliko šteje, ključna pa je vendarle kakovost mesa.
FOTO: LEON VIDIC Zaupanje veliko šteje, ključna pa je vendarle kakovost mesa.
 ?? FOTO: DRAGO PERKO ?? Začeli so pred tremi desetletji.
FOTO: DRAGO PERKO Začeli so pred tremi desetletji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia