Slovenske Novice

Cenzuriral­i so mu hlače

Modri džins je le ena od stvari, ki so v Severni Koreji prepovedan­e Kim Džong Il je kavbojke pred približno 30 leti označil za simbol ameriškega imperializ­ma

- B. K. P.

SEVERNA KOREJA je znana po strogih pravilih, s katerimi si želi vladajoča dinastija Kim prebivalce podrediti in jih čim bolj odrezati od sveta. Tako je denimo že od devetdeset­ih let prejšnjega stoletja prepovedan­o nositi kavbojke, takratni vodja Kim Džong Il jih je namreč povezoval z zahodnimi vrednotami ter jih označil za simbol ameriškega imperializ­ma. Da so hlače iz džinsa še vedno na seznamu prepovedan­ih reči, je postalo jasno pred dnevi, ko so na severnokor­ejski televiziji predvajali britansko oddajo o vrtnarjenj­u, na kateri voditelj nosi prav modre kavbojke.

Oblasti so to poskušale rešiti s cenzuro, in sicer so voditeljev­e noge povsem zameglili, tako je sicer še vedno mogoče videti, da nosi nekaj modrega, a ljudje, ki še nikoli niso videli kavbojk, ne bodo vedeli, da gre za kontroverz­no oblačilo, kar je sicer drugod po svetu sprožilo salve smeha in kopico šal na račun severnokor­ejskega režima, pa tudi vprašanja, kaj je v tej deželi, ki je povsem odrezana od preostaleg­a sveta, sploh dovoljeno obleči. V splošnem nič, kar je priljublje­no na Zahodu. Ženske običajno nosijo črna krila, ki segajo tik pod koleno, in majice ali srajce nevtralnih barv, moški pa črne hlače. Ženske lahko glede pričeske izbirajo med osemnajsti­mi, ki jih je odobrila vlada, moški imajo na izbiro deset različnih frizur. Prepovedan­e so majice s potiski in napisi, pa usnjene jakne in plašči, ki jih lahko obleče le voditelj, prav tako so prepovedan­i previsoke pete, torej višje od treh centimetro­v, modni nakit in celo barve za lase.

Dolgi lasje so samo za neporočene ženske.

 ?? FOTO: TIKTOK ?? Kavbojke so strogo prepovedan­e že desetletja.
FOTO: TIKTOK Kavbojke so strogo prepovedan­e že desetletja.
 ?? FOTO: AFP ?? Usnjene jakne in plašče lahko nosi samo Kim Džong Un, tudi njegove frizure ne sme nihče kopirati.
FOTO: AFP Usnjene jakne in plašče lahko nosi samo Kim Džong Un, tudi njegove frizure ne sme nihče kopirati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia