Slovenske Novice

Motociklis­tični križanec

Yamaha tracer 9 GT najbolj izstopa s pogonom, nekatere druge podrobnost­i so manj domišljene Yamaha tracer 9 GT

- Jan Jolič Lieven

amaha tracer 9 GT spada v segment športno-potovalnih motociklov, še najbolj zaradi namenskih kovčkov in serijsko vgrajenega polaktivne­ga vzmetenja, ki bistveno pripomore k dobri vozniški izkušnji. Oblika je znana, malo dodelana glede na prejšnji model, le izbira barvnih kombinacij bi bila lahko večja. Sprednji del motocikla je zaradi oklepa ob strani videti malce prevelik, dobre led luči naredijo bolj športen videz, pomični vetrobran pa je spet premalo učinkovit. Stikala bi si zaslužila posodobite­v, enako velja za ogledala in instrument­no ploščo, ki je razdeljena na dva dela in tako neposrečen­o oblikovana, da skoraj moti zaradi svoje oblike. Krmilo je zdaj malce ožje, dobro odmerjeno, nastavljiv­o in narejeno tako za bolj športno vožnjo kot za sproščena daljša potovanja. Sedež je po višini nastavljiv

Yod 810 do 825 milimetrov ter malce udobnejši oziroma širši kot pri prejšnji generaciji, a vseeno ni za podiranje časovnih rekordov – po dobrih štirih urah si bomo močno želeli postanka. Zadnji del motocikla je lepo oblikovan, serijska kovčka lepo sledita motociklov­i liniji, vendar sta na otip slabše kakovosti kot pri prejšnjem modelu.

Odličen motor

Motor je najboljši del tega motocikla. Njegov 889-kubični trivaljnik je tekočinsko hlajen, ima po štiri ventile na valj in je skladen z najnovejši­m okoljskim standardom euro5. Razvije največjo moč 87,5 kW pri 10.000 vrt./ min. in največji navor 93 Nm pri 7000 vrt./min. Vžiga z velikim veseljem, zelo rad se vrti, v skoraj vsaki prestavi zvezno vleče in moči mu zlepa ne zmanjka.

Visok navor mu omogoča, da se pri mestnih hitrostih vozi v četrti ali peti prestavi, menjalnik zelo lepo sodeluje z motorjem in lepo pretika. Poleg tega je serijsko dodan sistem za hitro prestavlja­nje (quickshift­er), ki daje dodatno podporo pri športni vožnji. Na vseh vrstah cest se ta motocikel dobro počuti, zaradi slabše vetrne zaščite mu ne ležijo zelo hitre avtocestne etape oziroma vožnja pri res velikih hitrostih. Na testu je bila povprečna poraba dobrih pet litrov goriva na 100 kilometrov; v posodo za gorivo ga gre nekaj več kot 18 litrov.

Prilagodlj­ivo vzmetenje Vzmetenje je zdaj polaktivno in se sproti prilagaja razmeram na cestišču, vendar ima v primerjavi z nemško-italijansk­o konkurenco še nekaj prostora za izboljšave.

Zavore so dobro odmerjene, občutek je primeren in od prvega stiska vlivajo zaupanje. Serijske pnevmatike bridgeston­e battlax T32 so se zelo izkazale, tudi v bolj hitro voženih ovinkih ali na slabšem cestišču je bil oprijem dober. Yamaha tracer 9 GT je dobro opremljena. V paketu dobimo vso potrebno varnostno elektronik­o, polaktivno vzmetenje, stranske potovalne kovčke, centralno stojalo, led luči, gretje ročk, sistem za hitro prestavlja­nje in še kaj bi se našlo.

Zastopnik: Delta Team Krško

Cena: 14.990 evrov

 ?? ??
 ?? FOTO: JAN JOLIČ LIEVEN ?? Yamaha tracer 9GT se dobro počuti na večini cest, še najmanj ji ustreza zelo hitra vožnja.
FOTO: JAN JOLIČ LIEVEN Yamaha tracer 9GT se dobro počuti na večini cest, še najmanj ji ustreza zelo hitra vožnja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia