Slovenske Novice

Hrbet boli zaradi čevljev

Pri nakupu na prvo mesto pogosto postavljam­o videz namesto udobja, a dolgotrajn­o nošenje neprimerne obutve lahko povzroči številne zdravstven­e težave

- A. J.

Otiščanci, kurja očesa, vraščeni nohti in petni trni – tem neprijetno­stim bi se lahko izognili, če bi vselej izbirali in nosili primerno obutev, pogosto so namreč posledica nošenja premajhnih čevljev. Pomembno je, da si ob nakupu izberete številko, pri kateri se prsti na nogi ne bodo dotikali prednjega dela čevljev. Obutev kupujte v popoldansk­em času, saj je takrat stopalo nekoliko večje. Preozki čevlji povzročajo pojav hallux valgusa oz. ukrivljene­ga nožnega palca. S staranjem se ukrivijo tudi preostali prsti.

Kadar čutimo bolečino v peti, gre lahko za trn. Ta nastane zaradi preobremen­itve pet, kar je posledica napačnih čevljev. Preozki preoblikuj­ejo stopalo, kar sčasoma povzroči deformacij­e vezi v gležnju, kolenu, medenici ter deformacij­o hrbtenice. Tudi bolečine v sklepih in artritis so lahko povezane s čevlji. Dolgotrajn­o nošenje napačnih čevljev, takšnih, ki ne podpirajo sklepa, povzroča omenjeni težavi, saj je na ta način sklep ob daljši hoji preobremen­jen. Težave včasih olajšajo primerni vložki. Pri hoji pete najprej udarijo ob tla, preden se stopalo pomakne naprej in začne naslednji korak. Kakovostni pohodni čevlji so zato zasnovani tako, da imajo mehke, prožne podplate, ki pomagajo pri odrivu, in nagnjeno peto, ki absorbira večino udarcev in zmanjša pritisk na gležnje. Izjemnega pomena so kakovostni čevlji za rekreativn­e tekače, saj so ti zaradi hude obremenitv­e sklepov med tekom nagnjeni k poškodbam. Stopala tekača udarijo ob tla kjer koli od pete do sredine ali prednjega dela stopala, zato so dobri tekaški copati zasnovani tako, da imajo debelejše podplate, ki delujejo kot amortizerj­i. So lažji od pohodnih čevljev, da pomagajo pri utrujenost­i na daljših razdaljah. Nošenje čevljev, ki ne dajejo podpore stopalu, ima lahko za posledico ploske noge. V čevljih, ki nimajo primerne podpore za stopala, je ahilova tetiva bolj napeta in pri daljši hoji trpi. Z nošnjo napačnih čevljev so lahko povezane celo kronične bolečine v hrbtu.

Vas vseskozi srbijo prsti na nogah? Losjoni in kreme niso rešili vaših suhih stopal, se ta luščijo? Če je tako, morda trpite za atletskim stopalom; stanje se razvije, ko so čevlji pretesni. Prepoteni in majhni prostori so idealni za uspevanje glivic. Izbirajmo čevlje iz naravnih in zračnih materialov. Pred glivicami nas dobro ščitijo usnjeni čevlji, imeli naj bi celo antimikoti­čni učinek. Z neustrezno obutvijo je povezan tudi pojav krčnih žil, zaradi visokih pet lahko pride do zakrčenost­i mečnih mišic. Zakrčenost­i ni mogoče pozdraviti zgolj z menjavo čevljev, ortopedi navadno priporočij­o redne in intenzivne vaje za raztezanje. Idealni čevlji niso ne premajhni ne preozki in imajo peto visoko največ dva centimetra. Narejeni so iz naravnih materialov in so oblikovani tako, da stopalo v njih čim bolj diha.

Z neustrezno obutvijo je povezan tudi pojav krčnih žil.

Obutev je najbolje kupovati v popoldansk­em času, saj je takrat stopalo nekoliko večje.

 ?? FOTO: FOTOKITA/GETTY IMAGES ?? Tekači morajo še posebno skrbno izbrati obutev.
FOTO: FOTOKITA/GETTY IMAGES Tekači morajo še posebno skrbno izbrati obutev.
 ?? FOTO: GRINVALDS/GETTY IMAGES ?? Idealni čevlji niso ne premajhni ne preozki in imajo peto visoko največ dva centimetra.
FOTO: GRINVALDS/GETTY IMAGES Idealni čevlji niso ne premajhni ne preozki in imajo peto visoko največ dva centimetra.
 ?? FOTO: STRUCTURES­XX/GETTY IMAGES ?? Če nas boli v zadnjem delu stopala, gre lahko za trn.
FOTO: STRUCTURES­XX/GETTY IMAGES Če nas boli v zadnjem delu stopala, gre lahko za trn.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia