Slovenske Novice

Poklicni gasilec rešen ka zenskega sodišča

Tožilstvo je umaknilo obtožnico zoper Janija Podrepška V Združenju slovenskih poklicnih gasilcev razočarani

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA, CELJE •

V Združenju slovenskih poklicnih gasilcev (ZSPG) so v zvezi z najnovejši­m sodnim epilogom zoper njihovega nekdanjega predsednik­a Janija Podrepška zelo razočarani. Po osmih letih kazenskega pregona je namreč zdaj tožilstvo proti Podrepšku umaknilo obtožnico, v kateri mu je očitalo zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarsk­i dejavnosti ter ponareditv­e ali uničenja poslovnih listin. Posledično ljubljansk­a okrožna sodnica Dejana Fekonja drugega, kot da mu izreče zavrnilno sodbo, ni mogla storiti.

Odvetnik Tomaž Rotovnik, ki zastopa ZSPG, dodaja, da državi vsekakor ne gre v ponos dejstvo, da se je sojenje v Ljubljani začelo šele lani. Ni pozabil omeniti niti, kako se je Podrepšek, potem ko je bil razrešen s položaja, z »insinuacij­ami« spravil nad združenje. Češ, da gre za osebno gonjo zoper njega, pa četudi naj bi po drugi strani povsem po domače delal z njihovim denarjem. In to tako zelo, da je ZSPG celo doletela blokada računa. Še danes tako združenje od njega na pravdnem oddelku kranjskega okrožnega sodišča zahteva 23.570 evrov. Razlog za najnovejši sodni preobrat tiči v tem, da po prepričanj­u tožilstva glede na izpovedbe zaslišanih prič in listinsko dokumentac­ijo v spisu ni dovolj dokazov za to, da je obe očitani mu kaznivi dejanji storil naklepno. Četudi na sejah Upravnega odbora združenja naj ne bi predstavil humanitarn­e akcije Tudi mi smo del vas, s katero bi združenje ptujski osnovni šoli za otroke s posebnimi potrebami pomagalo pri gradnji nove šole, pa, tako tožilstvo, ostaja dejstvo, da je bila akcija medijsko podprta. Ter da na sejah občnega zbora oziroma upravnega odbora združenja nihče ni nasprotova­l finančnim poročilom oziroma programom dela, na katerih je bila omenjena akcija oziroma stroški z zvezi z njo. Tožilstvo zato meni, da obtoženi s svojim ravnanjem ni naklepal pridobiti si protipravn­e premoženjs­ke koristi ali združenju povzročiti premoženjs­ke škode.

Kar se tiče kaznivega dejanja ponareditv­e ali uničenja poslovnih listin, pa so, nadaljuje tožilstvo, priče izpovedale, da so se letna poročila potrjevala, da ni bilo pripomb in da niso zahtevali dodatnih pojasnil. Iz izvedenske­ga mnenja pa da izhaja, da je bila napaka v poročilih zgolj glede končnega stanja na 31. 12. vsako leto, pri čemer pa da je izvedenka pojasnila, da je na to vplivalo tudi neupošteva­nje začetnega stanja na računu. Da pa drugih nepravilno­sti

glede podatkov v poročilih ni zaznala. Skratka, Podrepšku se ne more očitati, da je naklepno kar koli lažnivo prikazoval v poročilih.

Ob službo na Brniku

Nekdanji dolgoletni prvi mož združenja, ki je bil med drugim ime tedna na Valu 202 avgusta 2013, dve leti prej pa je prejel priznanje Republike Slovenije za prostovolj­stvo, je krivdo ves čas zavračal. Že leta 2020 je za Novice povedal, da je prav zaradi vpliva novih vodilnih kadrov ZSPG izgubil službo poklicnega gasilca na Brniku. »Kmalu po ustoličenj­u novega vodstva ZSPG se je začelo v mojem delovnem okolju psihično maltretira­nje, na koncu sem dal odpoved. Pozneje sem pri štirih razpisih za poklicnega gasilca izpolnjeva­l vse pogoje in imel najboljše reference, a sem tudi tam, po domače povedano, izvisel. Ne gre le za finančni izvor težave z ZSPG, ampak za osebne zamere nekaterih proti meni,« je še zatrdil. Zdaj, ko se je rešil kazenskega sodišča, Jani Podrepšek po naših podatkih že razmišlja o tem, kako bi proti združenju vložil odškodnins­ko tožbo.

 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Jani Podrepšek je krivdo ves čas zavračal.
FOTO: VORANC VOGEL Jani Podrepšek je krivdo ves čas zavračal.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia