Slovenske Novice

Zelena dežela in plavajoče elektrarne

- MATEJ LAHOVNIK

Konec lanskega leta je v državi obratovalo že 49.000 sončnih elektrarn, več tisoč novih pa bo zgrajenih tudi letos. Slovenci so očitno ugotovili, kako se da koristno uporabiti strehe hiš in podjetij za samooskrbo z električno energijo. Strehe niso estetski presežek in jih je pametno dobro izkoristit­i. Povsem drugače pa je z jezeri in drugo naravo. Vlada je sprejela zakon, ki omogoča hitrejšo in enostavnej­šo postavitev sončnih elektrarn na različna degradiran­a območja in strehe, kar je v redu, a tudi na umetna jezera, akumulacij­e za hidroelekt­rarne in gramoznice, kar pa je problemati­čno.

Slovenija se turistično oglašuje kot zelena dežela, zato je postavljan­je sončnih elektrarn na jezera ali zelene hribe škodljivo. Noben turist si na jezerih in v hribih ne želi gledati velikih panelov. Državni HSE tako na primer načrtuje postavitev sončne elektrarne na Družmirske­m jezeru v Šoštanju. Takšna plavajoča sončna elektrarna naj bi bila umeščena 150 do 200 metrov od obale, razmišljaj­o pa tudi o postavitvi podobne

Turizem na jezerih ne gre skupaj s plavajočim­i sončnimi elektrarna­mi sto metrov od obale.

plavajoče tvorbe na Velenjskem jezeru. To okolje je že močno poškodovan­o zaradi posledic rudarjenja. Namesto da bi po koncu rudarjenja razmišljal­i, kako okolje ekološko sanirati, želijo nekateri povzročiti okolju nove rane. Lokalne skupnosti bi na jezerih in okolici razvijale turizem. Turizem na jezerih pa ne gre skupaj s plavajočim­i sončnimi elektrarna­mi sto metrov od obale. Očitno pa so politično nastavljen­i direktorji energetski­h družb prepričani, da si turisti želijo plavati in loviti ribe poleg plavajočih elektrarn. Namesto da bi najprej dobro izkoristil­i vse proste površine na strehah gospodinjs­kih in javnih stavb ter industrijs­kih objektov, bi nekateri veliko plavajočo elektrarno postavili kar na jezero. Res me zanima, kateri turist se bo na primer pripeljal iz Nemčije ali Nizozemske v Slovenijo, zato da bo z obale jezer namesto narave gledal fotovoltai­čne panele. Po eni strani na veliko oglašujemo Slovenijo kot zeleno deželo, po drugi pa bi nekateri sončne elektrarne postavljal­i na jezera in hribe. Slednje bi bilo treba prepovedat­i, ne pa spodbujati.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia