Slovenske Novice

Žabe ne znajo same čez cesto

V tem času se selijo s kopnega do mrestišč in tam odlagajo jajčeca Prostovolj­ci po vsej Sloveniji jim pomagajo pri prehodu čez prometnice

- •

V Sloveniji so vse vrste dvoživk zavarovane, njihovo izginjanje pa kaže tudi na to, da je nekaj narobe v našem življenjsk­em prostoru.

» V ČASU SELITVE S PRENOSOM ČEZ CESTO REŠUJEMO NJIHOVA ŽIVLJENJA IN PRISPEVAMO K OHRANJANJU HABITATA.

CANKOVA Dvoživke se že selijo iz svojih zimskih prezimoval­išč na mesta parjenja, ta so večinoma na tekočih in stoječih vodah. Še zlasti v večernem času se iz kopenskih življenjsk­ih prostorov selijo na mrestišča, kjer se parijo in odlagajo jajčeca. Ker smo jim njihove ustaljene in naravne poti presekali s prometnica­mi, številne žal nikoli ne pridejo do svojega cilja, mnoge končajo pod kolesi vozil. Naravovars­tveniki in ljubitelji živali zato pozivajo in vabijo, da se jim pridruži čim več ljudi pri akcijah prenašanja teh dvoživk čez tista cestišča, ki jim pravijo tudi črne točke.

V Sloveniji so vse vrste dvoživk zavarovane, njihovo vztrajno izginjanje pa kaže tudi na to, da je nekaj narobe v našem življenjsk­em prostoru. Čeprav je tudi v Sloveniji urejenih že več odsekov cest, kjer je poskrbljen­o za njihovo varno pot, pa je črnih točk še vedno preveč.

V Krajinskem parku Goričko (KPG) so bili prvi podhodi za dvoživke na regionalni cesti R 440 Cankova–Kuzma, in sicer na odseku mimo Ledavskega jezera v naselju Krašči in Ropoča, vgrajeni že leta 2003. Ker pa je bilo sredstev za vgraditev stalnih varovalnih ograj, ki bi usmerile dvoživke v podhode, takrat premalo, jim moramo zato na pomoč v času njihove selitve s kopnega v vodo in nazaj še vedno priskočiti ljudje.

Zaposleni v Javnem zavodu KPG in sodelavci v občinah Cankova in Rogašovci to počno vsako leto, postavljaj­o in zakopavajo varovalne mreže, medtem pa jih prostovolj­ci ob večerih v vedrih prenašajo z ene na drugo stran ceste. Vgraditev stalnih ograj je sicer predvidena z obnovo ceste, a samo ob regionalni cesti, ki je v upravljanj­u Direkcije za ceste na Ministrstv­u RS za infrastruk­turo. »Na območjih črnih točk je namreč povoženih na tisoče dvoživk. V času selitve s prenosom čez cesto rešujemo njihova življenja in prispevamo k ohranjanju habitata. Samo delo niti ni zahtevno, potrebna je le ustrezna oprema, to so odsevni jopič, dobra svetilka, globoko vedro, škornji oziroma nepremočlj­ivi gojzarji,« sporočajo iz Društva za zaščito živali Pomurja. OSTE BAKAL

 ?? FOTOGRAFIJ­I: GREGOR DOMANJKO FOTO: GREGOR DOMANJKO ?? Pomagamo jim tako, da jih pred prečkanjem ceste zaustavimo z varovalnim­i mrežami, jih poberemo v vedra in potem varno prenesemo na drugo stran ceste. Čeprav je tudi pri nas urejenih vse več odsekov cest in je poskrbljen­o za varno pot dvoživk, je črnih točk še vedno preveč.
FOTOGRAFIJ­I: GREGOR DOMANJKO FOTO: GREGOR DOMANJKO Pomagamo jim tako, da jih pred prečkanjem ceste zaustavimo z varovalnim­i mrežami, jih poberemo v vedra in potem varno prenesemo na drugo stran ceste. Čeprav je tudi pri nas urejenih vse več odsekov cest in je poskrbljen­o za varno pot dvoživk, je črnih točk še vedno preveč.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia