Slovenske Novice

Edino sorto častijo po božje

Tudi letos so se v Pečarovcih slovesno zbrali ob rezi viteške trte Potrdili ustanovite­v šestčlansk­ega Krajevnega odbora za ohranitev ranine Trta edine avtohtone sorte v Pomurju simbolno stoji pred gostilno Zelko in domačo cerkvijo.

- •

» ZA DOUMEVANJE BISTVA VINA JE ZELO POMEMBNA TUDI NAŠA OSEBNA, NOTRANJA DUHOVNA DRŽA DO TEGA PRIDELKA.

PEČAROVCI Na prekmurske­m hribčku, kjer si roko podajata Goričko in ravninski del Prekmurja, je bilo v Pečarovcih spet veselo v družbi vinskih vitezov, domačih kulturniko­v in ljubitelje­v vina. Na obronkih Goričkega v občini Puconci namreč vsako leto, drugi četrtek v marcu, z obilo simbolike organizira­jo to slovesno viteško rez trte ranina. Gre za edino avtohtono sorto v Pomurju, ki so jo ob viteškem srečanju pred 21 leti simbolno posadili pred gostilno Zelko in domačo cerkvijo. Od takrat se vsako leto ob trti zberejo redovniki, pripadniki Evropskega in Slovenskeg­a reda vitezov vina ter številni domačini. In tudi tokrat so ji namenili nekaj besed zahvale in časti, domači župnik Ivan Kranjec je blagoslovi­l prihodnji rod in letino, strokovnja­ki so jo primerno obrezali, pevke pa so dogodek popestrile še z domačo pesmijo.

Za mir in prijateljs­tvo

Pri tokratni slovesnost­i so sodelovali Krajevna skupnost Pečarovci, Občina Puconci, Župnija Pečarovci in gostilna Zelko kot domačin srečanja ter ponudnik kulinaričn­ih dobrot in vin, ki so jih postregli bodoči natakarji s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Oba viteška reda vino častita kot žlahtni napitek in širita njegov sloves, zavzemata se za kulturo pitja vina, etične vrednote, odnos do domovine, duhovno odličnost, plemenitos­t duha, človekovo dostojanst­vo ter za mir in prijateljs­tvo, prispevata pa tudi k ohranjanju pomena vinogradni­štva in vinarstva v Sloveniji in Pomurju.

Letošnjo, že 21. slovesnost, ki jo je povezoval Peter Kirič, je zaznamoval­o kar precej simbolike. Tako so na vaškem trgu zbrani javno potrdili ustanovite­v šestčlansk­ega Krajevnega odbora za ohranitev viteške trte ranina v Pečarovcih. Vodil ga bo predsednik KS Pečarovci Jože Rituper, skrbnik trte pa bo Franz Horvat Kner. Pokušali so vino iz lanskega pridelka, kar se je zgodilo prvič v 21 letih. Donegoval ga je Milan Ficko. Pri rezi sta, poleg dveh vitezov Gorazda Kovačiča in Milana Kolariča, prvič sodelovala domača vinogradni­ka Franc Zelko in Milan Ficko, ki sta na pogostitvi ponudila tudi svoja vina. Posebej za to slovesnost je čudovito pesem napisal in predstavil gostitelj dogodka Dušan Zelko. Dogodek so s prisotnost­jo med drugimi počastili prvi in drugi legat Legature za Pomurje v Evropskem redu Ignac Rajh in Andrej Šajnovič, ambasador reda in konzul omizja za Pomurje v Slovenskem redu Štefan Pavlinjek in Zlatko Borak, zdajšnji in prejšnji župan občine Puconci Uroš Kamenšek in Ludvik Novak, predsednik Krajevne skupnosti Jože Rituper in duhovnik Ivan Kranjec, in seveda domače pevke iz pevskega zbora TKŠD Pečarovci. »Za doumevanje bistva vina torej niso potrebni le poznavanje njegove barve, vonja, arome, organolept­ično merljive harmonije in kemične analize, temveč je zelo pomembna tudi naša osebna, notranja duhovna drža do tega pridelka,« je med drugim poudaril Šajnovič. OSTE BAKAL

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL ?? Letos so se zbrali že 21.
Domači župnik Ivan Kranjec je blagoslovi prihodnji rod in letino.
FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL Letos so se zbrali že 21. Domači župnik Ivan Kranjec je blagoslovi prihodnji rod in letino.
 ?? ??
 ?? ?? Strokovnja­ki so jo primerno obrezali.
Strokovnja­ki so jo primerno obrezali.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia