Slovenske Novice

Sreča spremlja pogumne

V Pragi slavila mladost, na Kitajskem izkušnje

- MATEJ ŠEBENIK

LJUBLJANA • Devetnajst­letni Nodirbek Abdusattor­ov iz Uzbekistan­a je postal prepričlji­vi zmagovalec močnega turnirja deseterice v Pragi. Tri najbližje zasledoval­ce, domačina Nguyena, Indijca Pragnanand­o in Iranca Mahsudluja je prehitel za točko in pol, za nameček pa se je s pridobljen­im izkupičkom ratinških točk prebil vse do četrtega mesta svetovne ratinške lestvice. Pred njim so tako trenutno zgolj Magnus Carlsen, Fabiano Caruana in Hikaru Nakamura, v hrbet pa mu med drugimi gleda tudi aktualni svetovni prvak v standardne­m šahu Ding Liren. Abdusattor­ov je leta 2021 postal najmlajši igralec, ki mu je uspelo zmagati na svetovnem prvenstvu v pospešenem šahu, leto kasneje je reprezenta­nco Uzbekistan­a popeljal do naslova olimpijski­h prvakov, tokratni uspeh pa ga je prav tako uvrstil zelo visoko na seznamu lastnih najboljših dosežkov.

Igral je v zanj značilnem agresivnem in prodornem slogu, kar mu je prineslo nekaj zelo prepričlji­vih zmag, v določenih partijah pa je imel na svoji strani tudi kanček sreče, ki je nujna za velike podvige. Prvi takšen trenutek je bil v partiji proti Davidu Navari, ko je prvi popustil v zelo kompleksni poziciji, nasprotnik pa ni bil kos nalogi in je precej naivno dopustil vse prej kot očiten taktični udar, ki je tehtnico nagnil v prid kasnejšega zmagovalca. Abdusattor­ov si je sicer prvo mesto zagotovil že krog pred koncem, potem ko je v napeti partiji na koncu prevladal proti Mahsudluju.

Ni še nared za sam vrh

Abdusattor­ov je tako postal prvi iz generacije mladih supertalen­tov, ki se je na ratinški lestvici prebil med najboljšo deseterico. Ni se mu sicer uspelo uvrstiti na letošnji kandidatsk­i turnir, a kot je dejal sam, se v tokratnem ciklusu za svetovno prvenstvo še ne počuti dovolj pripravlje­nega za naskok na sam vrh. S svojimi zadnjimi rezultati in igrami pa brez dvoma kaže, da se tudi njegov čas neizogibno približuje. Na drugem elitnem turnirju preteklega tedna v kitajskem Šenženu so na vrhu končali trije igralci z enakim izkupičkom točk. Zaradi najboljših dodatnih kriterijev se je prestižne zmage veselil najizkušen­ejši med njimi, 38-letni domačin Bu Xiangzhi. Bu je leta 1999 s trinajstim­i leti in desetimi meseci postal takrat najmlajši velemojste­r v zgodovini in čeprav je v zadnjem obdobju tekmovalno kariero v veliki meri zamenjal za trenersko, je tokrat na izjemen način uspel dokazati, da je kljub temu s svojimi bogatimi izkušnjami še vedno sposoben vrhunskih rezultatov.

 ?? FOTO: LENNART OOTES ?? Nodirbek Abdusattor­ov
FOTO: LENNART OOTES Nodirbek Abdusattor­ov

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia