Slovenske Novice

(Pre)visoke cene Na eks

-

IZAK KOŠIR

Pogovoriti se moramo o cenah vstopnic za koncerte. Slednje dosegajo vrtoglave cene. Nekaj sto evrov za nastop svetovno znanega glasbenika, glasbenice ali zasedbe danes sploh ni več nič nenavadneg­a. V začetku devetdeset­ih let se je Kurt Cobain, pokojni frontman grunge skupine Nirvana, ki je svoj predzadnji koncert odigrala prav v Ljubljani, zgražal nad tem, koliko domnevna kraljica popa Madonna zaračunava za (povprečne) vstopnice. Takrat je bilo 60 ameriških dolarjev veliko (55 evrov). Danes za ta denar ne dobite niti najslabših sedežev. Ponekod vas bo toliko stalo zgolj parkirno mesto, če se boste na dogodek pripeljali z avtomobilo­m. Najcenejše vstopnice za velika imena so danes v Evropi najmanj 150 evrov, najdražje pa več kot tisoč. Povprečne vstopnice za zvezdniška imena zlahka dosegajo cene 400 ali 500 evrov. Kako zelo to po žepih udari starše, ki svojim otrokom ne (z)morejo reči ne, si lahko zgolj zamislite. A daleč od tega, da bi bili zaradi visokih cen koncerti prazni – dvorane, arene in stadioni so polni, razprodani. Če v mesto pride Taylor Swift, ki danes velja ne zgolj za eno od najvplivne­jših zvezdnic, temveč tudi oseb na svetu (zaradi njene izjemne priljublje­nosti jo za podporo snubijo celo politiki, da bi jim pomagala pri izvolitvi, a pri svojem več kot milijardo evrov vrednem premoženju in več kot 540 milijonih sledilcev na družbenih omrežjih njihove pomoči v kakršnokol­i obliki nedvomno ne potrebuje), pač moraš biti tam – pod odrom (ali pa vsaj nekje daleč stran, le da si na stadionu, četudi pevko vidiš kot majhno mravljico in si za najcenejšo vstopnico odštel 500 evrov). Da je glasbena industrija tudi industrija, kot vsaka druga, razumemo. A nastopajoč­i, organizato­rji in menedžerji bi se morali obenem spomniti, da je glasba tudi umetnost in da z visokimi cenami vstopnic prispevajo k še večjemu razkolu med revnimi in bogatimi, torej tistimi, ki nimajo nič, in tistimi, ki imajo vse. Z vrtoglavim­i cenami vstopnic prispevajo k elitizacij­i koncertne izkušnje, ki bi morala biti dostopna vsem, še posebej mladim, ki so za zvezdnike najpomembn­ejša publika.

Adele za povprečno koncertno vstopnico zahteva 920 evrov, Taylor Swift pa kar 2400. A njuni koncerti so še vedno razprodani.

V ZDA so sestavili lestvico najdražjih povprečnih vstopnic letos, in številke vas bodo šokirale. Na desetem mestu je skupina The Eagles, ki ponuja vstopnice za 277 evrov, country pevec Garth Brooks želi za povprečno vstopnico 320 evrov, prav tako skupina Pearl Jam, irska zasedba U2 490 evrov, skupina Phish 580 evrov, britanska pevka Adele 920 evrov, absolutna rekorderka pa je prej omenjena Taylor Swift, ki za povprečno vstopnico zaračunava kar 2400 evrov. Si predstavlj­ate? Težko. A – kot smo že poudarili – koncerti so razprodani. Še več – vstopnice se na črnem trgu oziroma na spletu preprodaja­jo za še mnogo več. Eden od glasbeniko­v je končno povzdignil glas in se odločil nekaj ukreniti. Ekscentrič­ni britanski pevec Yungblud je zaradi previsokih cen vstopnic sklenil ustanoviti svoj lastni festival in upa, da bo njegov koncept presegel meje Velike Britanije. Ker ima dovolj prenapihnj­enih cen vstopnic za glasbene festivale, se je odločil, da bo 11. avgusta v Buckingham­shiru priredil cenovno dostopen glasbeni dogodek Bludfest, za katerega bo treba odšteti okoli 57 evrov. Prepričan je (in prav ima), da festivali in koncerti za marsikoga postajajo nedostopni, čeprav bi morali biti namenjeni »zabavi in ustvarjanj­u spominov«, večina denarja pa, kot izpostavlj­a, tako ali tako ne konča v žepu nastopajoč­ih. Poleg gostitelja bodo na oder stopili Lil Yachty, duo Soft Play, Nessa Barrett, Lola Young in Jazmin Bean. Vstopnice so že v prodaji, nedvomno bodo šle za med.

 ?? FOTO: WIKIMEIDIA ?? Britanski glasbenik Yungblud ima dovolj visokih cen vstopnic za koncerte.
FOTO: WIKIMEIDIA Britanski glasbenik Yungblud ima dovolj visokih cen vstopnic za koncerte.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia