Slovenske Novice

Najhujši je bil fermentira­n urin

Victoria Gordon pospravlja najbolj umazane hiše in stanovanja Kličejo jo na prizorišča zločinov in v hiše ljudi z duševnimi težavami

- A. J.

ČE SPADATE med tiste »srečneže«, ki bodo v teh dneh morali sodelovati pri spomladans­kem čiščenju, se ne pritožujte, kajti lahko bi bilo še veliko huje. Britanka Victoria Gordon je morala med drugim očistiti spalnico, v kateri je bilo spravljeni­h na stotine steklenic s fermentira­nim urinom – bil je temno rjav, hudo je smrdel, mnogo steklenic, v katerih je bil shranjen, pa je puščalo.

To je bila, pravi, ena največjih packarij, s katerimi se je spopadala, vendar tudi drugi izzivi, s katerimi se pri čiščenju spopada, niso od muh in velikokrat vključujej­o najrazličn­ejše človeške izločke. Na srečo je 41-letnica za svoje delo vsaj plačana; opravlja ga namreč kot solastnica podjetja Pocket Rockets Cleaning Rescue Ltd., ki je specializi­rano za sanacijo biološke nevarnosti. To pomeni, da jo pokličejo le za najbolj težavne čistilne naloge, med drugim, kadar je treba očistiti prizorišče umora.

Poleg brisanja najrazličn­ejših človeških in živalskih telesnih izločkov (pri svojem delu večkrat naleti na podgane in miši ter njihove kakce) jo pogosto doleti pospravlja­nje hiš in stanovanj ljudi, ki kopičijo. To je, priznava, nadvse težavna naloga, ki včasih traja tudi več mesecev. Med najmanj privlačnim­i platmi njenega poklica je prenašanje najrazličn­ejšega smradu. »Zanimivo, smrad pokvarjene hrane v hladilniku, ki ga več let ni nihče odprl, je veliko hujši od smradu živalskih ali človeških izločkov,« pravi. Kadar je vonj premočan, se čistilka iz Caistorja v Lincolnshi­ru zaščiti z masko, pod nosnici pa kane kapljico eteričnega olja. Čeprav marsikdo pod nobenim pogojem ne bi opravljal njene službe, ona pravi, da jo to delo osrečuje. »Uživam v procesu, pa tudi po koncu se počutim srečnejšo in bolj sproščeno,« razkriva. Najlepše pa je, pravi, da njena služba pogosto pomeni pomoč ljudem, ki so v stiski.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: FACEBOOK/POCKET ROCKETS CLEANING RESCUE LTD ?? Takšni prizori so zanjo nekaj vsakdanjeg­a.
FOTOGRAFIJ­E: FACEBOOK/POCKET ROCKETS CLEANING RESCUE LTD Takšni prizori so zanjo nekaj vsakdanjeg­a.
 ?? ?? Zaradi varnosti in smradu pri delu nosi masko.
Zaradi varnosti in smradu pri delu nosi masko.
 ?? ?? Po čiščenju je kuhinja skoraj neprepozna­vna.
Po čiščenju je kuhinja skoraj neprepozna­vna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia