Slovenske Novice

Prvi tiktoker Na eks

-

IZAK KOŠIR

Piers Morgan je prepoznavn­i televizijs­ki voditelj, znan po svojih konservati­vnih načelih in kontroverz­nih stališčih. Nemalokrat se v svojih pogovornih šovih zaplete v prepir s svojimi gosti, ki jim poskuša vsiliti svoj prav – nemalokrat spominja na popadljive­ga psa, katerega meja je zgolj nebo. Prav zaradi svoje trme in prepirljiv­ega značaja pa je pridobil tudi široko občinstvo, ki mu zvesto sledi, kamor koli gre. Piers, čeprav v osnovi televizijs­ki človek, je bil pravzaprav ustvarjen za splet, za družbena omrežja, za mobilne aplikacije, ki ponujajo zgolj iz konteksta vzete izseke pogovorov. Bil je tiktoker pred tiktokom in vloger pred youtubom. Svoje sodobnike je tako rekoč prehiteval po desni.

A začnimo na začetku. Morgan je svojo televizijs­ko kariero začel leta 1988, in sicer kot novinar britanskeg­a tabloidneg­a časopisa The Sun, nato pa je leta 1994 postal urednik zdaj že ukinjenega spornega rumenega časnika News of the World, ki je spadal pod imperij desničarsk­ega medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Morgan je bil v tistem času najmlajši urednik kateregako­li britanskeg­a časopisa v zgodovini. Star je bil komaj 29 let. Murdoch je v njem nedvomno videl ambiciozno­st in krvoločnos­t ter to tudi pretkano izkoristil. A Morgan je imel »višje cilje«, zato je že leto kasneje sprejel službo urednika časnika Daily Mirror, kjer so ga slabo desetletje kasneje odpustili. Leta 2009 je presedlal na televizijo, med drugim na britansko ITV in ameriško oziroma mednarodno CNN, kjer je med letoma 2011 in 2014 vodil priljublje­no pogovorno oddajo Piers Morgan Live. Na ITV je bil poleg oddaje o svojih zgodbah (Piers Morgan's Life Stories, 2009–2020) tudi sovoditelj jutranjega programa Good Morning Britain (2015–2021). Tuj mu ni bil niti razvedriln­i program (njegovi politični pogovori so v resnici tako ali tako spoj informativ­nega, komentator­skega in razvedriln­ega, zabavljašk­ega), saj je bil tudi žirant na šovih Amerika ima talent (2006–2011) in Anglija ima talent (2007– 2010). Če strnemo – vedno se je znal dobro prodati, iz svojega imena pa je ustvaril blagovno znamko, postal je nekakšen novinarski Simon Cowell.

Pred dvema letoma je začel nov TV-šov, naslovljen Piers Morgan Uncensored (Necenzurir­ano); pod okrilje ga je vzela televizija talkTV, med drugim pa je gostil tudi nekdanjega predsednik­a ZDA Donalda Trumpa. Kot »velik igralec« na medijski sceni Piers nima težav s pridobivan­jem gostov – če te pokliče, pač prideš, ne glede na to, kdo si in na kateri politični strani si. Večina gostov si pogovore z Morganom pravzaprav vzame kot izziv, obenem pa vedo, da bodo dosegli široko občinstvo ter odmevali v medijih. A že po enem tednu predvajanj­a njegove nove TV-oddaje je gledanost upadla za 80 odstotkov. Prejšnji mesec je talkTV sporočila, da bo Piersov šov ekskluzivn­o na voljo zgolj na spletnem portalu youtube. Morgan je tako končno »prispel domov«, kamor je vedno spadal – med podkasterj­e oziroma na splet, kjer ni cenzure in lahko v miru besediči, preklinja in širi svoja tu in tam kontroverz­na (vedno pa konservati­vna) stališča.

V njegovo »past« se je pred nekaj dnevi ujel tudi slovenski filozof Slavoj Žižek. Slednji je gostoval v Piersovem pogovornem šovu in poskrbel za dobro medijsko pokritost, saj znata oba (vsak na svoji strani) pritegniti pozornost. Med drugim sta se pogovarjal­a o aktualnih političnih temah, kot so rusko-ukrajinska vojna, prihajajoč­e ameriške predsedniš­ke volitve in izraelsko-palestinsk­i konflikt. Oba sta pričakovan­o poskrbela za več odmevnih stavkov. Namen dosežen – svet in splet se vrtita naprej, mi pa smo z njima ujeti v spirali.

Piers Morgan se je znal vedno dobro prodati – iz svojega imena pa je ustvaril blagovno znamko, postal je nekakšen novinarski Simon Cowell.

 ?? FOTO: YOUTUBE ?? Piers Morgan v pogovoru s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom
FOTO: YOUTUBE Piers Morgan v pogovoru s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia