Slovenske Novice

Za stolp bodo odšteli milijardo

Če bodo mestni svetniki dali zeleno luč, se bo gradnja stolpnice začela leta 2026 V njej bodo večinoma poslovni prostori, čeprav v Los Angelesu ni povpraševa­nja po njih

- B. K. P.

ČEPRAV se kitajska ideja o zeleni soseski ni obnesla, rastje je med drugim povsem ušlo izpod nadzora, namesto oaze miru pa so stolpnice postale leglo komarjev in drugih insektov, nameravajo nekaj zelo podobnega zdaj zgraditi v Los Angelesu. Stolp, poimenoval­i so ga Zvezda, si je zamislil priznani arhitekt Norman Foster, projekt je ocenjen na milijardo evrov. Načrte za čudoviti stolp z vrtovi, ki bodo dajali vtis, kot da se ovijajo okoli stavbe, so pred dnevi predali mestnim svetnikom. Če bodo projekt odobrili, se bo gradnja začela v začetku leta 2026, stavba naj bi bila predvidoma končana leta 2029.

Stolpnica, visoka 22 nadstropij, naj bi stala na eni najbolj prestižnih lokacij v Hollywoodu, v ulici, imenovani Sunset Boulevard, v njej pa bodo večinoma poslovni prostori, Foster jih je opisal kot pisarne prihodnost­i, kjer se združijo skupnost, dobro počutje in sodelovanj­e. Okrog in okrog stavbe bodo prostorne s cvetočim drevjem, palmami in drugim rastjem obrasle terase, od notranjih prostorov jih bodo ločevala ogromna steklena vrata, ki bodo, kot je že nekaj let v modi, povezovala zunanji in notranji svet. Iz višjih nadstropij se bodo videli okoliških hribi in tudi sloviti napis Hollywood. Losangeleš­ki nepremični­nski trg si še ni opomogel od padca med pandemijo covida-19, saj so se mnoga podjetja tudi po njenem koncu odločila, da se zaposleni ne bodo vrnili na delovna mesta in tako trenutno v središču mesta 30 odstotkov poslovnih prostorov sameva.

» STOLPNICA, VISOKA 22 NADSTROPIJ, NAJ BI STALA NA ENI NAJBOLJ PRESTIŽNIH LOKACIJ V HOLLYWOODU, V ULICI SUNSET BOULEVARD.

 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Tako bo videti hollywoods­ka Zvezda.
FOTO: INSTAGRAM Tako bo videti hollywoods­ka Zvezda.
 ?? FOTO: INTEK1/GETTY IMAGES ?? Zelene stolpnice so privlačne za ljudi, privlačijo pa tudi komarje in druge žuželke.
FOTO: INTEK1/GETTY IMAGES Zelene stolpnice so privlačne za ljudi, privlačijo pa tudi komarje in druge žuželke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia