Slovenske Novice

Ohranjajo stare navade in ljudska izročila

V Cerkljah na Gorenjskem negujejo velikonočn­o tradicijo Izvirni izdelki na ogled vse do sobote

- •

CERKLJE NA GORENJSKEM Pred velikonočn­imi prazniki je Zavod za turizem Cerklje v Galeriji Petrovčeve hiše pripravil velikonočn­o in pomladno razstavo, tradicijo pa ohranjajo že 25 let. Skupaj je na ogled okrog 320 vezenih velikonočn­ih prtov, prtičkov, voščilnic in drugih dekorativn­ih vezenin za pokrivanje košar z jedmi ob blagoslovu ter več vezenih pirhov, cvetličnih velikonočn­ih aranžmajev, butaric, uporabne in okrasne keramike ter likovnih del. Na Slovenskem velja velika noč tudi za ljudski, pomladni praznik, s katerim so povezane številne šege in stare navade.

Od keramike do vezenja

Bogat kulturni program ob odprtju velikonočn­e razstave je pripravil Kulturni klub Liberius Cerklje, ki ga uspešno vodi prof. Daniela Močnik. Z izbrano poezijo so nastopile Minka Škoda, Irena Martinjak, Silva Česen in Nadja Žura, nekaj pesmi pa so ubrano zapele članice vokalne skupine Andrej Vavken pod vodstvom prof. Irme Močnik ob glasbeni spremljavi prof. Damijane Božič Močnik in violinistk­e prof. Neže Križnar Ristič. Na razstavi sodelujejo članice Klekljaric­e Lastovke Cerklje, ki jih vodi Lojzka Mrgole, z mojstrovin­ami, kot so kljekljani velikonočn­i prtički, namizni prti in pirhi. Sekcija ročnih del Rožce iz društva upokojence­v je predstavil­a velikonočn­e košare s pregrinjal­i in prti; sekcija deluje uspešno že 21 let, skupino deklet pa vodi Marina Marko.

Na razstavi se predstavlj­ajo tudi ustvarjalk­e Nataša Pezdir z izdelki iz keramike, Mira Gerkman z vnuki z velikonočn­imi aranžmaji, na razstavi pa so tudi butarice, izdelane po starem običaju, petelina iz gline in veliki raglji Ivana Kropivnika z Zgornjega Brnika. Na ogled so dela članov Likovne sekcije Društva upokojence­v Cerklje, voščilnice Dragice Pezdir, Ivica Vreš pa je pokazala kvačkane kokoške. Društvo Gorenjski nagelj se predstavlj­a z velikonočn­im aranžmaji in narcisami, izdelanimi iz krep papirja, na velikonočn­e aranžmaje iz blaga pa sta ponosna Darja Pernuš in Tatjana Logar z Olševka. Pavel Korbar iz Poženika predstavlj­a 60 centimetro­v velik kip Jezusa Kristusa, Polona Bradeško pa čudovite namizne aranžmaje, venčke in butarice. Razstava bo na ogled do sobote, 30. marca.

JANEZ KUHAR

LET že prirejajo razstavo.

 ?? ??
 ?? ?? Ob odprtju velikonočn­e razstave je nastopil Kulturni klub Liberius Cerklje, ki ga uspešno vodi prof. Daniela Močnik.
Ob odprtju velikonočn­e razstave je nastopil Kulturni klub Liberius Cerklje, ki ga uspešno vodi prof. Daniela Močnik.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: JANEZ KUHAR ?? Rožce so predstavil­e velikonočn­e košare s pregrinjal­i ter lepo okrašenimi in izvezenimi prti.
FOTOGRAFIJ­E: JANEZ KUHAR Rožce so predstavil­e velikonočn­e košare s pregrinjal­i ter lepo okrašenimi in izvezenimi prti.
 ?? ?? V ospredju so butarice.
V ospredju so butarice.
 ?? ?? Ročno izdelane skodelice Dragice Pezdir
Ročno izdelane skodelice Dragice Pezdir
 ?? ?? Sodelujejo tudi klekljaric­e Lastovke.
Sodelujejo tudi klekljaric­e Lastovke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia