Slovenske Novice

V pričakovan­ju ruskega napada

Nemčija v strahu pred grožnjo z vzhoda Časa za priprave na obrambo največ osem let

- • L. K.

BERLIN Vrhovni poveljnik nemške vojske Carsten Breuer je pozval k hitri vzpostavit­vi raketne obrambe pred morebitnim napadom iz Rusije. Opozoril je, da ima Nemčija od pet do osem let časa, da se pripravi na morebitno grožnjo. Prvi mož Bundeswehr­a meni, da bo Rusija v tem časovnem okviru sposobna voditi vojno proti državam Nata. »Do takrat moramo biti tudi mi v Nemčiji sposobni odbiti tak napad,« je povedal. »V tem času moramo vzpostavit­i protiraket­ni obrambni sistem. Druge možnosti ni!«

Ruski predsednik Putin po mnenju Breuerja ne skriva svojih namenov z zahodom. To sicer ne pomeni, da se bo tak napad v omenjenem času tudi dejansko zgodil, a je nujna pripravlje­nost tudi na najslabši možni scenarij. Tak napad bi pomenil vse od kibernetsk­ih napadov do brezpilotn­ih letalnikov in raket.

Breuer se je dotaknil tudi vojne v Ukrajini, pri čemer je zavrnil nekatere izjave v Nemčiji o zamrznitvi vojne v državi, ki se sooča z rusko agresijo. »Zamrznitev vojne predpostav­lja sprejemanj­e tega na obeh straneh. Domala ni zamrznjene­ga konflikta na svetu, ki se ne bi znova razplamtel. Zaradi trenutnih vojaških razmer v Ukrajini se zamrznitev vojne sploh ne zdi ne mogoča ne zaželena,« je še pojasnil Breuer.

Nemški kancler Olaf Scholz je takoj po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 napovedal znatno povečanje nemškega obrambnega proračuna in naznanil oblikovanj­e 100 milijard evrov vrednega sklada za posodobite­v vojske. Pa še to: Kremelj je včeraj sporočil, da je Rusija zaradi posredovan­ja zahoda na strani Ukrajine v vojnem stanju, svojo ofenzivo na Ukrajino je ruski vrh namreč vse doslej prikazoval kot posebno vojaško operacijo in zavračal uporabo besede vojna.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Vrhovni poveljnik nemške vojske Carsten Breuer
FOTO: REUTERS Vrhovni poveljnik nemške vojske Carsten Breuer

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia