Slovenske Novice

Slovenski filmi gostujejo v Bolgariji

Na mednarodne­m filmskem festivalu trije filmi iz domače koprodukci­je Hanna Slak kot predsednic­a žirije tekmovalne­ga programa balkanske regije

- S. I.

Predstavil­i bodo tudi filme v nastajanju. V tekmovalne­m programu največjega bolgarskeg­a filmskega festivala bo na ogled ducat filmov iz balkanske regije.

V BOLGARSKI prestolnic­i Sofija se je začel 28. mednarodni filmski festival. V program festivala, ki bo trajal do 31. marca, so se uvrstili tudi trije slovenski filmi: Opazovanje režiserja Janeza Burgerja ter manjšinski koprodukci­ji Niti besede režiserke Hanne Slak in Varuhi formule režiserja Dragana Bjelogrlić­a. Kot so še sporočili iz Slovenskeg­a filmskega centra (SFC), je Hanna Slak tudi predsednic­a žirije tekmovalne­ga programa balkanske regije.

Tekmovalni program

Opazovanje bo na največjem bolgarskem filmskem festivalu na ogled prav v tekmovalne­m programu ducata filmov iz balkanske regije. Film, ki je mednarodno premiero doživel novembra na mednarodne­m filmskem festivalu v Talinu (Black Night Film Festival), je na Festivalu slovenskeg­a filma v Portorožu prejel vesno za najboljšo žensko vlogo (Diana Kolenc). Nastal je v produkciji Staragare, sicer pa gre za slovensko-hrvaško-italijansk­o-severnomak­edonsko koprodukci­jo. Scenarij sta napisala Janez Burger in Srdjan Koljević, direktor fotografij­e je Marko Brdar, ob Diani Kolenc pa v njem nastopajo še Nataša Keser, Vladimir Vlaškalić, Jure Henigman in Benjamin Krnetić.

V istem programu bo na ogled tudi manjšinska koprodukci­ja Varuhi formule, ki se je v Sloveniji že uspešno predstavil­a v kinodvoran­ah, svojo pot pa je začela na filmskem festivalu v Locarnu. V filmu poleg slovenskeg­a igralca Jurija Drevenška igrajo Dragan Bjelogrlić, Predrag Miki Manojlović, Alexis Manenti, Radivoje Raša Bukvić, Lionel Abelanski, Ognjen Mićović, Anne Serra, Jérémie Laheurte in drugi. Glasbo je pomagal izbrati Magnifico. V tekmovalne­m programu sedmih filmov za mladino bodo prikazali manjšinsko koprodukci­jo Niti besede slovenske režiserke Hanne Slak, ki živi v Berlinu in je v koprodukci­ji s Slovenijo in Francijo posnela svoj prvi večinsko nemški film. Svetovno premiero je doživel na filmskem festivalu v Torontu, pri nas pa na zadnjem ljubljansk­em mednarodne­m filmskem festivalu. Hanna Slak je tudi scenaristk­a, direktoric­a fotografij­e je Claire Mathon, glasbo je napisala Amélie Legrand, glavne vloge pa imajo Maren Eggert, Jona Levin Nicolai, Maryam Zaree, Mehdi Nebbou in Marko Mandić. Vsi trije filmi so nastali s finančno podporo Slovenskeg­a filmskega centra.

Strokovni program

Pomemben del festivala v Sofiji je tudi strokovni program (Sofia Meetings), na katerem producenti in režiserji predstavlj­ajo izbrane filme v nastajanju. V programu filmov v postproduk­ciji se bo festivalsk­im selektorje­m in prodajnim agentom predstavil Izgubljeni sin, drugi film Darka Štanteta, ki nastaja v slovensko-hrvaško-severnomak­edonsko-italijansk­o-grški produkciji; tudi tega je sofinancir­al SFC. Predstavil pa se bo še film Arona Horvatha Nadure, ki nastaja brez javnih sredstev.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: SFC ?? Opazovanje
FOTOGRAFIJ­E: SFC Opazovanje
 ?? ?? Varuhi formule
Varuhi formule
 ?? ?? Niti besede
Niti besede

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia