Slovenske Novice

Nika Prevc dolgo čakala na ta dan

Slovenska skakalna šampionka pred očmi bratov prejela veliki kristalni globus Boj za najvišja mesta v Planici ob Timiju Zajcu napovedal tudi Peter Prevc

- RATEČE

Na včerajšnji »reviji« smučarskih skakalk, kakor bi lahko poimenoval­i zadnjo tekmo sezone za svetovni pokal na srednji napravi v Planici, ki ni več odločala o ničemer, je zmago slavila Avstrijka Eva Pinkelnig (100,5 m in 103,5), slovenska junakinja Nika Prevc (96,5 m in 97,5 m) pa je za drugouvršč­eno Kanadčanko Alexandrio Loutit (100 m in 101,5 m) osvojila tretje mesto. Z 12. uvrstitvij­o na oder za najboljše v tej sezoni je 19-letna zvezdnica iz Dolenje vasi pri Železnikih pred očmi svojih ponosnih bratov Ceneta in Petra Prevca le še potrdila osvojitev velikega kristalneg­a globusa. »Dan je bil izjemno lep, čakala sem ga že dolgo in končno je le prišel,« je bila vesela Prevčeva in pogledala lovoriko, ki jo je držala v rokah. »Globus je zelo težak, saj nosi vso težo truda, ki sem ga vložila vanj,« je razkrila mlada članica kranjskega Triglava in zatrdila, da ne bo počivala na lovoriki. Prevčeva je tako postala druga slovenska skakalka s skupno zmago v svetovnem pokalu po Niki Križnar (2020/21). V moški konkurenci se lahko s šampionski­m pokalom pohvalita Primož Peterka (1996/97 in 1997/98) in Peter Prevc (2015/16).

V dežju so se preostale

Slovenke uvrstile takole: 11. Nika Križnar, 16. Tina Erzar, 19. Ema Klinec, 25. Taja Bodlaj in 28. Katra Komar.

Bolezen mu je pobrala kilograme

V planiški finale svetovnega pokala je sicer najbolje odrinil japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši, ki si že pet let lasti rekord letalnice bratov Gorišek (252 m). S poletom, dolgim 230 m, je dopoldne sebi v prid odločil kvalifikac­ije, v katerih je bil najdaljši Poljak Piotr Žyla (241 m). Najbolje razpoložen­i Slovenec je bil četrtouvrš­čeni Timi Zajc (222,5 m), med elitno deseterico pa se je ob Anžetu Lanišku (8.) prebil tudi poslavljaj­oči se Peter Prevc (10.).

»Ker smo imeli takoj po kvalifikac­ijah že toliko obveznosti, še nisem imel časa, da bi dobro proučil, kaj se je pravzaprav dogajalo na letalnici. Ko se bo vse skupaj malo umirilo, si bom nazaj zavrtel film,« je uvodoma dejal najizkušen­ejši slovenski reprezenta­nt in po krajšem premisleku dodal, da ga je pri prvem poletu za trening (201 m/11.) letalnica malo presenetil­a, drugi (225,5 m/5.) je bil že kar dober, kvalifikac­ijski pa je bil tehnično še malo boljši.

»A čez hrbtišče bom moral še proučiti, kaj moram narediti, da me bo odneslo še dlje.

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Peter Prevc napoveduje boj za zmago.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Peter Prevc napoveduje boj za zmago.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia