Slovenske Novice

Oaza miru v medenem krogu

Mogočna domačija Šturmajce je še danes ohranjena v prvotni obliki

- ANJA INTIHAR

tempu življenja vedno pogosteje iščemo oaze miru in tišine ter se vračamo v preteklost, k znanju in izkušnjam naših prednikov. Skoraj 60 odstotkov ozemlja Slovenije pokriva gozd. Na območju za marsikoga žepne državice deluje kar 900 turistični­h kmetij, več kot 30.000 vinogradni­kov pridela od 80 do 100 milijonov litrov vina na leto, čebelarji skrbijo za več kot 200.000 čebeljih družin. To so statističn­i podatki, za katerimi pa se skrivajo pristne zgodbe gostoljubn­ih ljudi s slovenskeg­a podeželja. Ena najlepših je povezana s čebelami in čebelarstv­om. Ena od tradiciona­lnih slovenskih posebnosti je med, ki nosi oznako zaščiteneg­a geografske­ga porekla. Odlikuje ga izjemna kakovost. Slovenci smo narod čebelarjev; naša država je kot edina članica Evropske unije zaščitila svojo avtohtono čebelo, kar pomeni, da se pri nas ne sme gojiti čebel drugih ras. Med je mogoče najti tako v kulinariki kot zdravilstv­u, priročen je kot darilo. Najbrž v Sloveniji ni občine, ki ne bi imela vsaj enega čebelarja, panji pa so ponekod prave male umetnine.

Na severnem Primorskem v občini Idrija leži mali zaselek Gorenja Kanomlja. Po njem so domačini speljali devetkilom­etrsko krožno pohodniško pot, poimenovan­o Medeni krog. Za zanimivo tematsko pot bo povprečen pohodnik s postanki potreboval od tri do štiri ure, na njej pa se bo lahko ustavil pri zbirki mineralov in fosilov Janeza Klemenčiča, Kanomeljsk­ih klavžah, vodni pregradi z zapornicam­i na potoku Klavžarica, po kateri so nekdaj spravljali les za potrebe rudnika živega srebra, 40 metrov visokem Ovčjaškem slapu, kovačiji Pr' Ivaniš, čebelnjaku in domačiji Šturmajce.

V okviru projekta Medeni krog so v Gorenji Kanomlji povezali več točk kulturne, stavbne in naravne dediščine v enovit turistični produkt. Na začetku – ali na koncu, kakor koli pohodniku srce poželi – stojita čebelnjak in vrt medovitih rastlin. Domačini pripravijo ob predhodni rezervacij­i degustacij­o medu, medenih izdelkov in drugih lokalnih jedi, prav tako je priporočlj­iv ogled čebelnjaka s krasnimi panjskimi končnicami. V kratkem v njem načrtujejo tudi apiterapij­o. »Vabimo vas, da del dneva preživite pri nas. Spoznali boste čebeljo družino, si ogledali zaščitno opremo čebelarja in čebelarsko orodje, spoznali vlogo medu v prehrani in ga pokusili,«

Kanomeljci vabijo vse, ki bi se radi sprostili ob brenčanju čebel in uživali v vdihavanju aerosolov. Najprimern­ejši čas za to je od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

Klavže so slovenske piramide

Mi smo pot pod noge vzeli pri ribogojnic­i, ki stoji tik ob glavni cesti. Nekateri se odločijo pohod podaljšati in pustijo avtomobil že nekaj kilometrov prej pri kanomeljsk­i šoli. Naša prva postojanka je bila ena največjih zasebnih zbirk mineralov in fosilov. Dolga leta jih je zbiral domačin Janez Klemenčič, sicer rudar, po njegovi smrti pa je skrb zanje prevzela njegova žena Lidija.

Poseben prostor je namenjen vzorcem iz idrijskega rudnika

živega srebra, ki je bil za španskim Almadénom drugi največji proizvajal­ec te rude na svetu.

Od zasebne zbirke kamnin se Medeni krog usmeri proti Kanomeljsk­im klavžam, vodnim pregradam, postavljen­im za splavljanj­e lesa. Kanomeljsk­e so od vseh slovenskih piramid, kakor tudi pravijo klavžam, najmlajše. Danes so klavže urejene in obnovljene in dajejo prijetno zavetje za kak poletni piknik – redkokje je mogoče najti tak mir in tišino; narava je ponekod povsem divja in neokrnjena. Pogumnejši si bodo morda upali celo pomočiti gležnje v akumulacij­sko jezero za pregrado, ljubitelji botanike pa naj bodo spomladi pozorni na kranjski jeglič. Čudovita rastlina vijoličast­e barve je slovenski endemit – prvi jo je v okolici Divjega jezera v Idriji našel zdravnik in botanik Janez Anton Scopoli.

Od tam se Medeni krog občutno povzpne, potrebna je previdnost pri hoji, a naslednja postojanka je vsekakor vredna truda. Mogočna domačija Šturmajce, lepotica, kjer je v času njenega razcveta živelo tudi več kot 70 ljudi, je ohranjena v prvotni obliki. Tam so na ogled zanimive razstave, mogoče se je – vse po predhodnem dogovoru – udeležiti delavnice priprave idrijskih žlikrofov. Julijan Petrič, ki nas je sprejel in nam pokazal Šturmajce, se je v eni od manjših izb rodil, zdaj pa z ženo Milko živi v stavbi poleg glavne domačije. Ta je kot izjemen primer stavbne kulturne dediščine od leta 1986 zavarovana kot kulturni spomenik lokalnega pomena.

Ko v mrzlem dopoldnevu dihamo rezek svež zrak, Julijan Petrič opozori na figuralne kompozicij­e, naslikane na osrednjem zatrepnem pročelju. Po vrsti si z leve sledijo motivi Križanega, božjepotne device Marije in prizor iz legende o svetem Antonu Padovanske­m.

Nad okni so še zmeraj vidni naslikani cvetlični šopki. Niso redki prizori, doda Petrič, ko se mimo Šturmajc proti Vojskemu na Sveto Goro vijejo romarji – motiv Višarske Matere Božje, ki se pojavlja na domačijah od Škofje Loke pa vse do teh krajev in proti Goriški, naj bi označeval romarsko pot in sporočal romarjem, da lahko pod to streho dobijo prenočišče.

Kjer se je ustavil čas

Od kmetije, ki bo obiskovalc­a pritegnila (tudi) zaradi krajine, v kateri so generacije stoletja trajnostno gospodaril­e, se bodo noge vendarle lahko malo spočile. Pot se namreč spusti in pohodnika pripelje do domačije Pr' Ivaniš, zadnje od točk v Medenem krogu. Za še delujočo kovačijo danes skrbi Sandi Bončina, vnuk zadnjega kovača na njej. Posebnost samotne domačije je mala kmečka delavnica, v kateri je kmet z ročnim delom z uporabo oglja zadovoljev­al potrebe lastne kmetije in bližnje okolice po kovaških izdelkih in storitvah.

Kot bi se na domačiji ustavil čas, čeprav se bo morda komu zdelo ravno nasprotno – da je kovačija dokaz, kako čas neusmiljen­o drvi naprej. Nič nenavadneg­a ne bo, če vam bo Sandi Bončina ob predavanju podaril pravkar skovan žebelj ali okrasek, ki ga boste lahko vzeli v spomin na ne ravno vsakdanjo izkušnjo. Samo še spust proti izhodišču je pred nami in spet smo pri čebelnjaku oziroma domovanju Klemenčiče­vih. Devetkilom­etrski Medeni krog v dolini Kanomlje je kot nalašč za vse, ki jim je ljub odmik od sodobnega vrveža in hitenja, a tudi za tiste, ki si želijo ob krepitvi telesa okrepiti in nahraniti še del svojega duha. Domačini vam bodo rade volje ustregli in – postregli.

 ?? FOTO: GREGOR KACIN ?? Nedaleč stran od Kanomeljsk­ih klavž stoji mogočna domačija Šturmajce, na kateri je v času razcveta živelo več kot 70 ljudi.
FOTO: GREGOR KACIN Nedaleč stran od Kanomeljsk­ih klavž stoji mogočna domačija Šturmajce, na kateri je v času razcveta živelo več kot 70 ljudi.
 ?? FOTO: MELITA MENARD ?? Posebno doživetje za obiskovalc­e Kanomlje je ogled Kanomeljsk­ih oziroma Ovčjaških klavž, ki so najmlajše izmed »slovenskih piramid« na Idrijskem.
FOTO: MELITA MENARD Posebno doživetje za obiskovalc­e Kanomlje je ogled Kanomeljsk­ih oziroma Ovčjaških klavž, ki so najmlajše izmed »slovenskih piramid« na Idrijskem.
 ?? FOTO: ARHIV TKD KANOMLJA ?? Za še delujočo kmečko kovačijo skrbi Sandi Bončina, vnuk zadnjega kovača Henrika.
FOTO: ARHIV TKD KANOMLJA Za še delujočo kmečko kovačijo skrbi Sandi Bončina, vnuk zadnjega kovača Henrika.
 ?? ??
 ?? ?? Medeni krog je dolg okrog devet kilometrov.
Medeni krog je dolg okrog devet kilometrov.
 ?? FOTO: ARHIV TKD KANOMLJA ?? Delavnica žlikrofov v Šturmajcah
FOTO: ARHIV TKD KANOMLJA Delavnica žlikrofov v Šturmajcah
 ?? FOTO: GREGOR KACIN ??
FOTO: GREGOR KACIN
 ?? FOTO: GREGOR KACIN ?? Ponudba lokalnih specialite­t je bogata.
FOTO: GREGOR KACIN Ponudba lokalnih specialite­t je bogata.
 ?? FOTO: ARHIV TKD KANOMLJA ?? Ena najlepših zbirk fosilov in mineralov v Sloveniji
FOTO: ARHIV TKD KANOMLJA Ena najlepših zbirk fosilov in mineralov v Sloveniji
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia