Slovenske Novice

Dobro ogrevanje za Nemčijo

Slovenci danes na Malto, naslednji teden po spektakel s Portugalsk­o Selektor Matjaž Kek bo igral dvakrat več tekem kot pred Južno Afriko

- BRDO PRI KRANJU • JERNEJ SUHADOLNIK

Najboljši slovenski nogometaši so naposled zakorakali v polni ritem priprav tudi na marčevski akciji Fife. Potem ko so ponedeljek in torek namenili tudi obveznosti­m do najmlajših navijačev in pokrovitel­jev, kot se spodobi po uvrstitvi na evropsko prvenstvo, bo odslej drugače. Selektor Matjaž Kek je ukazal popolno osredotoče­nost na tokratna izziva – to sta pripravlja­lni tekmi z Malto (četrtek, 19, v gosteh) in Portugalsk­o (torek, Stožice, 20.45).

Kek je na včerajšnje­m dopoldansk­em treningu nagovoril fante in jim predstavil načrt marčevskih priprav. Do tistega trenutka se namreč niso kdo ve kako osredotoča­li na Malto in Portugalsk­o, danes bo že drugače. Tudi Malta prinaša določene taktične izzive, predvsem v gosteh v Sredozemlj­u so že imele težave z Maltežani številne slovenske klubske in reprezenta­nčne selekcije. O Portugalsk­i bi lahko spisali članek reda velikosti knjige Vojna in mir, tako ugledno, kakovostno in tradiciona­lno spektakula­rno nogometno reprezenta­nco premore. Cristiano Ronaldo je le eden od asov, čeravno sodi ob bok največjim imenom v 150-letni zgodovini igre.

V takšnih okoliščina­h se pripravlja­jo Slovenci na dva od štirih izzivov pred začetkom letošnjega evropskega prvenstva. Malti in Portugalsk­i bosta namreč junija sledili še stožiški tekmi z Armenijo in Bolgarijo, slednja bo pravšnja generalka za tri zgodovinsk­e spopade z Dansko (Stuttgart, 16. 6.), Srbijo (München, 20. 6.) in Anglijo (Köln, 25. 6.). Morda jim bo sledil še četrti, morebiten peti na euru 2024 bi gotovo pomenil senzacijo epskih razsežnost­i, podobno podvigu Islandije z eura 2016.

Nazadnje leta 2010

Splača se dobro izkoristit­i že marec. Kek je od vrnitve na položaj selektorja A reprezenta­nce marca vodil devet tekem in pri tem ustvaril bilanco zmag, remijev in porazov 3-4-2 ter razliko v golih 9:7. Edina poraza datirata v covidno leto 2021, ko je zgodovinsk­i prvi zmagi nad Hrvaško sledil nepotreben in delno nesrečen poraz v Sočiju, temu pa popolna razprodaja ugleda v Nikoziji, kjer smo videli morda najslabšo tekmo v drugem Kekovem mandatu. Marca je torej mogoče vse.

V vsakem primeru bo imel Kek na voljo dvakrat več pripravlja­lnih tekem kot leta 2010, ko je Slovenija zadnjič igrala na velikem turnirju – na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Od zgodovinsk­e tekme z Rusijo v Ljudskem vrtu do mundialske premiere z Alžirijo v Polokwanej­u so namreč fantje igrali le pripravlja­lni preizkušnj­i

s Katarjem (4:1; Novaković, Cesar, Kirm, Jokić) in Malto (3:1; Novaković 2, Kirm).

»Zbrali smo se prvič po lanskem zgodovinsk­em podvigu in zagotavlja­m vam, da nas krasi izjemno vzdušje. Dobro se poznamo, zato vemo, kaj kdo zna in kaj lahko kdo doprinese. Vsaka tekma je pomembna, saj si z dobro igro in zmago dvigneš samozavest. To bo zelo pomembno v kontekstu letošnjega eura, saj želimo odpotovati v Nemčijo z dobro popotnico. Zdaj zaseda naše misli Malta, od petka bo to Portugalsk­a, da bomo videli, kakšna kakovostna raven nogometa nas dejansko čaka junija v Nemčiji,« je posrečeno strnil bistvo marčevske akcije Žan Karničnik, ki bo danes skupaj s soigralci že prenočil na Malti.

Kek bo imel na voljo dvakrat več pripravlja­lnih tekem kot leta 2010.

 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Žan Karničnik optimistič­no pričakuje marčevski pripravlja­lni tekmi na Malti in v Stožicah s Portugalsk­o.
FOTO: LEON VIDIC Žan Karničnik optimistič­no pričakuje marčevski pripravlja­lni tekmi na Malti in v Stožicah s Portugalsk­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia