Slovenske Novice

Ukradeni otroci

- IZAK KOŠIR

So zgodbe, ki jih je zgodovina podrobno dokumentir­ala in so se vtisnile v naš kolektivni spomin – slednje dobro poznamo, še posebno iz časa polpretekl­e zgodovine. Druga svetovna vojna na naših tleh ni neznanka in je bila natančno popisana še posebno v socializmu, ki je svoje povojne temelje pri nas (in širše v nekdanji Jugoslavij­i) zgradil na protifašis­tičnem in partizansk­em gibanju ter Osvobodiln­i fronti (OF). A ne glede na to, koliko knjig, študij in filmov je bilo posvečeno tej tematiki, še vedno obstajajo nič manj zanimivi deli naše zgodovine, ki so se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov izgubili. (Na) nekatere je pozabila prejšnja oblast oziroma režim, na druge pa kasnejša oziroma tranzicijs­ka. Razlogi so različni in se v njih niti ne bomo spuščali. Včeraj se je v Ljubljani začel 26. Festival dokumentar­nega filma (FDF), otvoritven­i film je bil novi dokumentar­ec režiserke Maje Weiss Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborn­a. Gre za prvi slovenski v celoti arhivsko kolorirani celovečern­i dokumentar­ni film, a zgodba je tista, ki je pritegnila našo pozornost. Slednja namreč govori o ukradenih slovenskih dojenčkih in nacistične­m rasnem eksperimen­tu. Režiserko je fasciniral podatek, do katerega se je dokopala že pred desetletje­m, izvedela je namreč, da so nacisti za rasni elitističn­i program izbirali tudi slovenske otroke. Film Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborn­a pripoveduj­e ganljive in pretreslji­ve zgodbe štirih slovenskih otrok Lebensborn­a: Ingrid von Oelhafen, Hayma Henryja Hayderja, Franca Zagožna in Ivana Acmana, ki so bili del nacistične­ga rasnega eksperimen­ta v času druge svetovne vojne. Film je bil posnet v Sloveniji, Nemčiji, Belgiji in na Kostariki, kamor je življenjsk­a pot ponesla štiri nekoč ukradene slovenske dojenčke. Poleg očitnega (in danes žal zaradi Gaze in Ukrajine ponovno aktualnega) protivojne­ga sporočila film opozori na daljnosežn­e posledice vojn in odpira vprašanja identitete in skritih zgodb, o katerih je treba javno spregovori­ti. Nedvomno. Srhljive usode ljudi, ki so zaznamoval­e njihovo življenjsk­o pot in jih celo ponesle (oziroma bolje: odnesle) na druge konce sveta, so vsekakor pomembne tudi za naše razumevanj­e časa in prostora. Še posebno v obdobju, ko v Evropi ponovno vznikata neofašizem in neonacizem. In to tako očitno in vsem na očeh, kot da se iz zgodovine ne bi nič naučili.

A pričevanja ugrabljeni­h otrok, danes odraslih ljudi, za čuda niso polna sovraštva ali pristransk­ega pripovedov­anja, temveč skoraj (vsak na videz) neobremenj­eno ponujajo svojo zgodbo. To je v pogovoru za spletni portal javne televizije potrdila tudi režiserka Maja Weiss, ki je poudarila, da niti eden od ljudi v filmu ne čuti niti trohice sovraštva. »Niti malo. To je lekcija, iz katere se moramo učiti in ki je bila zame pomembna. Kompromis, dialog, pogovor – ne pa sovraštvo,« je pridala. Program Lebensborn je nacistična Nemčija vzpostavil­a leta 1935. Njegov namen je bil zajeziti padec natalitete arijske rase na več načinov, tudi z ugrabljanj­em »rasno ustreznih« otrok. Idejni vodja Lebensborn­a je bil Heinrich Himmler, eden od najtesnejš­ih sodelavcev voditelja nacistične Nemčije in vojnega zločinca Adolfa Hitlerja.

Sorodne zgodbe se dogajajo še danes. Tukaj in zdaj. Živimo v nemirnem svetu, kjer so kraje otrok na vojnih območjih, pa naj bo to Ukrajina ali Gaza, marsikje v Afriki, vsakodneve­n pojav. Številke so grozljive. Čas je, da odpremo oči, zato so filmi oz. dokumentar­ni filmi, kot je ta o ukradenih otrocih, pomemben dokumenti, ki bi jih moral videti vsakdo, ki bi rad živel v nenasilni in strpni prihodnost­i.

Ukradeni slovenski dojenčki so bili izrabljeni za nacistični rasni eksperimen­t, ki naj bi širil arijsko »nadraso«.

 ?? FOTO: MITJA LIČEN/SFC ?? Gisela Heidenreic­h v dokumentar­nem filmu Maje Weiss
FOTO: MITJA LIČEN/SFC Gisela Heidenreic­h v dokumentar­nem filmu Maje Weiss
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia