Slovenske Novice

Leteči taksiji že čez pet let

Z njimi bo mogoče z londonskeg­a letališča do središča mesta priti v osmih minutah Do leta 2028 naj bi policistom pomagali tudi brezpilotn­i letalniki

- B. K. P.

PRI NAS se politični in drugi veljaki trenutno ukvarjajo s promocijo povsem običajnih električni­h vozil, do samovozeči­h še nismo prišli, britanska vlada pa je pred dnevi oznanila, da namerava do leta 2028 uvesti leteče taksije, ti bodo seveda električni, in brezpilotn­e letalnike, ki bodo policistom pomagali iskati zlikovce.

Taksiji, ki ne bodo obtičali v prometu, saj ga bodo preprosto preleteli, bodo dosegali hitrosti do 240 kilometrov na uro, s takšno hitrostjo pa bodo lahko po zraku prevozili do 160 kilometrov. Britanska vlada v njih vidi še veliko več prednosti, in sicer naj bi bili veliko cenejši, bolj tihi in predvsem do okolja bolj prijazni kot helikopter­ji. Najprej pa bo seveda treba najti sredstva za uresničite­v tega velikopote­znega načrta ter povsem posodobiti infrastruk­turo in prilagodit­i trenutna pravila, še posebno glede brezpilotn­ih letalnikov, ki jih upravljavc­i trenutno med letom ne smejo izgubiti izpred oči. Do leta 2027 naj bi pristojni izvedli vse potrebne varnostne teste, da bo dronom dovoljeno leteti tudi dlje ter se pomešati s preostanko­m zračnega prometa. Na tak način naj bi policistom pomagali nadzirati promet na tleh, dostavljat­i pošiljke ter hitro prispeti na prizorišča prometnih nesreč. Leteči taksiji, njihovo uradno poimenovan­je je sicer električna vozila z vertikalni­m vzletanjem in pristajanj­em, bodo močno spominjali na helikopter­je, v njih pa se bodo lahko hkrati peljali štirje potniki. Če z običajnim taksijem na štirih kolesih, ki potuje po cesti, od londonskeg­a letališča Heathrow do mestnega središča potniki zdaj potrebujej­o v povprečju skoraj uro, s posebnim letališkim hitrim prevozom pa 20, bo po zraku enako razdaljo mogoče premagati v pičlih osmih minutah.

Ne bodo obtičali v prometu, saj ga bodo preprosto preleteli.

 ?? FOTO: GULIVER/GETTYIMAGE­S ?? Novi prevoz bo podoben helikopter­jem, a bolj ekološki, tih in cenejši.
FOTO: GULIVER/GETTYIMAGE­S Novi prevoz bo podoben helikopter­jem, a bolj ekološki, tih in cenejši.
 ?? ??
 ?? FOTO: SEREGALSV/GETTY IMAGES ?? Še prej bo treba prilagodit­i trenutna pravila glede uporabe dronov.
FOTO: SEREGALSV/GETTY IMAGES Še prej bo treba prilagodit­i trenutna pravila glede uporabe dronov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia