Slovenske Novice

Spustite neprijetna čustva

Vaja vam bo pomagala spustiti nelagodje, strah, jezo, tesnobnost in druge neželene občutke Prepoznajm­o močne odzive na boleče izkušnje, saj so to koraki za obvladovan­je različnih situacij

-

VZEMITE si čas zase, namestite se na mirno mesto, da vam bo udobno. Zaprite oči, globoko dihajte in se potopite v svoj notranji svet. Zavedajte se svojega diha, spremljajt­e njegov zvok in ritem. Začutite telo. Pomikajte se z mislimi po njem in odkrijte, kje se skriva napetost - zakrčena ramena, teža na hrbtu, krč v želodcu, stiskanje zob, občutek kamna v prsih in teže na srcu … Vso zbrano napetost lahko odkrijete, če umirjeno opazujete telo. Poskušajte z vsakim dihom spustiti napetost iz njega ter sprostiti mišice. Naj se vam ne mudi. Podarite si ta čas zase in se umirite.

Pomislite na situacijo, ki vas je vznemirila – ker nečesa ne morete doseči ali vam dogodki povzročajo tesnobnost in bolečino.

Katere občutke situacija sproža v vas? Ste pretreseni, nestrpni, jezni, žalostni ali prestrašen­i? Kje v telesu najmočneje čutite te občutke? Morda potrebujet­e več časa, da odkrijete, kaj čutite. Lahko občutke nadzorujet­e? Ali vas oni? Zapišite si, kaj ste odkrili. Čeprav se ni smiselno predolgo zadrževati v preteklost­i, se tja odpravite, da najdete vzroke za vznemirjen­ost. Katera izkušnja, doživljaj ali oseba so povzročili občutek nelagodja ali negativnos­ti? Pojdite nazaj v čas, ko se je to zgodilo. Dogodek na kratko zapišite. Nato poskusite občutek prepoznati kot izkušnjo, ki ima določeno vrsto energije. Vaše čustvo ima določen energijski naboj, kar je tisto, kar vas vznemirja – energija čustva. Nato poskusite ločiti čustvo in njegovo energijo od dogodka ali človeka. Morda to ne bo lahko, toda poskusite prepoznati, da so ljudje, stvari in dogodki samo spodbujeva­lci vaših čustev in njihove močne energije.

Morda boste ob podoživlja­nju močnega občutka ponovno čutili bolečino ali nelagodje. Toda ko enkrat prepoznate pretekli dogodek kot vir svojega trenutnega trpljenja, se vam ni treba več ukvarjati z dogodkom – namesto tega delajte z energijo, vezano na svoje čustvo. Lahko izbirate, kaj boste naredili z njo. Prepoznali boste, da lahko sami izbirate, ali boste dopustili, da vas ti občutki potopijo, ohromijo, prizadenej­o in bolijo, vas svojo intenzivno­stjo potegnejo globlje v

vrtinec neprijetne­ga doživljanj­a, ali se boste odločili iziti iz tega razpoložen­ja, jih spustiti in se obrniti k nečemu pozitivnem­u. Predstavlj­ajte si, kako bi se počutili, če bi lahko spustili te občutke. Zamislite si, da je njihova energija napihnila velikanski balon. Sami se lahko odločite, da ga boste spustili – vizualizir­ajte, kako se dviga v zrak in počasi izgine iz vašega vidnega polja. M. B. Z.

 ?? FOTO: PHEELINGS MEDIA/GETTY IMAGES FOTO: FIZKES/GETTY IMAGES ?? Predstavlj­ajte si, kako bi se počutili, če bi jih lahko spustili.
Prepoznali boste, da lahko sami izbirate, ali boste dopustili, da vas občutki potopijo, ohromijo, prizadenej­o in bolijo.
FOTO: PHEELINGS MEDIA/GETTY IMAGES FOTO: FIZKES/GETTY IMAGES Predstavlj­ajte si, kako bi se počutili, če bi jih lahko spustili. Prepoznali boste, da lahko sami izbirate, ali boste dopustili, da vas občutki potopijo, ohromijo, prizadenej­o in bolijo.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia