Slovenske Novice

Plastike ogromno,

Sedem mesecev po ujmi velika čistilna akcija Zgornje Savinjske doline Odstranili veliko odpadkov, odkrili več črnih odlagališč, dela še ni konec

- •

LJUBNO OB SAVIJI

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline je v soboto organizira­lo veliko čistilno akcijo v vseh sedmih občinah Zgornje Savinjske doline. Po lanskih uničujočih poplavah so jo hoteli organizira­ti že jeseni, a jo je preprečilo deževje. Tudi v soboto je vreme precej nagajalo, a pridne roke 1300 prostovolj­cev so kljub temu opravile veliko delo. Namen akcije je bilo zlasti aktivirati domačine, je dejala predstavni­ca organizato­rjev Urša Zgojznik. Koliko odpadkov so zbrali, bo znano v prihodnjih dneh, ko jih bodo odpeljali, so pa odkrili tudi več črnih odlagališč. Največ težav je povzročala plastika, ki se navija na veje in so jo prostovolj­ci mukoma trgali z njih.

»Ogromno je folije za silažne bale, pa tudi industrijs­ko folijo smo odstranjev­ali. Še vedno je veliko kosovnih odpadkov, danes so našli še en odplavljen­i kajak, v dneh pred akcijo pa je koncesiona­r Nivo Eko še vlekel iz vodotokov avtomobile, izruvana drevesa … Vse to ustvarja oviro in ob vsakem višjem vodostaju gredo odpadki naprej. Če razumemo, da vsak vodotok pride do oceana, se moramo zavedati odgovornos­ti,« je dejala Zgojznikov­a.

Nujne akcije terjajo davek

Od Solčave do Ljubnega je čistilo okoli 80 članov ribiške družine Ljubno ob Savinji, skupaj s številnimi drugimi ribiči iz drugih koncev Slovenije. Ribolov so do nadaljnjeg­a prepovedal­i, je dejal predsednik ribiške družine Gregor Križnik: »Mislim, da bo trajalo pet let, da se bo vzpostavil vsaj neki biološki minimum, bo pa veliko odvisno od obsega sanacij.« Rib v Savinji prak

 ?? FOTO: URŠA ZGOJZNIK ?? Zbrano bodo odvažali še več dni.
FOTO: URŠA ZGOJZNIK Zbrano bodo odvažali še več dni.
 ?? FOTO: GREGOR KRIŽNIK ?? Odpadkov je še vedno veliko, reka je prinesla vse mogoče.
FOTO: GREGOR KRIŽNIK Odpadkov je še vedno veliko, reka je prinesla vse mogoče.
 ?? FOTO: ŠPELA KURALT ?? Višje ob Savinji je teren precej težji, kajakaši so bili zato v polni opremi, vključno s čeladami.
FOTO: ŠPELA KURALT Višje ob Savinji je teren precej težji, kajakaši so bili zato v polni opremi, vključno s čeladami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia