Slovenske Novice

Slepemu omogočajo vid, nepokretni­m gibanje

Muskov pacient ni prvi z možganskim vsadkom Že leta jih za ljudi razvijajo tudi druga podjetja

- A. J.

ŠE VEDNO odmeva novica o prvem človeku z možganskim vsadkom podjetja Neuralink, katerega lastnik je bogataš in poslovnež Elon Musk. Američan Nolan Arbaugh se je ponesrečil med skokom v vodo in ostal paralizira­n od ramen navzdol. Po januarski vsaditvi visokotehn­ološkega pripomočka pa 29-letnik igra spletni šah in druge računalniš­ke igre. Toda možganski vsadki za pomoč ljudem s trajnimi poškodbami, ki jih ovirajo pri gibanju ali komunikaci­ji s svetom, niso novost.

Že leta 2006 so Mattu Naglu, moškemu, ki je zaradi vboda z nožem ostal paralizira­n od ramen navzdol, vstavili podobno napravo. Ker je naslednje leto umrl zaradi sepse, ta je pogost vzrok smrti ljudi, ki jih doleti tovrstna poškodba, so braingate preizkusil­i še na 59-letni Cathy Hutchinson, paralizira­ni po kapi. Vsadek ji je omogočil, da z možgani premika robotsko roko. Po 15 nepremični­h letih je sposobna sama prijeti steklenico s kavo in si natočiti napitek v skodelico. Nathan Copeland, ki po avtomobils­ki nesreči ni mogel več premikati rok in nog, pa s podobnim vsadkom, ki so mu ga omogočili pri podjetju DARPA, ne le premika robotsko roko, ampak tudi čuti dotike. Mamo in mačeho Ann Johnson je pri 30 letih, ko je bila hči

je prvi pacient dobil možganski vsadek.

stara 13 mesecev, pastorek pa osem let, doletela možganska kap, zaradi katere je ostala popolnoma nepremična. Možganski vsadek ji omogoča, da s pomočjo računalnik­a komunicira s svetom.

Pomagali so ji na univerzi v San Franciscu, da bi ji lahko z najnovejšo tehnologij­o pomagali še naprej, pa Johnsonova zbira denar na platformi Gofundme.

Jason Esterhuize­n, ki je zaradi prometne nesreče oslepel star 23 let, z možganskim vsadkom in posebnimi očali spet vsaj deloma vidi. »Ko sem prvič videl malo belo pikico, sem ostal brez besed, to je bilo nekaj najlepšega, kar sem kdaj videl,« je dejal.

Če se bo svet vrtel po predstavah Elona Muska, pa si v prihodnost­i možganskih vsadkov ne bodo vstavljali le invalidi, temveč jih bodo nosili vsi, ki si jih bodo lahko privoščili. Omogočili bodo namreč brezžično komunikaci­jo z računalnik­om in bodo nekakšen nadomestek za današnje pametne ure.

 ?? FOTO: LUKASZ GLOWALA/REUTERS ?? Musk si predstavlj­a, da bodo vsadek nekoč nosili vsi ljudje.
FOTO: LUKASZ GLOWALA/REUTERS Musk si predstavlj­a, da bodo vsadek nekoč nosili vsi ljudje.
 ?? FOTO: NOAH BERGER/UCSF ?? Ann Johnson lahko kljub kapi komunicira po zaslugi vsadka.
FOTO: NOAH BERGER/UCSF Ann Johnson lahko kljub kapi komunicira po zaslugi vsadka.
 ?? FOTO: NEURALINK ?? Bi si ga dali vsaditi kot zamenjavo za pametno uro?
FOTO: NEURALINK Bi si ga dali vsaditi kot zamenjavo za pametno uro?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia