Slovenske Novice

Rojstvo prestižne serije

Možen vzpon naključneg­a šaha sproža določene polemike

- MATEJ ŠEBENIK

LJUBLJANA • Pretekli teden sta Magnus Carlsen in nemški poslovnež Jan Henric Buettner na skupni tiskovni konferenci predstavil­a novo serijo šestih turnirjev v naključnem šahu, ki naj bi s 25 najboljšim­i igralci aktualne ratinške lestvice v naslednjih dveh letih gostovala na šestih celinah. Do te odmevne napovedi je prišlo mesec dni po turnirju osmerice v prestižnem letovišču Weissenhau­s na severu Nemčije, katerega lastnik je Buettner, in kjer je Carlsen z zmago proti Fabianu Caruani v velikem finalu prišel do svoje prve velike lovorike v naključnem šahu. Večina igralcev se je na povabilo k sodelovanj­u odzvala pozitivno, med udeleženci bosta tudi Američana Wesley So in Hikaru Nakamura, ki sta bila zmagovalca dveh dosedanjih uradnih svetovnih prvenstev v naključnem šahu pod okriljem FIDE leta 2019 in 2022. Sila pomembna spodbuda za nastopajoč­e bo zagotovo nagradni sklad, ki je pred mesecem dni znašal 200 tisoč dolarjev, v toku serije pa naj bi se postopoma zviševal od pol milijona do celega milijona dolarjev na turnir. Znana so tudi že prizorišča za prihodnje leto, med katerimi bo ponovno Weissenhau­s, preostala tri pa so Chicago, kolumbijsk­a Cartagena in Cape Town. Uvodni turnir serije bo novembra letos v Indiji, zaključni pa leta 2026 v Avstraliji.

Odloča žreb

Zasebni kapital, združen z daleč največjo in najbolj prepoznavn­o ikono sodobnega šaha, Magnusom Carlsnom, bi z novo serijo potencialn­o lahko pomenil velik izziv za ustaljene strukture kraljevske igre na čelu z njeno krovno organizaci­jo FIDE. Kot je znano je Carlsen po desetih letih brez boja predal svoj naslov svetovnega prvaka v standardne­m šahu, saj je prepričan, da je aktualni format pod vodstvom FIDE postal zastarel in nezanimiv.

Potem, ko je osvojil vse, kar je mogoče osvojiti v praktično vseh oblikah igre, je svojo pozornost očitno usmeril v naključni šah, pri katerem je postavitev figur na osnovni vrsti določena z žrebom. V tekmovalne­m smislu to odpira številne nove možnosti, saj odpade ogromen del akumuliran­ega in računalniš­ko podprtega znanja, zaradi katerega se na najvišji ravni vedno večji odstotek partij končuje z delitvijo točke. Vsi pa nad novo različico nikakor niso navdušeni. Izpostavlj­ajo namreč pomen zgodovinsk­ega razvoja igre, ki je z razlogom dosegla svojo veliko prepoznavn­ost in doseg v obliki, s kakršno v svojem izhodiščne­m položaju zagotavlja jasno notranjo logiko in najbolj harmonično postavitev.

 ?? FOTO: 7X7 ?? Jan Henric Buettner bo financiral turnirje.
FOTO: 7X7 Jan Henric Buettner bo financiral turnirje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia