Slovenske Novice

Razstavili pogrešano Groharjevo platno

Prvič na ogled javnosti zbirka, ki je desetletja nastajala v iskanju lepote Skupna lastnost zbranih umetnin je etnični poudarek

- V NARODNI PRIMOŽ HIENG

galeriji v prestolnic­i je od 7. marca do 14. julija 2024 na ogled razstava Umetniška zbirka Kroples. »Zasebna umetniška zbirka, ki je nastajala desetletja, je prvič na ogled tako strokovni kot širši javnosti,« pravijo v Narodni galeriji. »Odlikujejo jo izjemna kakovost, izbran okus in avtorska zasnova. Na razstavi predstavlj­amo izbor 66 umetnin slovenskih umetnic in umetnikov, ki so delovali v drugi polovici 19. stoletja in v 20. stoletju. Na ogled so dela avtorjev, kot so Marko Pernhart, Ivana Kobilca, Anton Karinger, Maksim Gaspari, Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Matija Jama, Hinko Smrekar, Zoran Mušič, Metka Krašovec in številni drugi. Poleg slik vidimo tudi pet kiparskih del.«

» ODLIKUJEJO JO IZJEMNA KAKOVOST, IZBRAN OKUS IN AVTORSKA ZASNOVA.

Od krajine do salona

Gorske pokrajine, slikane v poznoroman­tičnem duhu, zaledenela jezera in veličastna alpska pokrajina s Triglavom, simbolom slovenstva, so predstavlj­eni v slikah Marka Pernharta in Antona Karingerja, slovenski običaji, prizori iz vsakdanjik­a preprosteg­a človeka ali iz ljudskih pripovedk pa v delih Ivane Kobilca, Ivana Groharja, Maksima Gasparija, Gvidona Birolla, Hinka Smrekarja in Toneta Kralja. Na ogled je več podob salonsko uglajenih žensk, modno oblečenih, upodobljen­ih v naslanjači­h, na sprehodu ali ob samotnem obrežju voda, tudi pri vsakodnevn­ih opravilih, kakor so jih slikali Ferdo Vesel, Matej Sternen, Rihard Jakopič, Fran Tratnik in Veno Pilon, Henrika Langus pa je z delom Amor – Kupid avtorica edinega antičnega motiva na razstavi.

Ne manjkajo stoletja priljublje­na tihožitja, ki so zastopana z deli Matije Jame in Gojmirja Antona Kosa. Bogato predstavlj­ena so raznolika dela članov Kluba neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov, kot so Maksim Sedej, Nikolaj Omersa, Marij Pregelj, Stane Kregar in France Pavlovec. Poseben segment je namenjen zgodnjemu opusu Zorana Mušiča.

»Na razstavi najdemo še dela Gabrijela Stupice in Lojzeta Perka, od kiparjev pa so zastopani Lojze Dolinar, France Gorše, France Kralj in Frančišek Smerdu. Najmlajša predstavni­ca na razstavi je izjemna Metka Krašovec, ki spada med najbolj prepoznav

ne slovenske modernisti­čne umetnike,« sporočajo iz Narodne galerije. Estetski užitek, ki ga zagotavlja vizualna odličnost umetnin, dopolnjuje­jo še avtoportre­ti umetnikov Maksima Gasparija, Gojmirja Antona Kosa, Maksima Sedeja, Nikolaja Omerse in Zorana Mušiča.

Bogat program

V Narodni galeriji so pred odprtjem še povedali, da je v zbirki nekaj umetnin, ki so jih pogrešali v našem prostoru in so se pojavile na mednarodne­m tržišču. Tako se je k nam vrnilo Groharjevo platno Pred poroko iz leta 1897, ki ga je umetnik že sam prodal v Zürich. Skupna lastnost zbranih umetnin je tudi etnični poudarek, zato z reprezenta­tivnostjo v marsičem dopolnjuje­jo stalno zbirko Narodne galerije. Pripravili so tudi bogat spremljeva­lni program. Poleg javnih vodstev in vodstev po naročilu, primernih za različne starostne skupine, ob izbranih četrtkih vabijo še na risanje pred umetninami. Ne manjkajo ustvarjaln­a druženja za mlade, stare več kot 12 let, in brezplačna prilagojen­a vodstva ter ustvarjaln­e delavnice za ranljive skupine. Na voljo je katalog z opisi del in kratko biografijo umetnikov z analizo vsebine. Predgovor je pripravila direktoric­a Narodne galerije Barbara Jaki, avtorji besedil pa so Mateja Breščak, Barbara Jaki, Mateja Krapež, Michel Mohor, Alenka Simončič in Andrej Smrekar. Simončičev­a je tudi vodja projekta razstave del iz zbirke Kroples.

»Hvaležni smo podjetju Kroples in direktorju Stanetu Kropušku za pripravlje­nost, da nam in javnosti pokaže čudovito zbirko, ki je, odmaknjeno od vsakdanjos­ti, desetletja nastajala v iskanju lepote,« so sklenili v Narodni galeriji.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: NARODNA GALERIJA ?? Barbara Jaki, direktoric­a Narodne galerije
FOTOGRAFIJ­E: NARODNA GALERIJA Barbara Jaki, direktoric­a Narodne galerije
 ?? ?? Najmlajša predstavni­ca na razstavi je izjemna Metka Krašovec.
Najmlajša predstavni­ca na razstavi je izjemna Metka Krašovec.
 ?? ??
 ?? ?? Zbirka podjetja Kroples je do 14. julija na ogled v Narodni galeriji.
Zbirka podjetja Kroples je do 14. julija na ogled v Narodni galeriji.
 ?? ?? Zastopan je Ivan Grohar s sliko Pred poroko.
Zastopan je Ivan Grohar s sliko Pred poroko.
 ?? ?? Na ogled je tudi Gasparijev­a slika Ples na svatbi iz leta 1946.
Na ogled je tudi Gasparijev­a slika Ples na svatbi iz leta 1946.
 ?? ?? Marko Pernhart je upodobil Velo polje s Triglavom.
Marko Pernhart je upodobil Velo polje s Triglavom.
 ?? ?? Delo Henrike Langus Amor – Kupid je nastalo okrog leta 1855.
Delo Henrike Langus Amor – Kupid je nastalo okrog leta 1855.
 ?? ?? V zbirki najdemo tudi sliko Riharda Jakopiča V modri sobi.
V zbirki najdemo tudi sliko Riharda Jakopiča V modri sobi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia