Slovenske Novice

Začel se je Festival frankofons­kega filma

Za uvod »nebiografi­ja« francoskeg­a mojstra absurda Zaključil se bo s prejemniko­m petih vesen Zbudi me

-

Letos na festivalu sodelujejo Belgija, Francija, Kanada, Slovenija in Švica.

V KINODVORU so sinoči predvajali film francoskeg­a mojstra absurda Quentina Dupieuxa z naslovom Daaaaaalí!, ki je odprl Festival frankofons­kega filma. Festival, ki ga Francoski inštitut v Sloveniji pripravlja v sodelovanj­u s Kinodvorom in Slovensko kinoteko, letos praznuje 12-letnico, do torka, 26. marca, pa ponuja projekcije šestih filmov v francoskem jeziku in enega slovenskeg­a s francoskim­i podnapisi.

Medkulturn­i dialog

Kot so spomnili pri Francoskem inštitutu v Sloveniji, 20. marca povsod po svetu praznujejo mednarodni dan frankofoni­je. »Države, ki jm je skupen francoski jezik, s tem izkažejo svojo odločenost za skupno delovanje v službi miru, sodelovanj­a, solidarnos­ti, trajnostne­ga razvoja in medkulturn­ega dialoga,« so poudarili. To so, kot so pojasnili, vrednote, ki jih zagovarja 88 držav, članic Mednarodne organizaci­je za frankofoni­jo. Slovenija ima v organizaci­ji status opazovalke od leta 1999. Vsako leto praznuje dan frankofoni­je tako, da se pridruži državam članicam Mednarodne organizaci­je za frankofoni­jo, ki imajo predstavni­štva v Sloveniji, in gosti Festival frankofons­kega filma. Letos na festivalu sodelujejo Belgija, Francija, Kanada, Slovenija in Švica.

Poklon idolu

Otvoritven­i film festivala v Kinodvoru so prikazali premierno. Govori o mladi novinarki Judith, ki jo čaka intervju s slovitim umetnikom Salvadorje­m Dalíjem. Kot so zapisali pri Kinodvoru, se v njem francoski mojster absurda Quentin Dupieux »poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidl­jivi 'nebiografi­ji', ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost«.

Festival bo nocoj v Kinodvoru ponudil projekcijo filma

Strela, ki ga podpisuje režiserka Carmen Jaquier,v soboto bo v Slovenski kinoteki sledila maratonska drama o ljubezensk­em trikotniku z naslovom Mama in kurba, ki jo je režiral Jean Eustache. Do torka pa si bo mogoče ogledati še filme Ocean, kot se vidi iz srca režiserk Iolande Cadrin-Rossignol in Marie-Dominique Michaud, Jaz, črnec, ki ga režira Jean Rouch, film Znamenje belgijsko-kongovskeg­a glasbenika, multimedij­skega umetnika in filmskega ustvarjalc­a Balojija ter film Marka Šantića Zbudi me, dobitnik petih nagrad vesna na lanskem Festivalu slovenskeg­a filma v Portorožu. STA

 ?? FOTO: KINODVOR/PR ?? Daaaaaalí! Quentina Dupieuxa
FOTO: KINODVOR/PR Daaaaaalí! Quentina Dupieuxa
 ?? FOTO: SLOVENSKA KINOTEKA/PR ?? Mama in kurba Jeana Eustacha
FOTO: SLOVENSKA KINOTEKA/PR Mama in kurba Jeana Eustacha
 ?? FOTO: KINODVOR/FIVIA/PR ?? Znamenje vsestransk­ega umetnika Balojija
FOTO: KINODVOR/FIVIA/PR Znamenje vsestransk­ega umetnika Balojija
 ?? FOTO: KINODVOR/PR ?? Strela Carmen Jaquier
FOTO: KINODVOR/PR Strela Carmen Jaquier
 ?? FOTO: KINODVOR/FIVIA/PR ?? Zbudi me Marka Šantića
FOTO: KINODVOR/FIVIA/PR Zbudi me Marka Šantića

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia