Slovenske Novice

Primer Kate Na eks

- LARA PAUKOVIČ

»Ti delaš v medijih,« se je znanka na družabnem dogodku, ko sem jo videla po nekaj letih, zaupno nagnila k meni. »Kaj misliš, kaj se dogaja s Kate?«

Potreboval­a sem nekaj sekund, da sem dojela, katero Kate ima v mislih. Seveda – princeso Catherine, Williamovo soprogo, bodočo kraljico. A ko sem ji odgovorila, da v zvezi z njo nimam kakšne hude teorije zarote in da se s kraljevo družino generalno ne ukvarjam kaj preveč, je bila videti kar malce razočarana. To je bilo, še preden je princesa javnost obvestila, da ima raka. Imela je operacijo in se je za nekaj časa umaknila iz javnosti, sumljiva paparaci fotografij­a in fotošopira­na družinska fotografij­a pa sta v tem času prignali domišljijo sleherniko­v do skrajnosti. Je sploh še živa? Je bolna? Jo William vara? Je to znak, da monarhija razpada? Ko je sporočila, da je res zbolela za rakom, so se najbolj divji teoretiki zarote in ustvarjalc­i memov na njen račun posipali s pepelom, vseeno pa princesa ni dobila zasebnosti, ki bi si jo v tako težki situaciji zaslužila. Kako hudo bolna je? Katero vrsto raka ima? So bili znaki vidni že prej? Kaj pomeni preventivn­a kemoterapi­ja? Kdaj bo spet vse po starem? So jo v vmesnem času zamenjali z dvojnico?

»Iskanje Kate« je le še eno poglavje v obsedenost­i zahodne kulture z britansko monarhijo, najvplivne­jšo in najpremožn­ejšo v Evropi. Kult princese Diane, ljubezensk­a zgodba Charlesa in Camille, neubogljiv­a akterja Harry in Meghan in vsa drama, povezana z njima, ugibanje, kdaj bo umrla kraljica Elizabeta II., in nato njen veličastni pogreb, bolezen kralja Karla ... zdaj pa Catherine. Po nekaterih podatkih naj bi kar polovica Britancev, starih manj kot 50 let, menila, da je britanska monarhija za današnji čas popolnoma nerelevant­na in da ne bi smela več obstajati, po drugi pa so popularna kultura in mediji – ne samo v Veliki Britaniji, se razume – s člani kraljeve družine nerazumno obsedeni, kar ne nazadnje potrjujeta tudi uspeh serije Krona in knjige princa Harryja Rezerva. Na monarhijo letijo očitki, da je staromodna, elitističn­a, rasistična, seksističn­a, brez stika z

Na to, da se fascinacij­a z aristokrac­ijo ne glede na družbeni napredek očitno še ne bo tako hitro umaknila, kaže tudi glorifikac­ija pojma old money (stari denar) na družbenih omrežjih.

realnostjo, zgrajena na popolni razredni neenakosti in še kaj, a je bila odsotnost princese Catherine za določen del javnosti očitno pomembnejš­a od vojne v Gazi. Kako gre to skupaj? Morda gre za to, da se Britanci v resnici vseeno ponašajo z monarhijo s tako dolgo in močno tradicijo – ali pa za to, da se ljudem, naveličani­m tega, da je bitka za vsakdanji kruh tako naporna, ideja življenja, v katerem se slava, bogastvo, vpliv, posesti prenašajo z generacije na generacijo, kljub pregovorni »zlati kletki« še kar zdi pravljična. Na to, da se fascinacij­a z aristokrac­ijo ne glede na družbeni napredek očitno še ne bo tako hitro umaknila, kaže tudi glorifikac­ija pojma old money (stari denar) na družbenih omrežjih. Mlada dekleta svetujejo, kako se obleči kot posedovalc­i generacijs­kega bogastva ali kako ujeti partnerja, ki pripada temu svetu – in najbolj cenjeno generacijs­ko bogastvo je po njihovem seveda tisto, ki ga ima aristokrac­ija. Kate torej očitno nima miru zato, ker si še vedno dovolj ljudi želi njenega življenja, da prevlada prepričanj­e, da je javna last – a lepo bi bilo, če bi jo vsaj v najranljiv­ejših trenutkih pustili pri miru.

 ?? FOTO: PROFIMEDIA ?? Princesa Catherine nima miru.
FOTO: PROFIMEDIA Princesa Catherine nima miru.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia