Slovenske Novice

Pogoste v puberteti in pred menopavzo

Kaj pomeni, kadar se menstruaci­ja pojavlja pogosteje kot enkrat na mesec, smo vprašali ginekologi­njo iz ZD Ljubljana Mojco Grebenc

- Ajda Janovsky

enstruacij­a se zgodi, ker telo izloča zadebeljen­o sluznico maternice, ki nastaja z namenom omogočiti ugnezditev oplojeni jajčni celici – torej zanositev. Če slednje v mesečnem ciklu ni, se mora sluznica maternice izluščiti, zato so mesečni krvavitvi primešani delčki tkiva, razlaga ginekologi­nja iz ZD Ljubljana Mojca Grebenc. Normalno se pojavlja na 21–35 dni in traja 3–7 dni. Cikel se vedno šteje od prvega dneva zadnje menstruaci­je do prvega dneva naslednje. Vsaka ženska ima lastni normalni cikel, ki pa se nekoliko spreminja skozi leta. O nenormalni­h krvavitvah govorimo, kadar so te premočne, izostajajo,

Mso neredne ali se pojavljajo prepogosto. Nenormalne krvavitve delimo v dve skupini. »V prvi so krvavitve, ki nastanejo kot posledica organskih sprememb, kot so krvavitve zaradi nosečnosti, polipov ali miomov v maternici, adenomioze, okužb rodil, rakastih obolenj rodil, lahko so posledica sistemskih bolezni, motenj v strjevanju krvi ali zdravljenj­a s hormoni. V drugi skupini so neorganske ali disfunkcij­ske krvavitve, ki so povezane s hormonskim­i motnjami. Prepogoste krvavitve, polimenore­ja, se pojavljajo v ciklih, krajših od 21 dni. V puberteti ter v perimenopa­vzalnem obdobju so pogosto povezane z anovulator­nimi cikli,« pojasnjuje strokovnja­kinja.

Na več kot 45 dni

V času pubertete gre za še nezrelo hormonsko os, ki vodi v nesorazmer­no izločanje ženskih hormonov. Polimenore­ja se lahko izmenjuje z obdobji oligomenor­eje, ko menstruaci­je zamujajo oz. se pojavljajo na več kot 45 dni. V nekaj letih, ko hormonska os dozori, se največkrat tudi menstruaci­je spontano uredijo. »Obisk pri ginekologu je potreben, kadar gre ob prepogosti­h krvavitvah tudi za močnejše ali podaljšane krvavitve, ki mladostnic­o utrujajo ter vodijo v slabokrvno­st. Ginekolog z natančno anamnezo, splošnim pregledom ter ginekološk­im ultrazvoko­m (UZ) ali UZ rodil skozi trebuh izključi organske vzroke ter se, če gre že za slabokrvno­st, odloči za hormonsko zdravljenj­e,« pove Grebenčeva. Podobno se dogaja v perimenopa­vzalnem obdobju, ko začenja funkcija jajčnikov usihati. Po 40. letu je vedno več neovulator­nih ciklov, kar vodi v nižje vrednosti progestero­nov v drugi polovici cikla ter posledično sprva v krajšanje cikla in spremembo intenzivno­sti krvavitve. »Ob težavah ginekolog z usmerjeno anamnezo, ginekološk­im pregledom in ginekološk­im UZ izključi organske vzroke. Rednost menstruaci­j je mogoče urejati z dodajanjem gestagenov zadnjih 10 dni menstrualn­ega cikla (15.–25. dan cikla), ob tem sočasno zmanjšamo simptome PMS. Ženskam, ki si želijo tudi zanesljivo zaščito, ponudimo hormonsko kontracepc­ijo, če ni drugih zdravstven­ih zadržkov proti njej. Tistim, pri katerih so ob prepogosti­h krvavitvah v ospredju menopavzal­ne težave z oblivanji, nočnimi potenji in razdražlji­vostjo, lahko ponudimo nadomestno hormonsko zdravljenj­e.« Polimenore­je po 40. letu lahko nakazujejo bližajočo se meno, nikakor pa ne moremo natančneje opredeliti, čez koliko mesecev ali let bodo menstruaci­je popolnoma prenehale. Prepogoste krvavitve pogosto povzroča tudi prekomeren stres, ko se začnejo stresni hormoni vpletati v povratne hormonske zanke in tako motijo sinhrono izločanje ženskih hormonov. »Kadar tako obdobje traja predolgo in predvsem kadar ob tem nastopi slabo počutje ob anemiji, je smiselno hormonsko zdravljenj­e za regulacijo krvavitev,« pove zdravnica.

Ženske s polimenore­jo imajo lahko več težav z zanositvij­o. »Na ginekološk­em pregledu lahko ugotovimo, ali gre za neovulator­ne cikle ali za cikle, ko se ovulacija zgodi prezgodaj, lahko že takoj po končani menstruaci­ji. Kadar je želja po zanositvi, ob nadomeščan­ju hormonov zdravimo tudi s spodbujeva­lci ovulacije.« Takojšen obisk pri ginekologu je potreben, če gre za akutne, močne krvavitve ali ko zaradi prepogosti­h ali podaljšani­h krvavitev ženska postaja utrujena, omotična ali hitro zadihana. Če so prepogoste krvavitve izvencikli­čne ali gre za ponavljajo­če se vmesne krvavitve, je prav tako potreben pregled pri ginekologu.

Prepogoste krvavitve pogosto povzroča tudi prekomeren stres.

Ženske s polimenore­jo imajo lahko več težav z zanositvij­o.

 ?? FOTO: IVAN-BALVAN/GETTY IMAGES FOTO: PEAKSTOCK/GETTY IMAGES ?? Pogoste krvavitve so lahko posledica polipov ali miomov.
Takojšen obisk ginekologa je potreben, če gre za akutne, močne krvavitve.
FOTO: IVAN-BALVAN/GETTY IMAGES FOTO: PEAKSTOCK/GETTY IMAGES Pogoste krvavitve so lahko posledica polipov ali miomov. Takojšen obisk ginekologa je potreben, če gre za akutne, močne krvavitve.
 ?? FOTO: DOUCEFLEUR/GETTY IMAGES ?? Normalno se menstruaci­ja pojavlja na 21–35 dni.
FOTO: DOUCEFLEUR/GETTY IMAGES Normalno se menstruaci­ja pojavlja na 21–35 dni.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia