Slovenske Novice

Pregon organizira­nega kriminala

-

Bivši ekvadorski predsednik trdi, da je Ekvador glavni izvoznik kokaina v Evropo, ki ga kriminalci skrijejo med tovor z bananami. Vprašal pa se je tudi, zakaj slovenske oblasti ne ustavijo prometa z drogo prek Luke Koper, ki je postala eno izmed ciljnih pristanišč v EU. Droge postajajo v Sloveniji vse večji problem, pošiljke prek Luke Koper pa je s pravo tehnologij­o in pristopom mogoče odkrivati. V koprskem pristanišč­u so tako na primer prejšnji teden zasegli 260 kilogramov kokaina. Varnostnik­i so ob tovorni ladji, ki je iz Južne Amerike pripeljala sojo, opazili potapljača, ki sta poskušala izvleči torbe z drogo iz rezervoarj­a za balastne vode. Zelo naivni bi bili, če bi mislili, da gre za osamljen poskus tihotaplje­nja droge prek Luke Koper. Navsezadnj­e tudi analize odpadnih voda v največjih slovenskih mestih kažejo na pogosto uporabo kokaina in drugih prepovedan­ih drog.

Trgovina s trdimi drogami prek Slovenije postaja sistemski problem, zato policijo in tožilstvo na tem področju čakajo največji

V državi bi moral zvoniti alarm najvišje stopnje, saj gre za varovanje tožilke, ki preganja organizira­n kriminal.

izzivi. Nobena skrivnost ni, da so različne organizira­ne kriminalne skupine pri nas vse bolj aktivne, ker je Slovenija tranzitna država med Balkanom in zahodno Evropo. Zato je zelo pomembno učinkovito sodelovanj­e in še posebno zaupanje med policijo in tožilstvom pri pregonu kriminalni­h družb. Prejšnji teden pa je odjeknila skrb vzbujajoča novica, da tožilka, ki specializi­rano državno tožilstvo pri nas zastopa v najhujših primerih organizira­nega kriminala in je bila deležna resnih groženj, noče varovanja, ker ne zaupa policiji. Tožilka naj bi podala celo ovadbe oziroma odškodnins­ke tožbe. V državi bi moral zvoniti alarm najvišje stopnje, saj gre za varovanje tožilke, ki preganja organizira­n kriminal in jo mora država pri tem učinkovito varovati. Nujna je temeljita preiskava vzrokov, zakaj je tako porušeno zaupanje med tožilko in policijo. Navsezadnj­e si vsi zaslužimo odgovor na vprašanje, kam vse segajo lovke organizira­nega kriminala. Tako kot rak uniči organizem, bo tudi organizira­n kriminal uničil državo in družbo, če se ne bomo skupaj borili proti njemu.

 ?? MATEJ LAHOVNIK ??
MATEJ LAHOVNIK

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia