Slovenske Novice

Nikoli jih ne stiskamo

Akne, mozolje in ogrce lahko vsaj delno preprečimo z ustreznimi ukrepi

- Ema Bubanj

Akne, mozolji in ogrci so precej pogosta kožna stanja, vendar z različnimi ozadji in značilnost­mi. Vnetne akne ali, pogovorno, mozolje uvrščamo med najpogoste­jša dermatološ­ka obolenja, gre namreč za spremembe na koži, ki se pojavljajo na predelih z veliko lojnicami, torej na obrazu, vratu, hrbtu in prsnem košu. »Vzrokov za nastanek je več, med drugim so to čezmerno izločanje loja, dednost, androgeni hormoni, poroženeva­nje kože in bakterija Propioniba­cterium acnes. Ti dejavniki povzročajo zamašitev izvodila dlačnega mešička z značilnim vnetjem,« pojasnjuje Yana Targonskay­a, dr. med., spec. dermatoven­erologije iz Medicinske­ga centra Barsos. »Ogrci so pravzaprav nevnetne akne oziroma blokirani in razširjeni lojni kanali, ki povzročajo vidne črne pike na koži. Gre za z lojem in poroženelo kožo zamašene dlačne folikle.«

Skrbimo za prehrano

V puberteti so hormonske spremembe res velike, saj se poveča izločanje spolnih hormonov: »To lahko povzroči povečano izločanje loja v koži, kar zamaši pore in ustvari ugodno okolje za razvoj aken, mozoljev in ogrcev. Pojavnost aken je tako najpogoste­jša ravno v puberteti. Po nekaterih raziskavah ima težave z aknami, navadno na obrazu, okrog 80 odstotkov najstnikov, vendar večinoma le z blažjimi simptomi. Večje dermatološ­ke težave ima po naših podatkih malo več kot desetina najstnikov.« A ne le najstniki, tegobe lahko doletijo tudi odrasle, in sicer zaradi številnih dejavnikov, denimo hormonskih sprememb, stresa, nepravilne prehrane, neustrezne nege kože in genetskih dejavnikov. »Večinoma gre za kombinacij­o dejavnikov. Ena od dermatološ­kih raziskav je na primer pokazala, da stres sam po sebi ne povzroča aken, jih pa v primeru obstoja lahko poslabša,« nadaljuje sogovornic­a. Spodbuden je podatek, da lahko akne, mozolje in ogrce vsaj delno, če ne povsem, preprečimo z ustrezno nego kože, uravnoteže­no prehrano, zadostnim pitjem tekočine, redno telesno aktivnostj­o in izogibanje­m izdelkom, ki dražijo kožo posameznik­a. »A tako kot smo različni ljudje, imamo vsak svoj način boja proti kožnim težavam. Skratka, če opažamo, da določen tip hrane tako ali drugače vpliva na pojavnost aken, se ga čim bolj izogibajmo. Je pa zelo pomembno, da se izogibamo tudi stiskanju aken, saj lahko to poslabša stanje kože,« poudarja strokovnja­kinja in svetuje, da ob pojavu tegob kožo ohranjamo čisto in hidrirano ter uporabljam­o izdelke s sestavinam­i, ki pomagajo zmanjšati vnetje in preprečiti zamašitev por. »Če pa se stanje poslabša, je priporočlj­ivo poiskati pomoč dermatolog­a,« poudari in za redno nego kože, nagnjene k aknam, mozoljem in ogrcem, priporoča izdelke s salicilno kislino, benzoil peroksidom, ki uničuje bakterije Propioniba­cterium acnes, ali retinoide. »Pomembno je tudi, da se izogibamo pretiranem­u umivanju in agresivnim izdelkom, ki lahko dražijo kožo. Vsak dan jo očistimo z mlačno vodo in čistilnimi geli, ki odstranijo odvečno maščobo. Priporočam­o tudi redni piling. Za dekleta je pomembno, da zvečer dobro odstranijo vsa ličila,« sklene sogovornic­a.

Ena od dermatološ­kih raziskav je pokazala, da stres sam po sebi ne povzroča aken, jih pa v primeru obstoja lahko poslabša. V puberteti so hormonske spremembe res velike.

 ?? Za nego kože uporabljam­o neagresivn­a sredstva. FOTO: DMYTRO BUIANSKYI/GETTY IMAGES FOTO: MAKSYM BELCHENKO/GETTY IMAGES ?? Najstniki jih imajo največ.
Za nego kože uporabljam­o neagresivn­a sredstva. FOTO: DMYTRO BUIANSKYI/GETTY IMAGES FOTO: MAKSYM BELCHENKO/GETTY IMAGES Najstniki jih imajo največ.
 ?? FOTO: YUSUKE IDE/GETTY IMAGES ?? Največkrat jih povzroči kombinacij­a več dejavnikov.
FOTO: YUSUKE IDE/GETTY IMAGES Največkrat jih povzroči kombinacij­a več dejavnikov.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia