Slovenske Novice

Država se je znašla v ledeni dobi

Dzud je vremenski pojav, ki povzroča pogin velikega števila živali

- • L. K.

ULAN BATOR Mongolija zmrzuje v najhujši zimi zadnjih 50 let. V ekstremnih razmerah je umrlo že več kot 4,7 milijona živali! Nizke temperatur­e, globok sneg in led, ki prekrivata pašnike, onemogočat­a dostop do krme. Takšno vreme je v Mongoliji znano pod imenom dzud in običajno povzroči pogin velikega števila živine. Najsmrtono­snejši dzud v zgodovini je bil v letih 2010 in 2011, ko je poginilo več kot 10 milijonov živali – skoraj četrtina staleža v državi v tistem času.

V Mongoliji živi okoli 300.000 nomadskih pastirjev, ki so odvisni prav od goveda, konj in koz, ki jih prodajajo na tržnici za hrano. »Tisti, ki so za preživetje v celoti odvisni od svoje živine, so postali revni v le nekaj mesecih,« je dejal Alexander Matheou, regionalni direktor Rdečega križa za Azijo in Pacifik. »Nekateri nimajo več za hrano ali ogrevanje svojih domov.«

Od novembra do danes je najmanj 2250 pastirskih družin izgubilo več kot 70 odstotkov svoje živine, več kot 7000 družin pa nima dostopa do ustrezne hrane. Ekstremni mraz je prizadel tri četrtine države, pričakuje se, da se bodo razmere samo slabšale. »Čeprav je že pomlad, sneg še kar vztraja, govedo pa še naprej umira,« pravi Matheou. Temperatur­e so se spustile pod –40 stopinj Celzija. Letošnje sneženje je bilo najmočnejš­e v zadnjih 49 letih in je na vrhuncu januarja zajelo 90 odstotkov države. Zima se je začela z močnim sneženjem, vendar so se temperatur­e zraka nenadoma dvignile in sneg se je stopil. Potem pa so se temperatur­e znova znižale in taleči se sneg spremenile v led. To pa je tudi največji problem, saj zaledenela površina živini, ki je odvisna od trave, preprečuje, da bi se prebila do nje.

ČEPRAV JE ŽE POMLAD, SNEG ŠE KAR VZTRAJA, GOVEDO PA ŠE NAPREJ UMIRA.

 ?? FOTO: AFP ?? V Mongoliji je zavladal smrtonosni mraz dzud.
FOTO: AFP V Mongoliji je zavladal smrtonosni mraz dzud.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia