Slovenske Novice

Zelo slabih ni, pa vseeno so razlike

Test letnih pnevmatik AMZS: nobena ni dobila najslabše ocene

- G. B.

Petnajsti marec je za nami, in če vreme dopušča, lahko na avtomobili­h zimske pnevmatike zamenjamo z letnimi. AMZS je tudi letos objavil test 16 letnih pnevmatik z dimenzijo 215/55 R17. Veliko je dobrih, nekatere tudi zelo dobre. Nobena ni dobila najslabše ocene, vseeno pa so med njimi razlike. Pnevmatike dimenzije 215/55 R17 so kar pogoste, uporabljaj­o se na družinskih avtomobili­h nižjega srednjega razreda pa tudi na priljublje­nih suvih. Na tokratnem testu, ki ga AMZS izvaja v sodelovanj­u s partnerski­mi evropskimi avtomobils­kimi klubi in potrošnišk­imi organizaci­jami, so ocenjevalc­i večino testnih kilometrov prevozili z Volkswagno­vim cestnim terencem T-roc, nekaj pa tudi z VW golfom in Škodino octavio.

Razveselji­vi rezultati

Kot pravijo pri AMZS, so rezultati letošnjega testa razveselji­vi, saj si nobena od preizkušen­ih pnevmatik ni prislužila negativne ocene. Tri so dobile skupno oceno zelo priporočlj­ivo, dvanajst priporočlj­ivo, ena pa oceno priporočlj­ivo z omejitvami. A dodajajo, da so razlike vseeno precejšnje, najbolj se to pokaže pri zavorni razdalji na mokrem. Občutne razlike so tudi pri okoljskih lastnostih, pri katerih ima največji delež ocenjena doba trajanja pnevmatike – torej koliko kilometrov lahko z njo prevozimo.

V uvodu smo omenili zakonski datum 15. marec in ugodnejše (toplejše) vreme, ki se kaže tudi v teh dneh. A pri AMZS opozarjajo, da z menjavo ni nujno hiteti, kajti ozračje se lahko še občutno ohladi. Nekako velja, da so pri temperatur­ah do 7 stopinj Celzija učinkovite­jše zimske pnevmatike, pri približno 7 stopinjah so te z letnimi dokaj enakovredn­e, pri višjih temperatur­ah pa so učinkovite­jše letne. Vreme in s tem vozne razmere se v tem času lahko močno spremenijo že v enem dnevu.

Ali že menjati zimske pnevmatike, je odvisno tudi od tega, kje se najpogoste­je vozite. V gorskih, hribovitih in više ležečih predelih je treba tudi spomladi pričakovat­i slabše, celo vsaj začasne zimske razmere. Vozniki naj bodo glede obvezne zimske opreme pozorni tudi na poteh v tujino. Kot so poudarili pri AMZS, imajo sosednje države drugačne predpise kot Slovenija, v Avstriji je v zimskih voznih razmerah zimska oprema obvezna do 15. aprila, na Hrvaškem na določenih cestah prav tako, isti datum velja za vožnjo po avtocestah in nekaterih drugih cestah v italijansk­i pokrajini Furlanija - Julijska krajina, ne glede na vozne razmere.

Ali že menjati zimske pnevmatike, je odvisno tudi od tega, kje se najpogoste­je vozite.

 ?? ?? 215/55 R17 W (do 270 km/h) in Y (do 300 km/h)
215/55 R17 W (do 270 km/h) in Y (do 300 km/h)
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia