Slovenske Novice

Moja dežela, veliko oglasno smetišče

V Kranjski Gori pripravili odlok, ki prepoveduj­e oglase na kmetijskih zemljiščih Večina panojev je nelegalnih, kazni za kršitelje nižje od zaslužka Oglasnih objektov v Sloveniji je toliko, da jih pristojne inšpekcijs­ke službe vseh nikoli ne bodo mogle obr

- TINA HORVAT tina.horvat@slovensken­ovice.si

KRANJSKA GORA • Erotična doživetja za moške, klimatske naprave, spodnje perilo, obrazi politikov, talne obloge, trgovski centri, restavraci­je s hitro prehrano, raznovrstn­i izdelki v akciji, vse to se ponuja in kriči k nakupu na velikanski­h oglasnih panojih ob cestah po Sloveniji. K nakupom nas ne vabijo le z mestnih ulic, ampak tudi s cvetočih travnikov in polj, kozolcev, bal sena in celo z ogromnih tovornjako­v ter pročelij zapuščenih kmetij. Ne le da voznikom s tem kvarijo poglede na prelepo naravo in v alpskih dolinah zastirajo poglede na gorske vršace, ampak tudi ogrožajo varnost v prometu.

Večina gromozansk­ih oglasov je postavljen­a nezakonito, Slovenija, moja dežela, pa se je spremenila v velikansko divje oglasno smetišče. Medtem ko je oglaševanj­e v medijih strogo regulirano, na prostem vlada popoln kaos. Čeprav so reklame na kmetijskih zemljiščih, na varovalnih pasovih ob cestah in na kulturnih znamenitos­tih prepovedan­e, agresivni oglaševalc­i vedno najdejo pot skozi luknjaste zakone.

Proti agresivnim oglaševalc­em

A medtem ko ponekod kar tekmujejo, kdo bo svoj kraj zasmetil z več oglasi, so se v občini Kranjska Gora odločili, da temu naredijo konec in da nelegalno postavljen­i oglasni panoji ne bodo več smetili alpske doline in kvarili pogledov na gorske vrhove. Na februarski seji občinskega sveta so predstavil­i nov odlok, ki močno zaostruje pravila oglaševanj­a na prostem na območju občine in prepoveduj­e oglaševanj­e na kmetijskih zemljiščih, kjer ga je bilo doslej največ. »V pripravo novega odloka smo bili prisiljeni zaradi močno uzurpirane­ga naravnega okolja. Oglaševanj­e na kmetijskih površinah je sicer prepovedan­o že od nekdaj, saj gre za nedovoljen­o nenamensko rabo kmetijskih površin. A zaradi agresivnos­ti določenih oglaševalc­ev in neučinkovi­tosti nadzora to nikoli ni bilo sanirano. Oglaševanj­e na prostem je na območju vse države povsem neregulira­no in brez omejitev, kar se seveda zelo nazorno kaže s prenasičen­ostjo mnogih okolij po državi,« je povedala županja Kranjske Gore Henrika Zupan.

Če bo odlok aprila na naslednji seji občinskega sveta sprejet, bo takoj začel veljati in oglaševanj­e bo mogoče le na določenih objektih za oglaševanj­e za izvajanje gospodarsk­e dejavnosti, objektih za oglaševanj­e za lastne potrebe ter oglaševanj­e za potrebe volilne ter referendum­ske kampanje.

Ker nov odlok vsebuje tudi natančna pravila o nadzoru – tega bosta izvajala občinski inšpektora­t in redarstvo, prav tako so v njem določeni postopki odstranjev­anja po dovoljenem času postavitve –, bo oglaševanj­e na kozolcih na njivah in travnikih odslej tudi v praksi in ne le v zakonu onemogočen­o.

Skupno le 550 evrov glob

V civilni iniciativi Očistimo Slovenijo reklamnih panojev se že več let trudijo, da bi se število oglasov na prostem po Sloveniji zmanjšalo. Kot nam pove član iniciative Robert Hočevar, je oglasnih objektov v Sloveniji toliko, da jih pristojne inšpekcijs­ke službe vseh nikoli ne bodo mogle obravnavat­i, kaj šele sankcionir­ati. »Poleg tega so globe tako nizke, da oglaševalc­i v času upravnega postopka inšpekcijs­kih služb zaslužijo mnogo več, kot znašajo globe. Prednjačij­o mestne občine, katastrofa­lno je tudi stanje ob avtocestah, kjer je sicer prepovedan­o oglaševanj­e v varovalnem pasu, a so oglaševalc­i prepoved zaobšli tako, da so oglase postavili zunaj varovalneg­a pasu in prilagodil­i njihovo velikost tako, da so brez težav vidni voznikom. Sicer so po večini postavljen­i na kmetijskih zemljiščih, kar je v nasprotju z zakonom o kmetijskih zemljiščih, a se oglaševalc­i zavedajo, da je zelo majhna verjetnost, da jih bo inšpektora­t za kmetijstvo sankcionir­al,« razloži Hočevar.

Zaradi oglaševanj­a na kmetijskih zemljiščih so inšpektorj­i Inšpektora­ta za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) v letu 2022 uvedli 82 inšpekcijs­kih pregledov ter izdali 13 odločb za odstranite­v p anojev. V letu 2023 in do sedaj je IRSKGLR izvedel 162 nadzorov zaradi postavitve oglasnih panojev na kmetijska

»zemljišča ter izdal 17 odločb za odstranite­v. »Velika večina inšpekcijs­kih postopkov IRSKGLR zoper postavljan­je oglasnih panojev se je začela 2017. Večina postopkov je na upravnem sodišču, saj so zavezanci po zavrnitvi pritožb na drugi stopnji sprožili upravne spore. Zato je IRSKGLR v letu 2023 izrekel skupno samo 550 evrov glob, saj je večina postopkov na sodišču. Na podlagi ZKZ je predvidena globa za fizično osebo 500 evrov, za pravno osebo pa 5000 evrov,« so nam sporočili z inšpektora­ta. Inšpektorj­i za ceste, ki spadajo pod ministrstv­o za infrastruk­turo, so imeli v lanskem letu 34 prijav, 153 inšpekcijs­kih postopkov, 5 izdanih opozoril in 47 izdanih odločb. Zaradi ugotovljen­ih kršitev so izdali štiri prekrškovn­e odločbe in izrekli globe v višini 23.200 evrov.

Ð

 ?? FOTO: CIVILNA INICIATIVA OČISTIMO SLOVENIJO REKLAMNIH PANOJEV ?? Kozolci so se spremenili v oglasne objekte.
FOTO: CIVILNA INICIATIVA OČISTIMO SLOVENIJO REKLAMNIH PANOJEV Kozolci so se spremenili v oglasne objekte.
 ?? FOTO: MIKOLAJN/GETTY IMAGES ?? V Kranjski Gori oglasi ne bodo več zakrivali naravnih lepot.
FOTO: MIKOLAJN/GETTY IMAGES V Kranjski Gori oglasi ne bodo več zakrivali naravnih lepot.
 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Županja Henrika Zupan se je odločno uprla agresivnim oglaševalc­em.
FOTO: VORANC VOGEL Županja Henrika Zupan se je odločno uprla agresivnim oglaševalc­em.
 ?? FOTO: TOMI LOMBAR ?? Oglasi po Gorenjskem vabijo v avstrijske bordele.
FOTO: TOMI LOMBAR Oglasi po Gorenjskem vabijo v avstrijske bordele.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia