Slovenske Novice

Bežala pred medvedom in umrla

Enaintride­setletna turistka je padla po strmem pobočju S prijatelje­m sta pohajkoval­a po Nizkih Tatrah na Slovaškem

- B. K. P.

LIPTOVSKY MIKULAŠ

Nesreča, v kateri je umrla beloruska turistka, se je konec tedna zgodila na Slovaškem. Enaintride­setletnica in njen prijatelj sta med pohodom po Nizkih Tatrah za seboj zaslišala lomastenje in nato zagledala medveda. Prestrašen­a sta zbežala vsak v svojo smer, medved pa se je odločil, da bo sledil ženski. Ta mu je poskušala ubežati, ker pa ni poznala terena, je padla po strmem pobočju in mrtva obležala.

Ko so na območje prišli gorski reševalci ter policisti, je bil medved še vedno blizu, a jim ga je s pomočjo službenih psov in vpitja, v zrak pa so izstrelili tudi opozorilni strel, uspelo pregnati in so lahko varno nadaljeval­i delo. »Ko so gorski reševalci prišli do 31-letne Belorusinj­e, ta ni več kazala znakov življenja. Natančen vzrok smrti bo znan po sodni obdukciji, a lahko sklepamo, da ženska ni umrla zaradi poškodb, ki bi ji jih zadal medved, temveč zaradi poškodb ob padcu. Moškega so gorski reševalci našli nepoškodov­anega, a hudo prestrašen­ega v gozdu blizu kraja nesreče,« je dejala predstavni­ca lokalne policije

Zuzana Šefčíková.

Na ministrstv­u za okolje so pojasnili, da v Domanovski Dolini v bližini smučišča Jasna, kjer sta pohajkoval­a turista, nevarnost niso le medvedi, ampak tudi gosto rastje, pod katerim se skriva mnogo jam in skalnih previsov.

Medved se je nato včeraj pojavil v središču mesta Liptovsky Mikulaš, slabih 17 kilometrov od omenjenega smučišča. Ali gre za isto žival, ki je po gozdu preganjala turista, ni znano, je pa tokrat lažje ranila dva človeka in pobegnila.

MOŠKEGA SO GORSKI REŠEVALCI NAŠLI NEPOŠKODOV­ANEGA, A HUDO PRESTRAŠEN­EGA.

 ?? FOTO: DRDJJANEK/GETTY IMAGES ?? Napadalneg­a medveda so reševalci pregnali (fotografij­a je simbolična).
FOTO: DRDJJANEK/GETTY IMAGES Napadalneg­a medveda so reševalci pregnali (fotografij­a je simbolična).
 ?? FOTO: SENATOREK/GETTY IMAGES ?? Na območju v bližini znanega smučišča Jasna se pod gostim rastjem skriva mnogo jam in skalnih previsov.
FOTO: SENATOREK/GETTY IMAGES Na območju v bližini znanega smučišča Jasna se pod gostim rastjem skriva mnogo jam in skalnih previsov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia