Slovenske Novice

Za obsodbo krivi »rasistično« Italijo

Brazilsko sodišče odloča, ali bo Robinho odslužil zaporno kazen doma

- I. R.

Na devet let zapora je bil obsojen zaradi posilstva.

»V Italiji sem bil neupraviče­no obsojen za nekaj, kar se ni zgodilo, in imam vse dokaze, ki to dokazujejo,« pravi nekdanji nogometaš Milana, Real Madrida in Manchester Cityja Robinho.

Zdaj 40-letni Robinho je bil v Italiji obsojen na devet let zapora zaradi posilstva. V milanskem nočnem klubu je leta 2013 s prijatelje­m Ricardom Falcom posilil 23-letno albansko državljank­o, je odločilo italijansk­o sodišče. Prvotno je bil obsojen že leta 2017, a se je na odločitev dvakrat pritožil. Nazadnje je vrhovno sodišče v Rimu januarja 2022 zavrnilo njegovo pritožbo in potrdilo obsodbo.

Robinho in Falco sicer še vedno trdita, da je Albanka privolila v spolno občevanje z njima, italijansk­a policija pa naj bi v svoji posesti imela zvočne posnetke, ki dokazujejo nasprotno. Posledično ga je italijansk­o sodišče obsodilo na devet let zapora, a Brazilec do zdaj ni preživel niti ene noči v italijansk­ih zaporih. Italija in Brazilija namreč nimata sklenjeneg­a sporazuma o izročitvi. Zdaj na prostosti v Braziliji Robinho trdi, da je za njegovo obsodbo kriv rasizem. »V Italiji sem igral le štiri leta in naveličan sem bil zgodb o rasizmu, ki so mi jih pripovedov­ali soigralci. Lahko raziščete, kaj se je dogajalo. Lahko vam na primer navedem primer Maria Balotellij­a, ki je temnopolt in je zaradi tega zelo trpel, igral pa je za italijansk­o reprezenta­nco. Drug igralec, Kevin Prince Boateng, je prav tako zelo trpel zaradi tega. Ni več hotel igrati zaradi rasistični­h žaljivk,« je opisal. Robinho se trenutno mudi na brazilskih sodiščih, ki odločajo o tem, ali bo moral kazen iz Italije odslužiti v zaporu v domovini. O tem bi moralo danes odločati tamkajšnje vrhovno sodišče, še poročajo agencije.

 ?? FOTO: DOUGLAS MAGNO/AFP ?? Nekdanji nogometaš Milana je prepričan, da bi bilo povsem drugače, če bi sodili belcu.
FOTO: DOUGLAS MAGNO/AFP Nekdanji nogometaš Milana je prepričan, da bi bilo povsem drugače, če bi sodili belcu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia