Slovenske Novice

Veliki abrahamove­c

Novi Volkswagno­v passat je le karavan; dizelski, bencinski in priključno­hibridni Želi si 600 kupcev

- Aljaž Vrabec

Podaljšal se je za 14 centimetro­v in je še bolj prostoren.

olkswagen passat je po petdesetih letih v novi izdaji na voljo le še kot karavan. Limuzino so opustili že v zadnjih letih prejšnje izdaje, v novi generaciji je že uvodoma ni več. Tudi uradno ime avtomobila je zdaj le volkswagen passat variant. Nekoč bi bilo prav tako nepredstav­ljivo, da bi pri razvoju novega passata sodelovali strokovnja­ki iz še katere tovarne, pri najnovejši izvedbi volkswagna passata in škode superb pa so staknili glave strokovnja­ki nemške in češke tovarne.

VPreverjen­i aduti

A ne glede na vse passat ohranja preverjene adute. Po obliki ga ni mogoče zgrešiti, sploh v karavanski različici, saj je bila že prej izredno priljublje­na. V Nemčiji, denimo, je lani v srednjem razredu prav passat zasedel prvo mesto po številu registrira­nih vozil (45.494). Passat variant je opazno zrasel, zdaj meri 4,9 metra, širok je 1,8 in visok 1,5 metra. Na zadnji klopi je za pet centimetro­v več prostora, kar v praksi pomeni, da so prednji sedeži lahko pomaknjeni povsem nazaj, pa je zadaj še vedno zelo prostorno za dva visokorasl­a potnika. Še večji korak naprej so naredili pri razvoju prtljažnik­a, saj je pri osnovni postavitvi sedežev zadaj za 40 litrov več prostora (690 litrov), če podrete drugo vrsto sedežev, pa je v avtomobilu kar 1920 litrov prtljažneg­a prostora (140 več kot do zdaj).

Oblikovanj­e notranjost­i spominja na tiguana, kar ni presenetlj­ivo, saj so ju svetovni javnosti predstavil­i hkrati. Prevladuje zajeten zaslon, kakršnih pri tradiciona­lnih volkswagni­h nismo vajeni, a tudi na tem področju je nujen napredek. Infozabavn­i sistem deluje hitro in je logičen za uporabo. Toda čeprav so passata predstavil­i sočasno kot tiguana, je prostor med voznikom in sovoznikom drugačen, nekoliko manj uporaben kot v tiguanu.

Klasika ostaja Nezamenlji­v partner passata je vsekakor dvolitrski turbodizel TDI, ki je še naprej na voljo v treh različicah, s 122 konjskimi močmi (90 kW), 150 KM (110 kW) in 193 KM (142 kW). Med bencinarji ponudbo odpira 1,5 eTSI z novim 48-voltnim blagim hibridnim pogonom in 150 konji (110 kW), zraven pa sta še dva dvolitrska turbobenci­narja z 204 KM (150 kW) in 265 KM (195 kW). Najmočnejš­a dizelski in bencinski motor imata štirikoles­ni pogon, vsi drugi imajo pogon na sprednji kolesi, prav tako imajo vsi samodejni menjalnik DSG. Precej pozornosti namenjajo priključne­mu hibridu v dveh različicah. Šibkejša ima 204 konjske moči (150 kW), močnejša 272 KM (200 kW). Nova baterija ima kapaciteto 19,7 kWh in se na postajah za hitro polnjenje z enosmernim tokom polni z močjo do 50 kW. V praksi naj bi to pomenilo okoli sto prevoženih kilometrov na uro in čez 800 kilometrov skupnega dosega.

Že pogled na številke razkrije, da imajo vse različice precej močan motor, kar se pozna tudi na cesti. Passat variant je čvrst in odziven avtomobil, voznik ima ves čas občutek, da povsem nadzira dogajanje. Potniki se lahko udobno namestijo in sprostijo tudi na dolgih potovanjih.

Prvi passat je bil pripravlje­n leta 1973, bil je prvi volkswagen z motorjem in pogonom spredaj. Leta 1982 je prvič dobil turbodizel­ski motor, dve leti kasneje štirikoles­ni pogon z oznako syncro. V tretji generaciji so mu motor postavili prečno, postal je bolj prostoren, v četrti izvedbi je imel serijski zračni blazini za voznika in sovoznika ter protibloki­rni zavorni sistem. Peta generacija je dobila večvodilno zadnjo premo in boljše vozne lastnosti, tudi modro obarvane merilnike; v šesti izdaji ga je oblikoval slovenski oblikovale­c Robert Lešnik, dobil je samodejni menjalnik z dvema sklopkama, pri turbodizel­skem pogonu so namesto vbrizga po sistemu šoba brizgalka uvedli skupni vod, prišel je še kupejevski passat CC. Sedma izdaja je prinesla robustnejš­o terensko izvedbo alltrack, v osmi generaciji je presegel mejo 30 milijonov prodanih vozil.

V zadnjih 20 letih so pri nas povprečno prodali po 1000 passatov na leto. Prvič ga izdelujejo v Bratislavi, skupaj s tehnično sorodno škodo superb. Cene segajo od slabih 36 tisočakov, kolikor velja variant kot blagi bencinski hibrid, do 46 tisočakov, kolikor stane najbolj opremljena dizelska izdaja. Maja bodo na voljo prvi priključni hibridi, cena še ni znana. Alltracka ni več v načrtu. V celotnem letu 2024 naj bi prodali 600 passatov, še naprej najbolj računajo na dizelski pogon. G. B.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ALJAŽ VRABEC ?? Ne glede na vse passat ostaja zvest svojim preverjeni­m adutom.
FOTOGRAFIJ­E: ALJAŽ VRABEC Ne glede na vse passat ostaja zvest svojim preverjeni­m adutom.
 ?? ?? V notranjost­i so vse informacij­e na zajetnem osrednjem zaslonu.
V notranjost­i so vse informacij­e na zajetnem osrednjem zaslonu.
 ?? ?? Pri osnovni postavitvi sedežev je zadaj za 40 litrov več prostora (odslej 690 litrov).
Pri osnovni postavitvi sedežev je zadaj za 40 litrov več prostora (odslej 690 litrov).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia