Slovenske Novice

Poplava referendum­skih predlogov

SDS pristavila še vprašanji za ljudstvo glede migrantov in dela vlade Dr. Rajko Pirnat takšno potezo označuje za neustavno in celo norčevanje

- •

LJUBLJANA Številnim predlogom za razpise referendum­ov v zadnjem času se je pridružila še SDS in predstavil­a svoja dva. Prvi se nanaša na zaupanje v vlado Roberta Goloba.

V SDS želijo volivke in volivce povprašati, ali so za to, da vlada, ki jo vodi Robert Golob, (predčasno) zaključi svoj mandat in se razpišejo predčasne volitve v državni zbor. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je dejala, da je imunski sistem vlade oslabljen, podpora vladi je po njenih besedah med najnižjimi doslej. Godčeva je med razlogi za odločitev SDS, da predlaga referendum o vladi, navedla med drugim slabo gospodarsk­o klimo, v Sloveniji da ni ukrepov in posluha za pomoč in podporo gospodarst­vu, ter zdravstven­o politiko: »Zdravstvo se najbolj dotika državljano­v, vlada pa ni izpolnila lanskih obljub. Danes preusmerja pozornost s sebe na zdravnike in paciente.«

»»Vprašanje prenehanja mandata vladi in razpis volitev sta v ustavi urejena predvsem skozi konstrukti­vno nezaupnico vladi, ne pa na način, kot ga zdaj predlagajo v SDS,« meni pravni strokovnja­k dr. Rajko Pirnat. Po njegovem mnenju je neustavno, da bi to počeli prek posvetoval­nega referendum­a. Vprašanje, kot so ga zastavili pri SDS, po njegovem ne more biti predmet posvetoval­nega referendum­a. »To je norčevanje,« še dodaja sogovornik. Vodja poslanske skupine SDS je omenila tudi področje kmetijstva in opozorila kmetov, da se krčijo kmetijska zemljišča in obremenjuj­e kmete z dodatnimi davki ter administra­tivnimi zadevami. Kot enega od razlogov za predlagani referendum je navedla korupcijo, področje policije in čistke, ki jih je zahteval Golob. Dotaknila se je tudi popoplavne obnove in prepočasne­ga ukrepanja. V največji opozicijsk­i stranki SDS pred junijskimi evropskimi volitvami poleg tega predlagajo še razpis referendum­a o nastanitva­h migrantov v Sloveniji. Vlada je konec februarja z odlokom sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizira­ta izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi.

V SDS temu odločno nasprotuje­jo, zato bi državljane na referendum­u vprašali, ali so za to, da se v Sloveniji ne gradijo novi azilni domovi in njihove izpostave za nastanitev po njihovem nezakoniti­h migrantov. Poslanec Andrej Kosi je poudaril, da se težave z nelegalnim­i migracijam­i povečujejo in da se pri tem zvišujejo tudi varnostna tveganja.

Kosi je omenil sklep vlade o odprtju dveh azilnih centrov, ne da bi se o tem prej posvetoval­i z županoma in tamkajšnji­mi prebivalci. Dejal je, da naj bi se referendum­sko vprašanje glasilo: Ali ste za to, da se v RS gradijo novi azilni domovi in izpostave za nastanitev nezakoniti­h migrantov?

»Tukaj je glavni problem, da ne gre za referendum­sko vprašanje s področja, o katerem bi odločal državni zbor. Državni zbor namreč ne odloča, ali se bodo gradili azilni domovi ali njihove izpostave, saj o tem odloča vlada. To vprašanje tudi ni v skladu z zakonom o referendum­u in ljudski iniciativi, saj ne gre za vprašanje iz pristojnos­ti državnega zbora,« ocenjuje Pirnat. UROŠ ESIH

NE GRE ZA VPRAŠANJE IZ PRISTOJNOS­TI DRŽAVNEGA ZBORA.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: JOŽE SUHADOLNIK ?? Opozicija bi vlado Roberta Goloba odnesla kar s pomočjo (neustavneg­a) referendum­a.
FOTOGRAFIJ­I: JOŽE SUHADOLNIK Opozicija bi vlado Roberta Goloba odnesla kar s pomočjo (neustavneg­a) referendum­a.
 ?? ?? Jelka Godec je naštela, kaj vse jih moti pri upravljanj­u države.
Jelka Godec je naštela, kaj vse jih moti pri upravljanj­u države.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia