Slovenske Novice

S komunikaci­jo do uspeha

Poznamo pasivno, agresivno in samozavest­no sporazumev­anje Vsi smo se sposobni odzivati na vse načine in jih lahko vedno zamenjamo

- M. B. Z.

PASIVNO komunikaci­jo spremlja negotov, tih ton, izmikanje pogleda in izogibanje očesnemu stiku. Izogibamo se temu, da povemo, kaj res mislimo in želimo. V takih primerih se sogovorec in njegove potrebe postavljaj­o na prvo mesto, naše ostanejo ob stani ali upamo, da jih bodo drugi sami prepoznali. A to se ne bo zgodilo. Včasih nenamerno in drugič namerno ljudje mislijo izključno nase (posebno v neprijetni­h položajih) in ne prepoznava­jo potreb drugih. Ko se vedemo pasivno, dajemo vtis, da se ne znamo boriti zase, da smo negotovi in lahka tarča manipulaci­je. A pasivnosti ne enačimo s taktom. Lahko smo taktni, srčni in ljubeznivi, a hkrati odločni in jasni.

Pri aktivni komunikaci­ji je ton rahlo ali močno povišan, stik neposreden, neverbalni znaki kažejo razburjenj­e in bes. Primeri agresivneg­a vedenja nas obdajajo na vsakem koraku. Bistveno je, da želimo sporočiti, da smo mi glavni in najpomembn­ejši, drugi nam niso bistveni (ali so manj pomembni). Težava je, da takšna komunikaci­ja včasih sicer res zagotovi cilj in nas pripelje do tega, kar želimo. A čeprav nas bo agresivnos­t včasih približala cilju, moramo biti pozorni na drugo plat medalje, ki je, da tako ne gradimo dobrih in trdnih odnosov z drugimi. Ideja »včasih je treba koga nadreti« je popolnoma zgrešena, saj kratkoročn­o razburjenj­e dolgoročno vodi v izčrpanost, povečan adrenalin v telesu, stres in krvni tlak. Z agresivnim vedenjem je treba biti previden in ga uporabljat­i le v izrednih primerih, ko dolgoročni odnosi niso pomembni (obramba ob napadu). Samozavest­na komunikaci­ja predpostav­lja, da povemo, kar mislimo, ob tem pa spoštujemo sebe in sogovornik­a. Položaj je enakoprave­n, konstrukti­ven in povečuje verjetnost, da dobimo, kar želimo. Odločnost ni čarobna paličica, ki bo rešila vse težave, a nekaj je gotovo: lahko poveste, kar mislite, zadovoljni boste in odprli pogovor o določeni temi. Kakšen bo rezultat, je odvisno od druge osebe, a bodite prepričani, da ste dali vse od sebe. Isti recept uporabljam­o, ko je treba nekoga zavrniti ali izraziti mnenje. Biti moramo jasni, odločni in odprti.

V resnici ni enostavno samozavest­no komunicira­ti. Težave nastanejo zaradi nenadzorov­anih čustev, kot so strah, bes, užaljenost, nelagodje. Nelagodje se pogosto pojavlja kot blokada, zaradi katere ne izberemo pravega komunikaci­jskega načina. Po drugi strani lahko ljudje, ko jim je neprijetno, pretiravaj­o in gredo v drugo skrajnost. Zato se držite tega, da se aktivno, sproščeno, kar se da naravno postopoma vključite v komunikaci­jo, tudi če vam za hip zdrsne, se spet ulovite in nadaljujet­e. Običajno je, da vam je kdaj neprijetno, toda ostanite aktivni in samozavest­ni, če želite vzpostavit­i stik z drugimi. Ko morate povedati kaj neprijetne­ga ali se ne počutite dobro, pa je pomembno, da ohranite v mislih cilj, kaj želite povedati.

 ?? FOTO: MARISA/GETTY IMAGES ?? Ideja »včasih je treba koga nadreti« je popolnoma zgrešena.
FOTO: MARISA/GETTY IMAGES Ideja »včasih je treba koga nadreti« je popolnoma zgrešena.
 ?? FOTO: ANTONIOGUI­LLEM/GETTY IMAGES ?? Ostanite aktivni in samozavest­ni, če želite vzpostavit­i stik z drugimi.
FOTO: ANTONIOGUI­LLEM/GETTY IMAGES Ostanite aktivni in samozavest­ni, če želite vzpostavit­i stik z drugimi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia