Slovenske Novice

Pogačar zmago privoščil prijatelju

- MIHA HOČEVAR

Slovenski kolesarski as 3. na dirki Milano–Sanremo Danes se zanj začenja generalka za Giro d'Italia

SANREMO • Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck) ni več »Jasper katastrofa« (Jasper the Disaster), kot so ga zaradi raztreseno­sti, ob kateri pred treningi in dirkami venomer pozabi na kakšen kos opreme, predstavil­i v Netflixove­m dokumentar­cu o Touru 2022. Philipsen je zmagovalec prvega spomenika sezone Milano–Sanremo in je še vedno tudi velik prijatelj Tadeja Pogačarja (UAE), čeprav je slovenskeg­a zvezdnika ugnal v šprintu na Vii Roma.

Pogačar se je moral zadovoljit­i s 3. mestom, nekaj grenkega priokusa je bilo, saj je sezono, kot je pokazala uvodna zmaga na Strade Bianche, začel v izvrstni formi. Tudi tokrat je imel izjemne noge, s katerimi je dvakrat napadel na zadnjem vzponu na Poggio, vendar si ni prikolesar­il odločilne prednosti. Za to je poskrbel še en njegov velik prijatelj in tekmec Mathieu van der Poel, ki se je v zaključku iz branilca lanske zmage prelevil v ključnega Philipseno­vega pomočnika ter je izničil tako njegov skok kot napad Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), zmagovalca iz leta 2022, ki je tokrat končal na 6. mestu. Pogačar, ki je trikrat dobil dirko po Lombardiji, po enkrat pa po Flandriji in Liege–Bastogne–Liege, bo moral za zmago na četrtem od petih spomenikov s športnim direktorje­m Andrejem Hauptmanom in ekipo sestaviti nov načrt. Vendar so pred tem na vrsti številni drugi cilji. »Zaradi te uvrstitve na zmagovalni oder bi lahko nazdravil s pivom, vendar to ne bi bila dobra zamisel. Začenja se dirka po Kataloniji,« se je na nadaljevan­je sezone osredotoči­l Pogi. Danes ga čaka uvodna preizkušnj­a zanj edine etapne dirke pred majskim nastopom na Giru, na kateri ne bo lanskega zmagovalca Primoža Rogliča (Bora Hansgrohe).

 ?? ??
 ?? FOTO: GIAN MATTIA D'ALBERTO/LAPRESSE ?? Tadej Pogačar (levo) in Matej Mohorič sta si v Sanremu prikolesar­ila 3. in 6. mesto.
FOTO: GIAN MATTIA D'ALBERTO/LAPRESSE Tadej Pogačar (levo) in Matej Mohorič sta si v Sanremu prikolesar­ila 3. in 6. mesto.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia