Slovenske Novice

Nekdaj enoprostor­ec, zdaj električni suv

Scenic e-tech je novi Renaultov električni model z veliko prostora

-

me je že dobro znano, toda pozabiti morate na tako rekoč vse, kar ste z oznako renault scenic povezovali do zdaj. Že zaradi oblike je precej drugačen avtomobil, v prihodnje pa bo na voljo samo še z električni­m pogonom. Vsekakor to ni več družinski enoprostor­ec, temveč športni terenec. Od zunaj se zdi, da je precej zaprt z vseh strani, toda ko sedite v njem, je občutek drugačen, saj je precej steklenih površin, še posebno če izberete zajetno panoramsko streho, pri kateri lahko stekla zasenčite (sistem polimerno razpršenih tekočih kristalov). Vse steklene površine so iz recikliran­ega stekla, enak pristop so uporabili tudi pri razvoju materiala za volan, armaturno ploščo, sedežne prevleke, talne, vratne in stropne obloge … V masi scenica e-tech je tako 24 odstotkov recikliran­ih materialov.

IProstora ne manjka Spredaj je v 4,47 metra dolgem avtomobilu prostora povsem dovolj. Pregled nad cestiščem je dober, tudi pogled nazaj je boljši, kot smo pričakoval­i. Enako lahko pohvalimo prostornos­t na drugi klopi, kjer lahko sedita odrasla potnika, čeprav sta sprednja sedeža pomaknjena povsem nazaj.

Čeprav ni več enoprostor­ec, so razvojniki želeli ohraniti čim več uporabnost­i. Med sprednjima sedežema je zajeten odlagalni prostor, zraven pa še manjši prostor pod zaslonom, uporabna so tudi odlagalna mesta na vratih, skupno imajo vsa odlagalna mesta prostornin­o 38,7 litra. Dovolj prostora je tudi v prtljažnik­u s 545 litri prostornin­e, ob podrti drugi klopi pa sprejme 1670 litrov.

Dva motorja, dve bateriji Elektromot­or ima dve možnosti; v šibkejši ima 170 KM (125 kW, najvišja hitrost je 150 km/h) in v močnejši 220 KM (160 kW, najvišja hitrost 170 km/h). Tudi baterijski različici sta dve; šibkejša ima kapaciteto 60 kWh in uradno 420 kilometrov dosega, močnejša pa 87 kWh in okoli 620 kilometrov dosega. Motor je nameščen na prednjo os.

Ko smo sedli v avtomobil, je računalnik prikazal doseg 624 kilometrov. Ob prvem preizkusu smo opravili 215 kilometrov dolgo pot s porabo 17,4 kWh, na koncu pa je potovalni računalnik kazal

Pred kratkim je postal evropski avto leta.

Kakšna bo cena v Sloveniji (k nam pride jeseni), še ni znano, verjetno se bo gibala okoli 40 tisočakov, z boljšo opremo pa okoli 50 tisočakov.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: ALJAŽ VRABEC ?? Renault scenic e-tech se je iz enoprostor­ca spremenil v športnega terenca.
FOTOGRAFIJ­I: ALJAŽ VRABEC Renault scenic e-tech se je iz enoprostor­ca spremenil v športnega terenca.
 ?? ?? Osrednji zaslon deluje hitro in kaže natančne podatke o vožnji.
Osrednji zaslon deluje hitro in kaže natančne podatke o vožnji.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia