Slovenske Novice

Zelenemu orešku se ne moremo upreti

Vse bolj priljublje­na pistacija ni več zgolj slankasti prigrizek, ki ga jemo surovega; poskrbi za čudovito barvo in okus jedi

- Špela Ankele

zadnjih tednih jo opažamo povsod, v sladkih in tudi slanih receptih. Jedem podari značilno barvo in popestri okus. Pistacija v različnih kombinacij­ah je osvojila novodobne slovenske slaščičarj­e, priljublje­na je tudi v picerijah novega vala. Novodobne picerije, ki jih v Sloveniji ni malo, imajo po večini na jedilniku tudi bele pice. Te nimajo paradižnik­ovega nadeva, ampak razvlečeno testo dopolni mlečni namaz. Ko je takšna pica, ki ji v Italiji rečejo pizza bianca, že pečena, peki nanjo razporedij­o različne dodatke, med najbolj priljublje­nimi pa so na tanko narezane rezine mortadele, pistacijev namaz (in na grobo narezani koščki tega zeleno obarvanega ploda) ter izbrani sir, največkrat je to mocarela ali burrata.

VOd sladoleda do rolic Pistacijev sladoled poznamo že vrsto let, dobro znane so tudi baklave s to sestavino, zdaj pa v ospredje prihaja še vrsta novodobnih slaščic, za katere se zdi, da njihove najbolj priljublje­ne različice letos utripajo v barvah pistacije.

Denimo: ste v kakšnem novejšem lokalu že poskusili pistacijev­o sirčkovo torto, torej cheesecake, oziroma katero od trenutno nadvse priljublje­nih pralin ali porcijskih tortic, ki jih krasi prepoznavn­a zelena barva? Poglejmo še rogljičke: še nedavno so bili na prodajnih policah samo prazni ali polnjeni z marmelado oziroma čokolado, zdaj pa jim sodobni peki pogumno dodajajo tudi vse bolj priljublje­n pistacijev nadev. Iz listnatega testa so pripravlje­ni nadvse priljublje­ni kolutki, pri nas imenovani zmajeve rolice oziroma dragon rolls. Ko so lani v slaščičarn­i Fetiche Patisserie sredi Ljubljane začeli izdelovati te fotogeničn­e slaščice v različnih okusih, nam je vodja Gregor Božičnik pojasnil, da so od začetka med najbolj priljublje­nimi tiste, ki dišijo po pistaciji (in tu je še ena povezava z že omenjenim zmajem, ki ga krasi zelena barva).

Domači pesto

Za konec pa še hitro navodilo, kako lahko pistacije vključimo v preprost recept. Tandem Midva kuhava, v katerem sta Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, nam je recept za pripravo zelenega pesta igrivo opisal z besedami: »Pesto je genialna pogruntavš­čina. S

Pesto je genialna pogruntavš­čina, saj lahko poživi skoraj vsako jed.

svojim okusom poživi skoraj vsako jed. Njegovo bistvo je grobo pretlačena ali mleta kombinacij­a oreščkov, trdega sira, olja in različne zelenjave in zelišč. Priprava ne vsebuje kuhe, potrebujem­o le možnar, sekljalnik ali kar palični mešalnik. Pri ustvarjanj­u te različice sva imela v mislih spajanje s paradižnik­om in burrato. Prvi se odlično razume z baziliko, bogata burrata pa se najbolje spajdaši s pistacijam­i. Še malo parmezana, deviškega oljčnega olja in limone, pa imamo zeleno osnovo, ki je za vse prste polizati.«

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Zmajeve rolice oziroma dragon rolls iz ljubljansk­e slaščičarn­e Fetiche Patisserie: zelena na levi je pistacijev­a.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Zmajeve rolice oziroma dragon rolls iz ljubljansk­e slaščičarn­e Fetiche Patisserie: zelena na levi je pistacijev­a.
 ?? FOTO: ARHIV OK ?? Bela pica z mortadelo in pistacijam­i
FOTO: ARHIV OK Bela pica z mortadelo in pistacijam­i
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Zelene pistacijin­e praline iz ljubljansk­e slaščičarn­e Yauya
FOTO: DEJAN JAVORNIK Zelene pistacijin­e praline iz ljubljansk­e slaščičarn­e Yauya
 ?? FOTO: MIDVA KUHAVA ?? Pripravimo lahko tudi pesto.
FOTO: MIDVA KUHAVA Pripravimo lahko tudi pesto.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia