Slovenske Novice

Pirhe barvamo z naravnimi barvami

Olupki rumene čebule poskrbijo za rdečkasto barvo, rdeče za čudovito rjavo barvo; jajca kuhamo ločeno

- E. N.

ri nekaterih stvareh raje zaupamo tradiciji. Letos bomo zato znova, kljub najrazličn­ejšim modernim tehnikam s posebnimi barvami, praški in načini, ki jih najdemo na družbenih omrežjih, jajca barvali z naravnimi barvili in tehnikami, ki so jih poznale že naše babice. Čeprav so postopki, kako pridemo do lepo pisanih pirhov, znani, pa velja veščine, ki se prenašajo iz roda v rod, vsake toliko časa obnoviti. Kajti čeprav osnova ostaja ista, smo se vseeno kaj novega naučili tudi o tem.

Še prej pa ponovimo, kako se najbolje skuhajo jajca:

Pv eno plast jih naložimo v posodo in dolijemo toliko mrzle vode, da sega za prst nad jajčka. Pristavimo in počakamo, da zavre, pustimo minuto, dve, potem pa kozico pokrijemo in plin ugasnemo. Po 17–19 minutah jajca zalijemo z mrzlo vodo, da ustavimo kuhanje v vroči vodi. Rumenjak bo ostal brezhiben, beljak bo pravilno kuhan. Preverjeno.

Čebulni olupki

Tehnika je precej preprosta – v loncu z vodo, lahko tudi nekaj soli, zavremo čim več čebulnih olupkov ter v tekočini skuhamo jajca. Česa mi ne bi naredili? Kuhali jajc skupaj z olupki. Zakaj? Da se izluži res krepka barva, je dobro olupke kuhati 30, celo 40 minut. Če se bodo tako dolgo kuhala tudi jajca, bo rumenjak siv, beljak gumijast, pirhi pa so pogosto neenakomer­no obarvani. Barvo je pametno pripraviti prej, potem pa kuhana jajca v njej samo namočiti, pol ure bo dovolj. Koliko čebul potrebujem­o? Kakih deset velikih. Barva čebule bo vplivala na barvo jajc: rumena jih obarva rdečkasto, rdeča pa izrazito rjavo. Se splača iskati bela jajca ali jih celo razbarvati? Odtenki bodo izrazito bledi, za marsikoga moderni, za večino pa daleč od učinka, ki ga pričakujem­o. Če jih bomo razbarvali, bo lupina postala poroznejša, pirhi pa manj obstojni.

Kameleon, ki spreminja barve

Na zelo podoben način lahko pirhe pobarvamo z rdečim zeljem. Ta način pri nas ni tako udomačen, vendar pa so rezultati prekrasni: največkrat bomo presenečen­i, kako globoke barve je sposobna razviti skromna glava zelja, ki ga navadno zares opazimo samo za martinovo. Čeprav je zelje vijolično, bo jajca obarvalo v vse mogoče odtenke modre. Bolj kot bomo barvno raztopino koncentrir­ali, temnejših odtenkov bodo. Pripravimo jo enako kot čebulno, le da tu najprej skuhamo sveže liste rdečega zelja. Ko je voda v loncu temne barve, vse skupaj precedimo, nato pa v koncentrat­u skuhamo jajca ali pa jih, že kuhana, samo namočimo. Tudi teh se lahko lotimo enako kot čebulnih: dodamo listke in jih na jajce fiksiramo s pomočjo stare najlonke. Dlje kot bomo jajca namakali, globlja bo barva. Barvilo iz rdečega zelja je zvezda kemijskih uric za otroke, saj spreminja barvo glede na to, kaj mu dodamo: če pride v stik z limonovim sokom, postane rdečkasto, z alkalnim pralnim praškom zeleno, s sodo bikarbono pa modro.

Kurkuma slabše prime

S pomočjo čebule bomo dobili rjavkaste pirhe, zelje bo dalo modre, da bo barvna paleta popolna, pa potrebujem­o še rumene, zelene in vijolične. Do prvih nam bo pomagala kurkuma, korenina, ki nas po rokovanju z njo še nekaj dni opominja, da smo jo uporabili v jedeh. Za seboj namreč pušča intenzivno rumene sledi, in te bo seveda pustila tudi na jajcih, če jih potopimo vanjo. Začimbo zamešamo v vrelo vodo in v njej skuhamo jajca. Opozorilo: med naravnimi barvami ta navadno prime slabše.

Do zelene pridemo z mešanjem rumene in modre. Če bomo v zeljno raztopino vmešali žličko kurkume, lahko računamo na zelene pirhe. Tule pa prav pride nasvet: pri vseh omenjenih barvah, razen pri čebulni, pobarvana jajca pustimo, da se dobro posušijo – če jih bomo sušili s papirjem, se bo sveža barva oddrgnila. In tako pridemo do konca mavrice – do vijolične barve, za katero bi si mislili, da bo posledica kuhanja v rdečem zelju, a bo treba poseči po nečem bolj žlahtnem. Po žlahtni kapljici kraškega terana, dobesedno. Tega nam ni treba kuhati. Kuhana jajca namočimo kar neposredno v vino in jih pustimo v njem čim dlje, najbolje čez noč. Tako bomo naslednji dan na njihovi površini opazili tudi drobne bleščice, ki so posledica reakcije jajčne lupine na vinsko kislino.

Da se izluži res krepka barva, je dobro olupke kuhati 30, celo 40 minut.

 ?? FOTO: NELLISYR/GETTY IMAGES ?? Najpogoste­je barvamo s čebulnimi olupki.
FOTO: NELLISYR/GETTY IMAGES Najpogoste­je barvamo s čebulnimi olupki.
 ?? ??
 ?? FOTO: EGAL/GETTY IMAGES ?? Soda bikarbona bo iz rdečega zelja izvlekla jasno modro barvo, za najboljši učinek naj bodo jajca bela.
FOTO: EGAL/GETTY IMAGES Soda bikarbona bo iz rdečega zelja izvlekla jasno modro barvo, za najboljši učinek naj bodo jajca bela.
 ?? ??
 ?? FOTO: SONJA RAVBAR ?? Iz čebule smo ob nekem poskusu z različnimi tehnikami izvlekli kar 16 različnih in skoraj nepovezani­h odtenkov.
FOTO: SONJA RAVBAR Iz čebule smo ob nekem poskusu z različnimi tehnikami izvlekli kar 16 različnih in skoraj nepovezani­h odtenkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia