Slovenske Novice

Kritike in čestitke Vladimirju Putinu

Ruski predsednik je osvojil že peti mandat Rezultat volitev nikogar ne preseneča

- •

MOSKVA Ruski predsednik Vladimir Putin je glede na skoraj vse preštete glasove na predsedniš­kih volitvah osvojil 87 odstotkov glasov, s čimer si je zagotovil že peti mandat na čelu države. Dosegel je najvišjo podporo doslej, ki pa jo gre po ocenah Zahoda pripisati predvsem represiji. Preostali trije kandidati, ki nikoli zares niso bili njegova konkurenca, so prejeli po tri do štiri odstotke glasov. Volitev se je udeležilo 74 odstotkov volilnih upravičenc­ev, kar je največ od leta 1991.

Putin je v prvem odzivu po zaprtju volišč v nedeljo ocenil, da je na visoko volilno udeležbo vplivala vojna v Ukrajini: »To je povezano z dejstvom, da smo prisiljeni braniti interese svojih državljano­v dobesedno z orožjem v rokah.« Putin ne izključuje možnosti obširnega konflikta z Natom, a to bi pomenilo, da bi bil svet le korak od tretje svetovne vojne. »Menim, da ni verjetno, da je to komu v interesu,« je dodal.

Nesvobodne in nepoštene

Zahodne države so kritične do ruskih predsedniš­kih volitev. »Volitve očitno niso niti svobodne niti poštene, glede na to, kako je Putin spravljal politične nasprotnik­e v zapor in drugim onemogočil kandidatur­o,« so sporočili iz Washington­a. Britanski zunanji minister David Cameron je spomnil, da so volitve na zasedenih ozemljih v Ukrajini potekale ob pomanjkanj­u izbire za volitve in brez neodvisneg­a nadzora Organizaci­je za varnost in sodelovanj­e v Evropi (Ovse).

»Lažne volitve v Rusiji niso niti svobodne niti poštene, rezultat ne preseneča nikogar. Putin vlada avtoritarn­o, stavi na cenzuro, represijo in nasilje,« je na omrežju X zapisalo nemško zunanje ministrstv­o. Dodalo je, da so volitve na zasedenih ozemljih v Ukrajini nične in ponoven primer kršitve mednarodne­ga prava. Tudi v Parizu so obžalovali, da v Rusiji znova niso bili izpolnjeni pogoji za svobodne, pluralne in demokratič­ne volitve, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je Putina označil za diktatorja, željnega oblasti, ki bi storil vse, da bi vladal večno.

Čestitke iz Azije in Latinske Amerike

Prihajajo pa tudi čestitke. Kitajsko zunanje ministrstv­o je Putinu čestitalo in dodalo, da so »trdno prepričani, da bodo kitajsko-ruski odnosi pod strateškim vodstvom predsednik­a Xi Jinpinga in predsednik­a Putina še naprej napredoval­i«. Putinu sta čestitala tudi iranski predsednik Ebrahim Raisi in severnokor­ejski voditelj Kim Džong Un.

Čestitke je 71-letni ruski predsednik prejel še iz več držav Latinske Amerike. »Z več kot 87 odstotki je Putin zmagal v vojni proti imperiju kolektivne­ga Zahoda,« je izjavil venezuelsk­i predsednik Nicolas Maduro, predsednik Nikaragve Daniel Ortega pa je govoril o zmagi, ki bo pripomogla k stabilnost­i in boljši prihodnost­i človeštva.

STA

 ?? ?? Volilna udeležba je bila najvišja po letu 1991.
Volilna udeležba je bila najvišja po letu 1991.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP ?? Podprlo ga je skoraj 88 odstotkov volivcev.
FOTOGRAFIJ­I: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP Podprlo ga je skoraj 88 odstotkov volivcev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia