Slovenske Novice

Istrani jo imajo v krvi, prija pa tudi Štajercem

-

PORTOROŽ • Pred desetletji so v malvaziji uživali predvsem Primorci. A Društvo vinogradni­kov slovenske Istre si že dobri dve desetletji prizadeva, da bi slovenska Istra z njo dobila še eno turistično zgodbo. V ta prizadevan­ja spada tudi dvodnevni festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki je sredi marca že 26. potekal v Portorožu. Udeležba razstavlja­vcev in predstavlj­enih vin je bila rekordna, saj je 80 vinskih kleti predstavil­o 200 vzorcev vina iz najbolj zastopane sorte v vinogradih severnega Jadrana.

Trta malvazija in njeno vino sta doma v številnih državah, a verjetno daje največji pečat prav slovenski Istri. Tam je avtohtona sorta in Istrani pravijo, da jo imajo v krvi – tako kot refošk. Enologi pravijo, da gre za malvazijo z močnim karakterje­m, ki se loči od drugih malvazij po Sredozemlj­u. Dodajajo še, da bi se morali bolje zavedati, da je slovenska sorta. Iz Istre se je namreč razširila na Kras, v Vipavsko dolino, v Brda in čez mejo v Furlanijo. »Malvazija za nas ni zgolj pridelek. Je naša zgodovina in prihodnost, naš navdih in ponos. V njej so naše izkušnje, naše spoštovanj­e in ljubezen do domače zemlje. In prav vsaka njena zlato rumena žlahtna kapljica je tudi prispevek k ohranjanju naše kulturne dediščine,« poudarja Ingrid Mahnič, predsednic­a Društva vinogradni­kov slovenske Istre.

Primorci se celo pohvalijo, da tudi Štajerci, za katere je bilo to nekoč manj cenjeno vino, zdaj radi sežejo po njem. Res je, da je imela malvazija med našimi vini pred desetletji pridih vina s težkim karakterje­m, a danes živi v sto slogih in za vsakega poznavalca se najde prava. Ohlajena na približno 10 stopinj Celzija se odlično poda k ribam, školjkam, perutnini, mineštram, testeninam, nepikantni­m sirom. Odlična je kot aperitiv ali penina, da o tem, kako poleti prija v bevandi ali špricarju, ne govorimo.

Malvazija Tour

Na festivalu so obiskovalk­e in obiskovalc­i okušali malvazije iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Vipavske doline in Italije. Še pred glavnim dogodkom so tri petčlanske strokovne komisije ocenile 140 vzorcev, razdeljeni­h v šest kategorij. Med peninami charmat in pet nat je slavila penina Capris Marine brut iz kleti Vinakoper, med peninami klasična metoda Monterosso Monteclass­ico iz kleti Monte Rosso, med svežimi je najbolj prepričala malvazija 2023 Posestva Ferjančič, med zrelimi pa Antolla 2019 iz kleti Vina Markežič. Ocenjevalc­e je med macerirani­mi najbolj navdušila malvazija Korona 2019 Vinarije Franković, med malvazijam­i s preostanko­m sladkorja pa je slavila Passito wine 2015 iz vinske kleti Zigante, d. o. o.

Na okrogli mizi so spregovori­li o izzivih in viziji nadaljnjeg­a razvoja vinogradni­štva in vinarstva. Z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić, Andrejo Škvarč iz Kmetijsko-gozdarskeg­a zavoda Nova Gorica, Sebastijan­om Orlom iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, Območna izpostava Sklada KZG RS, ter publicisto­m Tonijem Gomiščkom so razpravlja­li tudi o spremembi zakonodaje s področja označevanj­a, o težavah, ki jih kmetom povzroča divjad, in o pomanjkanj­u razpisov za novo mehanizaci­jo, potrebno za ekološko kmetovanje v trajnih nasadih. Zvrstilo se je pet delavnic, ki so jih vodili italijansk­a sommelierk­a Liliana Savioli, sommelierk­a Majda Debevec, chef Gregor Kocjančič iz restavraci­je Brič, Ingrid Mahnič s Kmetije Mahnič, slovenski sommeliers­ki prvak Valentin Bufolin in chef Tomaž Bevčič iz portoroške restavraci­je Rizibizi. Društvo vinogradni­kov slovenske Istre je pripravilo kulinaričn­i uvod v festival, na večerji Malvazija Tour v Restavraci­ji Brič pa so obiskovalk­e in obiskovalc­i lahko spoznali 17 malvazij in kulinaričn­e presežke chefa Gregorja Kocjančiča, podobno tudi v restavraci­ji Rizibizi v Portorožu.

JANEZ MUŽIČ

 ?? FOTOGRAFIJ­E: JANEZ KOČAR ?? Malvazija je v vinogradih severnega Jadrana avtohtona sorta.
FOTOGRAFIJ­E: JANEZ KOČAR Malvazija je v vinogradih severnega Jadrana avtohtona sorta.
 ?? ?? Nagrajenci iz vseh šestih kategorij
Nagrajenci iz vseh šestih kategorij
 ?? ?? Ponuja se kot aperitiv in penina, poleti prija v bevandi ali špricarju.
Ponuja se kot aperitiv in penina, poleti prija v bevandi ali špricarju.
 ?? ?? Tudi vinske kraljice slovenskih regij niso skrivale navdušenja nad malvazijo.
Tudi vinske kraljice slovenskih regij niso skrivale navdušenja nad malvazijo.
 ?? ??
 ?? ?? »Malvazija je naša zgodovina in prihodnost, naš navdih in ponos,« je poudarila Ingrid Mahnič.
»Malvazija je naša zgodovina in prihodnost, naš navdih in ponos,« je poudarila Ingrid Mahnič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia