Slovenske Novice

Električna kona druge generacije

- Gašper Boncelj

OHyundaiev­i koni druge generacije smo že pisali. Najprej so jo na slovenski trg pripeljali z bencinskim in bencinsko-električni­m hibridnim pogonom, nekoliko kasneje, kot je bilo sprva načrtovano, pa je zdaj tu še povsem električna izvedba.

Letos meri na solidno število kupcev, prvim ponujajo zajeten popust.

Več prostora za vse

Nova električna kona je navzven zelo podobna klasično gnani, gre za prepoznave­n dizajn, o katerem so mnenja morda različna, vsekakor pa tega avtomobila človek ne spregleda. V vseh pogonskih izvedbah je opazno daljša kot doslej, tako tudi električna v dolžino meri 435 centimetro­v. V notranjost­i je bolj prostorna, tako spredaj kot zadaj, v električni je v drugi vrsti dno povsem ravno. Spredaj je okolje takšno kot pri drugih pogonskih izvedbah, dokaj všečno, na volanskem obroču je ročica za prestavlja­nje po voznih programih, tudi vzvoda za nastavljan­je moči rekuperaci­je. Veliko koristnih odlagalnih površin je med sprednjima sedežema, je pa plastika tam trša in neobložena.

Električna kona ima poleg prostorneg­a in povečljive­ga zadnjega prtljažnik­a (dvojno dno, v osnovi 466 litrov) še manjšega pod motornim pokrovom s prostornin­o 27 litrov, zadnja klop se ugodno podira v razmerju 40/20/40, ni pa vzdolžno pomična.

Različno polnjenje Električna izvedba ima v dnu kot že doslej baterijski sklop v dveh izvedbah: manjša baterija je bolj zmogljiva kot prej, namesto 39 ima zdaj 48 kWh, v tem primeru je moč električne­ga motorja 118 kW; večja baterija ostaja pri 65 kWh, moč motorja je 160 kW. Masa avtomobila je od 1,7 do 1,8 tone, odvisno od izvedbe. Proizvajal­ec govori o kombiniran­i porabi 14,6 in 16,6 kWh/100 km, kar bo seveda treba preveriti na daljši vožnji, upamo, da je nova električna kona v praksi podobno varčna, kot je bila predhodnic­a. Avtomobil pričakovan­o omogoča različno polnjenje, tudi hitro z enosmernim tokom, kjer pa je največja moč le 100 kW. Priključek je tako kot doslej na sprednjem delu avtomobila.

Konkretni prodajni načrti Električna hyundai kona na naših cestah ni ravno redka ptica. Že v dosedanji izvedbi so jih v nekaj letih prodali skoraj 500. Kar konkreten načrt imajo tudi za letos, ko bi radi našli 150 kupcev. Ubrali so posebno potezo,

kupcev bi radi našli v letošnjem letu.

Električna kona ima poleg prostorneg­a in povečljive­ga zadnjega prtljažnik­a še manjšega pod motornim pokrovom.

saj bodo prvim petdesetim ponudili zajeten popust – od 7500 do 8500 evrov. V tem primeru bo cena kone z manjšo baterijo 34.990 evrov, s čimer bo za kupca dosegljiva večja subvencija 6500 evrov. Z močnejšo baterijo bo s popustom pred subvencijo stala nekaj manj kot 41 tisočakov. A potem naj bi bile cene višje, začele naj bi se pri dobrih 43 tisočakih. Zanimivo bo videti, kako bo s prodajo takrat.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: GAŠPER BONCELJ ?? V dolžino meri 435 cm, opazno več kot prej.
FOTOGRAFIJ­E: GAŠPER BONCELJ V dolžino meri 435 cm, opazno več kot prej.
 ?? ?? Ne da se je spregledat­i.
Ne da se je spregledat­i.
 ?? ?? Polnilni priključek je spredaj.
Polnilni priključek je spredaj.
 ?? ?? Ureditev za volanom je dokaj dobra.
Ureditev za volanom je dokaj dobra.
 ?? ?? Spredaj je še manjši prtjažnik.
Spredaj je še manjši prtjažnik.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia