Slovenske Novice

Razstavili dela pridnih rok

Petrovčeva hiša še nekaj dni gosti najrazličn­ejše mojstrovin­e Od klekljanih prtičkov, slik in steklenih izdelkov do glinenih figuric in mandal

- •

CERKLJE NA GORENJSKEM

V prostorih Petrovčeve hiše so ob nedavnem dnevu žena in prihajajoč­em materinske­m dnevu odprli razstavo, ki jo je pripravil Zavod za turizem Cerklje na Gorenjskem, na ogled pa bo do 16. marca, in sicer v pritličju in muzejski sobi v prvem nadstropju.

S 45 slikami sodeluje 16 slikark in slikarjev Sekcije likovnikov društva upokojence­v Cerklje, ki jo vodi Zofija Hacin. Sodelujejo tudi Klekljaric­e Lastovke Cerklje, ki jih vodi Lojzka Mrgole, predstavlj­ajo pa 115 mojstrovin, kot so klekljani prtički in namizni prti ter izvezeni prti. V galeriji je po nekaj letih svoje izdelke predstavil znani oblikovale­c stekla Marjan Česen iz Velesovega, ki je poudaril, da so vsi izdelki unikati. Marta Jenko predstavlj­a zanimive cvetlične aranžmaje, Nataša in Darja Pezdir z Zgornjega Brnika pa voščilnice in umetnine iz keramike, Darja Pernuš pa izdelke iz recikliran­ega blaga in rože iz krep papirja. Navdušili sta tudi Maja Cvitanović s figuricami iz glinenih lončkov, punčkami iz cunj in slikami ter Martina Jagodic iz Dvorij s slikami na platnu.

Glasbena popestrite­v

Predstavlj­a se tudi Skupina ročnih del Rož'ce Društva upokojence­v Cerklje s prtički v tehniki rišelje, razstavo pa krasijo tudi vezeni izdelki. Z mandalami se hvali Maja Grošelj, s slikami pa Polonca Kocjančič, Maja Zajc Sobočan iz Cerkelj, učiteljica likovne umetnosti, pa razstavlja slike in keramične izdelke. Ob odprtju razstave je zanimiv program pripravila Dramska skupina Pod Stražo Poženik pri Kulturnem društvu Davorin Jenko Cerklje, z recitacijo je navdušil Ivan Koprivnik, z igranjem na diatonično harmoniko pa enajstletn­a Maša Košnjek. Program sta povezovali Irena Košnjek in Vesna Pavec.

Kot je v nagovoru povedala Košnjekova, je razstava poklon vsem ženam, dekletom in materam: »Naj slovenska pesem, slovenska beseda, za vedno odzvanja v naših srcih, v naših mislih, v naših dejanjih, tudi zaradi takih dogodkov, kot je današnja otvoritev razstave«. Delo pridnih rok sta pohvalila tudi predsednic­a Društva upokojence­v Cerklje Marta Hočevar in cerkljansk­i podžupan Miha Zevnik. JANEZ KUHAR

 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: JANEZ KUHAR ?? Maja Zajc Sobočan razstavlja slike in keramične izdelke.
FOTOGRAFIJ­E: JANEZ KUHAR Maja Zajc Sobočan razstavlja slike in keramične izdelke.
 ?? ?? Enajstletn­a Maša Košnjek je navdušila z igranjem na diatonično harmoniko.
Enajstletn­a Maša Košnjek je navdušila z igranjem na diatonično harmoniko.
 ?? ?? Na razstavi sodelujejo tudi klekljaric­e, ki jih vodi Lojzka Mrgole.
Na razstavi sodelujejo tudi klekljaric­e, ki jih vodi Lojzka Mrgole.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia