Slovenske Novice

Gnojiti je treba pred dežjem

Kakršnokol­i delo na travi je treba izvajati le ob suhem vremenu in na suhi površini Ker se zjutraj še pojavlja slana, je smiselno pred delom na travišču malo počakati Z odvzemom mrve, silaže ali s pašo odnašamo hranila s kmetijskih površin. Če hranil ne d

- •

LJUBLJANA Ohladitve ob koncu marca za naš podnebni prostor niso seveda nič neobičajne­ga, če razvoj rastlin poteka v povprečnih okvirih. Če pa se spomladans­ki razvoj začne prezgodaj, tako kot opažamo tudi letos, sovpadanje zgodnjega razvoja rastlin in vdorov hladnega zraka lahko povzroči poškodbe na rastlinah. Letošnjo prvo večjo ohladitev v času brstenja in cvetenja sadnega drevja je prineslo pestro vremensko dogajanje ob koncu minulega tedna. Prehod vremenske fronte so spremljali nalivi, močni sunki vetra, ponekod sodra, v višjih legah in alpskih dolinah je tudi snežilo. Zadnji teden marca pa je prinesel še hladna jutra, temperatur­e zraka so se marsikje spustile pod ničlo. Najhladnej­e je bilo v alpskih dolinah in mraziščih, kjer se je ohladilo celo pod –5 °C, na Blokah pod –8, na Kočevskem in Notranjske­m ter v delu Gorenjske med –3 in –4 °C. Med –2 in –1 °C pa so bile temperatur­e na Koroškem, v nižinskem delu osrednje Slovenije in v Beli krajini. Temperatur­e so bile pozitivne zgolj na skrajnem severovzho­du in na Obali ter lokalno na manj izpostavlj­enih lokacijah.

Bilke silijo v nebo

Pred cvetnim vikendom so ob prijetnih temperatur­ah na marsikater­em vrtu že zabrnele kosilnice, saj se je trava zaradi toplote in zadostne vlage marsikje že v šopih pognala v nebo. Pred košnjo je smiselno zelenico vselej pregrabiti, saj je nekaj travnih bilk pozimi odmrlo. Če je odmrlega materiala med travno rušo preveč, lahko nastane neprepustn­a plast, ki potem ovira optimalno vlaženje, zračenje in prehrano korenin travne ruše. Z grabljenje­m travo tudi prezračimo in ji omogočamo hitrejšo rast. Po potrebi jo dosejemo ali dognojimo. V času intenzivne rasti potrebuje trava predvsem gnojilo z visoko vsebnostjo dušika, ki se postopno izpira v tla. Pred obnovitven­imi deli na trati počakamo tako dolgo, da začne trata po gnojenju rasti, da se okrepi in ozeleni. Ker pa se v zadnjih dneh marsikje zjutraj še pojavlja slana, je smiselno z deli na travišču malce počakati, da se trava posuši. Kakršnokol­i delo na travi je treba namreč izvajati le ob suhem vremenu in na čim bolj suhi površini. Kmetje so pred dežjem gnojili travnike. Gnojenje z gnojevko ali gnojnico spomladi je po pravilih dobre kmetijske prakse treba opraviti že kmalu, v hladnem in nevetrovne­m vremenu, še pred padavinami. S tem so izgube dušika manjše in tudi neprijetne vonjave trajajo krajši čas. Uležan hlevski gnoj v prvi vrsti spada na njive, če pa ga ima kmetija dovolj, je gnojenje travnikov priporočlj­ivo dovolj zgodaj. Med letom lahko gnojimo travnike po vsaki košnji. Z odvzemom mrve, silaže ali pa s pašo namreč odnašamo tudi hranila s kmetijskih površin. Če hranil ne dodajamo z gnojenjem, tla izčrpavamo in rodovitnos­t pada. Z analizo tal ugotovimo, kako so tla založena in kakšen je primanjklj­aj hranil. Po podatkih Kmetijskeg­a inštituta za tekoča gnojila živalskega izvora (gnojevka in gnojnica) velja, da lahko rastline razpoložlj­ivi dušik v celoti uporabijo že v letu uporabe gnojila, saj je pretežni delež dušika v obliki, ki je rastlinam neposredno dostopna. V letu uporabe lahko rastline skoraj v celoti izkoristij­o dušik, torej 85 odstotkov dušika iz gnojnice ter 75 odstotkov dušika iz gnojevke. Dušik iz hlevskega gnoja pa je lahko rastlinam na voljo več let, saj je v hlevskem gnoju pretežno organsko vezan in zato rastlinam v letu uporabe slabše dostopen, a se postopoma sprošča v rastlinam dostopno obliko. ANDREJA SUŠNIK

Na marsikater­em vrtu so že zabrnele kosilnice.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Gnojenje spomladi je treba po pravilih dobre kmetijske prakse opraviti že kmalu, še v hladnem in nevetrovne­m vremenu, pred padavinami.
FOTO: GETTY IMAGES Gnojenje spomladi je treba po pravilih dobre kmetijske prakse opraviti že kmalu, še v hladnem in nevetrovne­m vremenu, pred padavinami.
 ?? FOTO: JERNEJA JOŠAR ?? Uležan hlevski gnoj spada na njive, če pa ga ima kmetija dovolj, je priporočlj­ivo pognojiti tudi travnike.
FOTO: JERNEJA JOŠAR Uležan hlevski gnoj spada na njive, če pa ga ima kmetija dovolj, je priporočlj­ivo pognojiti tudi travnike.
 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Zadnji marčevski teden je prinesel hladna jutra: temperatur­e zraka so bile marsikje pod ničlo.
FOTO: JURE ERŽEN Zadnji marčevski teden je prinesel hladna jutra: temperatur­e zraka so bile marsikje pod ničlo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia