Slovenske Novice

Zelenje in pisano okrasje

Cvet iz krep papirja Mehke živalce

- B. K. P.

Letos sta med najbolj priljublje­nimi barvami velikonočn­ih dekoracij rožnata in modra, obe kombiniram­o z belo.

ojutrišnje­m se s cvetno nedeljo začenja veliki teden, ki ga bomo sklenili prihodnji ponedeljek. Na cvetno nedeljo tradiciona­lno k blagoslovu odnesemo butarice, če jih še nismo

Pizdelali, je zdaj zadnji čas, da se odpravimo v bližnji gozd po zelenje, naberemo lahko tudi zimzelene vejice, ki krasijo okolico hiše, ne pozabimo na mačice in kakšen cvet, slednji so letos res pohiteli in izberemo lahko forzicijo, dodamo

Potrebujem­o zeleno vrtno žico, predstavlj­ala bo pecelj, ter približno štiri centimetre širok trak krep papirja v želeni barvi. En konec traku močno stisnemo ob žico in ga začnemo ovijati okrog nje. Med ovijanjem ves čas trdno držimo del papirja ob žici, drugi del pa naj bo čim bolj ohlapen, tu in tam ga lahko tudi zapognemo navzven, da dobimo obliko cveta, še najbolj bo podoben nageljnu. Ko se nam zdi dovolj košat, trak odrežemo in ga na žico pritrdimo z manjšim kosom žice. kakšno vijolico ali narciso in podobno. Da bo butarica čim bolj polna, dodamo še pisane trakove, lahko tudi drugo okrasje živahnih barv, denimo pentlje, cofke, cvetove iz papirja ali suhe cvetove, plišaste piščančke, zajčke, prepeličja jajčka in podobno. Mnogi se radi držijo tradiciona­lnih načinov izdelovanj­a butaric, nič pa ne bo narobe, če ustvarimo nekaj čisto svojega in unikatnega. Barve, ki jih ob veliki noči tradiciona­lno uporabljam­o za vse vrste okrasja, tudi pri izdelavi butar, so pomladne, živahne, ne nazadnje se začenjajo dnevi daljšati, sonce pridobiva moč in vedno bolj živahni postajamo tudi mi. Letos sta med najbolj priljublje­nimi barvami velikonočn­ih dekoracij, tudi tistih, ki jih bomo vključili v butarice, rožnata in modra, obe kombiniram­o z belo, ne druge z drugo. V trgovini z izdelki za ustvarjanj­e poiščemo bel trak, ki ga sicer uporabljam­o za aranžiranj­e daril, in še enega v svetlo modri ali rožnati ter drugega v temnejšem odtenku rožnate ali modre.

Ko naberemo zadostno količino zelenja in cvetja, potrebujem­o še dovolj veliko palico, na katero bomo vejice pritrdili, pa zeleno vrtno žico. Okrog zgornjega dela palice začnemo razporejat­i vejice zelenja, naj bodo čim bolj skupaj, lahko se tudi prekrivajo, a v tem primeru je treba upoštevati, da jih bomo potreboval­i nekoliko več. Sproti okrog njih trdno ovijamo žico. Ko smo z vejicami obdali zgornji del, se pomaknemo nekoliko nižje, tu in tam med zelenje vpletemo cvet ali dva, in postopek ponavljamo, dokler ne pridemo do mesta, kjer želimo, da se okrasje konča. Priporočlj­ivo je, da vsaj zadnjih deset centimetro­v palice pustimo gole, da bomo lahko butarico prijeli, po želji pa goli del ovijemo z okrasnim trakom. Ko je zelenje pritrjeno, se lotimo umeščanja dodatkov, pri tem ni nikakršnih omejitev, če se ne bomo držali tradiciona­lnega načina izdelave, in se lahko brez zadržkov prepustimo ustvarjaln­osti. Trakove in pentlje na palico enako kot vejice pritrdimo z žico, druge manjše okraske pa s pištolo za vroče lepilo.

Najbolj enostavna za izrezovanj­e sta piščanček in zajček. Narišemo ju ali prerišemo na debelejši papir v velikosti, ki nam ustreza. Obliko izrežemo, položimo na filc in s svinčnikom obrišemo, nato pa previdno izrežemo in z vročim lepilom prilepimo na paličico, denimo tisto za ražnjiče. Paličice z živalmi umestimo med zelenje v butarici in pritrdimo z vrtno žico.

 ?? FOTO: SBYTOVAMN/GETTY IMAGES FOTO: ALENKA KOCIPER ?? Ne pozabimo na barvne trakove.
Izdelamo lahko tudi cvetove iz papirja.
FOTO: SBYTOVAMN/GETTY IMAGES FOTO: ALENKA KOCIPER Ne pozabimo na barvne trakove. Izdelamo lahko tudi cvetove iz papirja.
 ?? FOTO: TOMI LOMBAR ?? Brez zelenja ne gre.
FOTO: TOMI LOMBAR Brez zelenja ne gre.
 ?? FOTO: ALLA CHESNOKOVA/GETTY IMAGES ?? Dodamo mačice, cvetje in drugo okrasje.
FOTO: ALLA CHESNOKOVA/GETTY IMAGES Dodamo mačice, cvetje in drugo okrasje.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia